Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

U srcu Zagreba tempirana je bomba, gdje je tu sigurnost

Klimatski je problem supranacionalan; suše uzrokuju pomore životinja, a glad migracije.
06. listopada 2018. u 09:04 4 komentara 903 prikaza
Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Obrambeni je sustav vrlo aktivan u požarima i poplavama: od dva do tri puta godišnje ponavlja se “sezona” elementarnih nepogoda koje dosad nisu bile prisutne, a pojavile su se zbog klimatskih promjena, i tada vojska intervenira. Postoji i dokument iz Bonna o potencijalnim ugrozama od zagađenja okoliša koji definira strategiju kako surađivati na zaštiti u takvim situacijama – istaknuo je Igor Tabak, sigurnosni i vojni analitičar portala Obris, govoreći o povezanosti ekologije i nacionalne sigurnosti. No, malo je reći da je problem nacionalan jer i zbog uzroka i zbog posljedica prelazi granice nacionalnih država.

Hrvatska kakvu trebamo niskougljično društvo U reciklaži potencijal za 5000 novih radnih mjesta

– Ne možemo zemljama pustiti da same rješavaju probleme, potrebna je međunacionalna suradnja. Sve su češće velike suše, one uzrokuju pomor životinja, glad dovodi do migracija, a onda je to problem koji postaje naš – opisuje Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

No, osim supranacionalnih prijetnji, imamo mi u Hrvatskoj i neke autentične, domaće.

– Govorimo o nacionalnoj sigurnosti, a u srcu Zagreba, na Institutu “Ruđer Bošković” imamo spremljen radioaktivni otpad – upozorava Renato Petek iz Gradske skupštine grada Zagreba na tempiranu bombu u metropoli o kojoj je svojedobno prvi pisao Večernji list.

Pogledajte video: Hrvatska kakvu trebamo - Ekologija i sigurnost

[video: 27126 / ]

 

Slab doseg poticaja

Tabak ističe da problematika radioaktivnog otpada nije samo zagrebački problem jer je za njegovo odlaganje trenutačno u državi predviđeno samo to jedno, malo je reći neprimjereno mjesto.

– Postoji plan gradnje odlagališta pokraj Siska oko kojeg se lome koplja nekoliko županija. A ovo koje sad imamo u centru je najveće državne aglomeracije, u središtu Zagreba. Strah me i pomisliti što bi se moglo dogoditi – zabrinut je Tabak.

Govoreći o transportu kao jednom od glavnih zagađivača i o nedavnoj aferi “Dieselgate”, Škreblin je istaknuo da se očito svjesno išlo na varanje na podacima o kancerogenim dušikovim oksidima, pa i pod cijenu kazne, s obzirom na troškove gradnje sustava koji imaju manju emisiju.

– U Hrvatskoj je 2017. bilo svega 277 električnih automobila i 2600 hibridnih vozila, što je zanemarivo malo u odnosu na dva milijuna registriranih vozila prosječne starosti 14 godina. Treba poduzeti mjere da se taj vozni park obnavlja – poručuje Škreblin ističući da bi, možda, umjesto izdašnih poticaja za kupnju električnih vozila, bolje bilo fokus pomaknuti na nova konvencionalna vozila koja manje zagađuju.

– Jer, utjecaj tako malog broja vozila na ekološku sliku transporta stvarno je zanemariv – kaže Tabak.

Pogledajte video: Hrvatska kakvu trebamo - Ekologija i sigurnost - 2. dio


[video: 27131 / ]

I vojska odvaja otpad

Vojna je industrija posebno problematična s transportom jer tenkovi i slična vojna vozila baš i ne idu na električni pogon, a u Hrvatskoj je ekološka transformacija vojske u povojima.

– Srećom, NATO i EU tjeraju nas da se prilagodimo standardima. Hrvatska je vojska počela odvajati otpad – kaže Tabak.

Dario Kuntić, vojni analitičar, otkriva da je SAD, nakon što je pretrpio brojne napade u Afganistanu i Iraku na konvoje koji prevoze naftu, bitno uložio u obnovljive izvore i triput povećao njihovo korištenje od 2011. do 2015.

– Hrvatska je na najnižoj razini u odvajanju otpada. Tenkovi se pogone oblicima energije koji su najveći zagađivači, tu su promjene spore. No, puno je drugih elementa na kojima se može poraditi; na opskrbi baza obnovljivom energijom, solarima, u čemu je Amerika daleko odmaknula, a Hrvatska će se u sklopu NATO-a pokušati prilagoditi.

Zagreb: Hrvatska kakvu trebamo, panel Ekologija i nacionalna sigurnost Hrvatska kakvu trebamo 'Radioaktivni incident u Zagrebu? Strah me pomisliti kako bi se to odvijalo'

Tabak je upozorio na problem stotina tisuća tona raznog otpadnog streljiva u Jadranu, što je puno veći posao od razminiranja i godinama će se rješavati novcem iz EU. Kao veliki rizik vidi i gospodarsko oslanjanje na turizam koji je geopolitički, ekološki i sigurnosno iznimno osjetljiv.

– Kockarski je osloniti se na tako osjetljivu granu — zaključuje Tabak.

Pogledajte video: Hrvatska kakvu trebamo - Ekologija i sigurnost - 3. dio

 

[video: 27130 / ]
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Krotila:

    bomba zvana,veleizdaja

  • grebza:

    Sve bu to betman riješio. Ako treba poletjet će na štakama.

  • Rizlman:

    Ovaj Tabak se stalno negdje gura, a svatko tko je bio ber 5 minuta u vojsci shvaća da tip nema blagog pojma o vojnoj znanosti.