Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuhvaćena četvorica časnika

U Srbiji potvrđena optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Gornji Kneginec: Umirovljeni pilot Danijel Borović
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
20.08.2022.
u 09:48

Prema optužnici, pokojni general bojnik Josip Čuletić je izdao zapovijed optuženom Mikcu, zapovjedniku 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, zapovjedniku 91. Zrakoplovne baze “Pleso”, Zagreb, za zrakoplovne napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo

Prema pisanju srbijanskih medija, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za “ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji 'Oluja' 1995. godine”. 

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pilota HRZ-a i to Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) i Danijel Borović (64). Njih srbijansko tužiteljstvo tereti da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi, drugostupanjski sud je odbio žalbe branitelja okrivljenih i potvrdio prvostupanjsku odluku Posebnog odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prema optužnici, pokojni general bojnik Josip Čuletić je izdao zapovijed optuženom Mikcu, zapovjedniku 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, zapovjedniku 91. Zrakoplovne baze “Pleso”, Zagreb, za zrakoplovne napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo. Dalje se navodi kako je Mikac, postupajući po dobivenoj zapovjedi, zapovjedio Jeleniću zrakoplovni napad na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Bosanski Petrovac-Ključ. Navodi se da je Radulj, postupajući po dobivenoj zapovjedi, izdao zapovijed optuženom Boroviću za zrakoplovni napad na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Bosanski Novi-Prijedor.

Tužiteljstvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako se navodi u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za to kazneno djelo.

Ključne riječi

Komentara 78

LO
lojtra1
10:00 20.08.2022.

Ovakva optuznica daje pravo Hrvatskoj da podize optuznice ratnim zlocincima vezanim za zlocine pocinjene osim u Hrvatskoj i na one pocinjene u Sloveniji, BiH i na Kosovu.

DU
Deleted user
10:20 20.08.2022.

Ne razumijem ko je dao za pravo Srbiji da optužuje, sudi i osuđuje za rat u BiH i RH kad oni uporno tvrde da nisu bili akteri istog.

ZA
zagabria7
10:14 20.08.2022.

Koji deb... podižu optužnicu za nešto što nema veze sa Srbijom i njenim teritorijem. Neće biti mira sa njima dok god im se ne izbije iz glave velika Srbija a to znači samo vojni poraz Srbije koji je izostavljen devedesetih. To nas sve još čeka, onda će tek biti mir na Balkanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije