Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUMNJIČEN ZA DVA NEZAKONITA ZAPOŠLJAVANJA

U strahu od progona Bagarić poništio 13 natječaja za posao, odluka o istražnom zatvoru 28. prosinca

Zagreb: General Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračnog prometa
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
21.12.2022.
u 18:23

Direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vladu Bagarića tužiteljstvo u Velikoj Gorici sumnjiči za dva nezakonita zapošljavanja.

Vlado Bagarić (61), umirovljeni vojni pilot i bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva, kojeg je Vlada Andreja Plenkovića imenovala za direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe, našao se na meti Općinskog državnog odvjetništva Velika Gorica, koje protiv njega provodi istraživanje i traži određivanje istražnog zatvora, o čemu će se na Županijskom sudu u Velikoj Gorici odlučivati na ročištu 28. prosinca. Informacija je potvrđena iz tužiteljstva, koje je ne navodeći Bagarićev identitet navelo da ga se sumnjiči za dva nezakonita zapošljavanja.

A Hrvatska kontrola zračne plovidbe danas poslije podne poništila je 13 natječaja za posao. Tražilo se tridesetak novih zaposlenika, među ostalima kontrolori zračnog prometa, inženjeri, administratori, tehničari za nadzor i održavanje različitih sustava, a i pomoćni radnik u kuhinji.

Namješteni poslovi i uvjeti?

O tome tko je Bagarić i što je radio, u seriji istraživačkih tekstova za Večernji list prošle godine je pisao novinar Josip Bohutinski. Sumnja se da je Bagarić u HKZP-u zaposlio nekoliko poznanika, ali i svg kuma. Bagarićevi zaposlenici i članovi sindikata svojedobno su javno istupili tvrdeći da ih Bagarić zlostavlja te da im neosnovano prijeti otkazima. Primjerice, otkako je Vlado Bagarić postao direktor HKZP-a 2018., u toj državnoj tvrtki zaposlene su brojne osobe koje se povezuju s njime, bilo da je riječ o kumstvima ili prijateljskim odnosima.

Pritom su svojevremeno za Večernji list dobro upućeni u zbivanja u Kontroli leta tvrdili da su za neke od tih osoba bliskih Bagariću izmišljena radna mjesta, neki nisu imali potrebne uvjete za zapošljavanje na određena radna mjesta, a za neke su na javnim natječajima bili propisani uvjeti koje samo oni mogu zadovoljiti. Bagarićev kum, otkrio je još prošle godine Večernji list, jedan je od primjera tih spornih zapošljavanja. On je, prema izvorima Večernjeg lista iz HKZP-a, zaposlen na radno mjesto izvršnog direktora samostalnih vojnih poslova s plaćom od 63.000 kuna bruto. Imao je i pravo na službeni automobil 24 sata dnevno.

Bagarićev kum je iz vojno-obavještajne službe otišao u mirovinu koju je zamrznuo na pola i onda je došao raditi u HKZP. Uvjet na natječaju bio je da osoba ima iskustvo u VSOA-i iako nitko u Kontroli leta ne zna kakve to veze ima s poslovanjem te tvrtke. Inače Bagarić prima plaću od 31.614 kuna, a isplaćeni su mu i bonusi za 2018. u iznosu od 134.296 kuna te 166.966 kuna neto za 2019. Usto je kao direktor iskoristio i prava radnika iz Kolektivnog ugovora na isplatu tzv. uspješnice pa je po toj osnovi za 2018. primio još 8200 kuna, a u 2019. godini 5900 kuna neto. Osim toga, isplaćeno mu je po 5000 kuna za 2018. i 2019. za topli obrok! Podsjetimo i da je protupravnim aneksom ugovora 2019. sam sebi povećao plaću za 30 posto, što je u koliziji s Vladinom Odlukom o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava.

Bagarić tijekom dana nije odgovarao na naše upite. Međutim, ovo je vrlo je neobična pravna situacija za Bagarića jer tužiteljstvo u Velikoj Gorici traži da mu se odredi istražni zatvor, sud će o zahtjevu odlučivati tek 28. prosinca!? Nije to baš uobičajeno, pogotovo jer se istražni zatvor traži zbog mogućeg utjecaja na svjedoke koji su prema priopćenju tužiteljstva zaposlenici tvrtke, te zbog opasnosti od ponavljanja djela jer su novi natječaji za zapošljavanje u tijeku.

Iz tužiteljstva su nakon upita novinara priopćili da je ODO Velika Gorica "12. prosinca nakon provedenih izvida otvorilo istraživanje protiv 61-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. Kaznenog zakona. Sutkinji istrage 19. prosinca 2022. podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Državno odvjetništvo raspolaže informacijom da će sud odlučivati o tom prijedlogu krajem prosinca 2022.".

Nema mjere opreza

Istražno ročište je zakazano za 28. prosinca, a s velikogoričkog suda objašnjavaju da Bagarić nije uhićen, nema mjere opreza te da boravi na kućnoj adresi. Kažu i da nije riječ o crvenom, odnosno hitnom spisu, da su djela za koja se sumnjiči počinjena jedno od 2017. do 2018., a drugo od 2019. do 2020., da spis ima 1000 stranica te da je zakazivanje ročišta za pritvor s vremenskim odmakom nije neuobičajeno u situacijama kada osumnjičenik nije uhićen te prepraćen na sud pa se odluka o istražnom zatvoru mora donijeti u roku od 48 sati. Možda takvih primjera uistinu ima, no nelogično je da se s odlukom o istražnom zatvoru čeka ako tužiteljstvo smatra da postoje razlozi za njega? Uostalom, oni ga traže zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a ti razlozi valjda postoje od trenutka kada je zahtjev sudu podnesen pa dok sud o njemu odluči?

Komentara 6

ZP
zpadjen
21:55 28.12.2022.

Pa treba uhapsiti pravnicu Vildanu Meglu, iz ministarstva prometa, ona je to sve osigurala njemu i omogućila. Ta babetina 20 godina širi nepravdu u ministarstvo prometa u kockici i odavno je morala biti u mirovini.

MK
MKinkognito60
17:05 20.11.2023.

Drugi dio. Pa ljudi Hrvatska ima jedva 4 000 000 stanovnika od toga je na žalost jedva 2 000 000 mlađe od 62 godine, od tih mlađih najmanje trećina još nije radno sposobna. Mogao bih i dalje secirat strukturu ali bez veze. Poanta je u slijedećem, za specifične poslove u oderđenoj struci se skoro svi poznaju i naravno ako mogu birat izabratću onoga komu već vjerujem. Ako drugačije mislite kako to nije uredu e zašto se onda čudite da mladi stručnjaci odlaze van pa se opet moraju zapošljavati već umirovljeni kadrovi ako imaju želju raditi.

MK
MKinkognito60
17:04 20.11.2023.

Prvi dio. Ja sam već u mirovini dakle umirovljen poslije 40 godina rada kao informatičar koji je radio razvoj i to na sprilično specifičnim programskim jezicima. Moj sin je završio elektrofax na prilično teškom i traženom smjeru, od 60 upisanih 9 je diplomiralo i kao takav je imao ponude svih relevantnih instituta ali ... Upoznao je moj rad u informatici još kao dijete i htio se dokazati kako je jednako dobar kao i ja i on je zaplivao u informatici. Zbog glasa koji je mene pratio uspio sam urediti kako ga ne bi zaposlili u mojoj firmi. Međutim gdje god je predao CV svi su ga pitali tko ti je taj i taj, brzo se zaposlio. Jeli to isto protekcionizam. Moj vjenčani kum imao je sina kojem sam bio kum na Svetom Krštenju i za Svetu Potvrdu. Moje kumče je zajedno sa mojim sinom studiralo, završilo isti fax i frihvatilo se informatike vjerovatno sa istim razlogom kao i moj sin. Naravno i za njega se saznolo da sam i njemu bio na neki način uzor i mentor i on je dobio posao jako brzu. Obadvojica su već prilično cijenjeni i dobivaju ponude za druge poslove ali to je druga priča. Jeli i to protekcionizam. Moj vjenčani kum on nije bio u informatici ali je bio stručnjak za elektronske komunikacije i ja sam ga preporučio kada se pojavila potreba za takvim kadrom e to je bila možda neka veza ali ipak je bio stručnjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije