Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investiranje

U što ulažu hrvatski poslovnjaci: dionice, kripto, ETF-ovi, zlato ili nekretnine?

Shutterstock
30.01.2024.
u 16:12

Dionice, nekretnine, zlato, kriptovalute ili dionice… U što ulažu hrvatski poslovnjaci? Iako se čini kako je ulaganje vrlo jednostavan pothvat, posebno u doba inflacije kada, primjerice, kamatne stope na štednju nisu nimalo primamljive pa novac samo „sjedi na računu“. Povrati od takvih ulaganja unosni su za podebljavanje budžeta, ali ono što je važno prije samog ulaganja jest edukacija i postavljanje jasnih ciljeva.

Jedan od tradicionalnih načina investiranja svakako je kupnja nekretnina. Još od davnina vrijedi ona poslovica „ako imaš zemlju i nekretnine, bogat si“, a tako je i danas. Naime, nekretnine nisu samo prostori koje kupujemo za život već postaju i važna investicija koja može donijeti itekakvu korist svom vlasniku.

Naravno, kada ulažemo, očekujemo i povrat uloženih sredstava, ali i potencijalnu zaradu. Iako svako ulaganje donosi i rizik, ulaganje u zemljište i nekretnine smatra se sigurnijim oblikom ulaganja od, primjerice, dionica, obveznica i investicijskih fondova. Jedna od prednosti svakako je prepoznatljivost Hrvatske kao poželjne turističke destinacije pa su cijene na privlačnim lokacijama, poput obale, u kontinuiranom rastu.

Kada govorimo o ulaganju u zlato, riječ je o relativno novoj mogućnosti ulaganja budući da je u Hrvatskoj postala dostupna 2013. godine, ulaskom u Europsku Uniju. Zbog visine poreza od čak 60% prije to nije bio popularan način ulaganja, no unatrag nekoliko godina interes postaje sve veći. Da bi zlato bilo prepoznato kao investicijsko, treba biti u obliku zlatnih poluga ili kovanica te određene čistoće, odnosno između 90 i 99,99%.

Kriptotržište već je gotovo dva desetljeća jedno od najzanimljivijih područja za ulaganja te ga mnogi od njegove pojave 2009. godine nazivaju „budućnošću financija“. No iako primamljivo, radi se o tržištu koje je visokorizično, gdje su moguće brojne malverzacije, špekulacije i prevare budući da ne postoje pravne regulative.

Foto: Shutterstock

Što su ETF-ovi (engl. exchange traded fund)? Riječ je o fondovima kojima se trguje na burzi. Fleksibilni su i likvidni upravo zbog trgovanja na burzi te ulazak i izlazak iz jednog takvog fonda obično traje nekoliko dana. Kada pak odlučite prodati svoje udjele, to možete učiniti preko brokera, a sredstva su odmah vidljiva na računu, bez da morate čekati novac. Odlični su za raspodjelu rizika te s malim ulaganjem možete kupiti dosta vrijednosnih papira. Budući da se njima trguje na burzama, podložni su visokoj razini kontrole i regulacije pa se smatraju jednim od najsigurnijih vrijednosnih papira.

Ulaganjima u dionice skloniji su investitori koji su voljni preuzeti nešto veći rizik. Ono što ova vrsta ulaganja zahtjeva je kontinuirano praćenje tržišta i relevantnih događanja na tržištu. Pogledamo li nekoliko godina unatrag, dionice imaju stabilan povrat između 20 i 50% već nekoliko godina, no prinosi koje možemo ostvariti ovom vrstom ulaganja nisu redoviti.

No u što danas ulažu domaći poslovnjaci? Iako se brojni i dalje odlučuju za ulaganje u zlato, dionice, kriptovalute i nekretnine, sve se više izdvaja ulaganje u vlastitu edukaciju i usvajanje novih vještina kao važan alat kojim ćete se isticati na sve kompetitivnijem tržištu. Naglašavaju kako su im ovakve investicije promijenile život te ih opisuju kao neprocjenjivo iskustvo, a sama takva investicija im se vratila u nebrojenim pozitivnim oblicima. Kada je riječ o ulaganju koje donosi direktnu financijsku korist, investitori najčešće ulažu u kriptovalute, ali kao glavnu stavku ističu edukaciju budući da se, kao što smo već naveli, radi o tržištu na kojem su moguće brojne malverzacije, špekulacije, prevare. Na domaćem, ali i stranom tržištu, sve su popularnija i ulaganja u mlada imena s umjetničke scene. Naime,  u vrijeme pandemije brojni su se odlučili, umjesto u nekretnine i dionice, uložiti u umjetnost, a prema dostupnim podacima, umjetnost donosi povrat ulaganja do 7%. Budući da nije podložno promjenama na burzama, riječ je o mnogo stabilnijem načinu ulaganja. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije