Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Splitu prisegnuli novi pripadnici bojne "Pauci", uručene im crvene beretke

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je pak kako je crvena beretka simbol 4. gardijske brigade, čiji je sljednici ponosno nose.
06. ožujka 2019. u 14:08 3 komentara 360 prikaza
Pauci
Foto: MORH / M. Čobanović
Pogledajte galeriju 1/5

U bivšoj splitskoj vojarni Dračevcu u srijedu su svečano prisegnula 33 nova pripadnika 3. mobilizirane bojne "Pauci", te su im uručene crvene beretke, koje su bile zaštitni znak 4. gardijske brigade, čiji su sljednici.

Splitska riva TOLERANCIJA SDP u Splitu organizirao šetnju protiv nasilja u gradu

Među novim pripadnicima postrojbe je i pet žena.

Crvene beretke pri ulasku mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu uručivane su im od 1993. do 2001. godine, što je ukinuto nakon dolaska SDP-ove koalicije na vlast, a ponovno je uvedeno 2018. godine.

Pauci | Autor : MORH / M. Čobanović Foto: MORH / M. Čobanović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako je time vraćen sjaj Hrvatskoj vojsci.

"Crvena beretka je simbol snage, hrabrosti, časti i ponosa i ona sjedinjuje ljubav prema domovini, spremnost za žrtvu i pobjedu u Domovinskom ratu", rekao je Krstičević i dodao kako su crvene beretke donosile mir i slobodu gdje god su dolazile. "Danas zajedno jačamo Hrvatsku vojsku i mislim da smo vratili sjaj i ponos Hrvatskoj vojsci", poručio je.

Torcida slavi 68. rođendan Split Građanska inicijativa 'Bit će bili što su bili' odgovara na priopćenje Udruge 'Naš Hajduk'

Krstičević je najavio ponovno ustrojavanje središta za borbenu vojsku tijekom ove godine te je podsjetio na važnu ulogu takvog središta u Šepurinama, gdje se Hrvatska vojska u Domovinskom ratu spremala za operacije.

"Upravo nam takvo središte treba da bismo bili još spremniji i jači. Trebaju nam vođe kao što su bili general Matijaš (Andrija), Damir Tomljanović, Blago Zadro, jer to su uzori i vrijednosti današnje Hrvatske vojske", rekao je ministar obrane.

Podsjetio je i kako je 4. gardijska brigada podnijele golemu žrtvu u Domovinskom ratu, u kojem su poginula 194 njezina pripadnika.

Ususret Danu žena One su prve žene članice Kravat pukovnije: Pogledajte kako izgleda njihov dan

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Matanović ocijenio je kako za one koji su dobili crvene beretke danas počinje novo razdoblje njihova vojnog poziva jer postaju članovi postrojbe koja je nasljednik i nositelj tradicije 4. gardijske brigade.

"Nastavite i dalje njegovati pobjednički duh hrvatskih branitelja, gradite i unapređujte ovu elitnu postrojbu i budite pobjednici, ali kroz svoju službu uvijek pazite na osjećaj prema domovini i žrtvi naših poginulih branitelja", rekao je Matanović.

Naš Hajduk Građanska inicijativa Štetan za klub: Traže raskid ugovora između Hajduka i udruge 'Naš Hajduk'

Istaknuo je kako složeni sigurnosni uvjeti diljem svijeta te razvoj novih tehnologija i metoda ratovanja nameću Hrvatskoj vojsci potrebu stalnog prilagođavanja sustava vojnog školovanja i obuke.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je pak kako je crvena beretka simbol 4. gardijske brigade, čiji je sljednici ponosno nose.

Okrugli stol predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • viktor14:

    Crveno..???? a jedina zemlja u Eu koja ima plavu putovnicu (samo zato sto su crvene)...mozda i u cijeloj Europi..

  • trolokva:

    Bravo ZDS

  • W_P38:

    ...plus za simbol 4.gard., samo naprijed...