Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Kako odabrati najbolji oblik štednje i ulaganja?

Shutterstock
01.02.2024.
u 13:05

Štednja i ulaganje nisu jednostavne odluke, zahtijevaju puno razmišljanja, ali i prije svega edukacije kako biste što bolje shvatili kada i u kojem roku će vam se ulaganje isplatiti te kako biste razumjeli rizike svakog financijskog proizvoda

. Kada biramo oblik štednje i ulaganja, važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Iako ne postoji univerzalno najbolji oblik štednje i ulaganja, ovo su ključne karakteristike:

  • Koliko smo spremni riskirati
  • Životna dob kada se odlučimo krenuti s ulaganjem
  • Koliko je vrijeme ulaganja
  • Kolika je visina raspoložive štednje

Vaš novac, osim u štednju, možete uložiti u zlato, dionice, obveznice, nekretnine…, a ono na što trebate obratiti pažnju svakako je razlika između štednje i ulaganja, odnosno stope rizika i prinosa. No prije svakog ulaganja važno je istražiti tržište i educirati se, ali i shvatiti rizik financijskog proizvoda.

Foto: Shutterstock

Unatrag nekoliko godina, točnije nakon ulaska u Europsku Uniju, sve popularniji oblik ulaganja postalo je investicijsko zlato u formi zlatnih poluga ili zlatnika. Ulaganjima u dionice skloniji su investitori koji su voljni preuzeti nešto veći rizik. Ova vrsta ulaganja zahtijeva kontinuirano praćenje tržišta i relevantnih događanja na tržištu.

Jedan od najčešćih oblika ulaganja i dalje je ulaganje u nekretnine, čemu dodatno pridonosi povoljan položaj Hrvatske kao turističke zemlje. Ulagane u dionice zahtijeva kontinuirano praćenje tržišta i relevantnih događanja na tržištu, ali i posjedovanje specifičnih znanja koja omogućuju provođenje analize. Također, prinosi koji se mogu ostvariti ovom vrstom ulaganja, nisu redoviti.

Ovisno o željama, svaka osoba bira proizvod koji smatra najboljim za sebe. Iznimno je važno pri korištenju bilo kojeg od dostupnih proizvoda štednje i ulaganja detaljno se informirati i educirati te prepoznati koji je način ulaganja i štednje najbolji za vaše potrebe.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije