Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRAT ULAGANJA

U Splitu počela isplata štedišama posrnule Credo banke

Credo banka isplate (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
01.12.2011.
u 09:21

Vinko Radić, direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), najavio je ranije da je novac za isplatu osiguran i da ni jedan osigurani depozit neće ostati neisplaćen

Kao što je prije nekoliko dana obećano, u četvrtak ujutro počela je isplata štedišama Credo banke u poslovnicama Poštanske i Croatia banke u Splitu.

Velike redove i gužve u svim poslovnicama ''stvorili'' su umirovljenici koji su se ''izmiješali'' sa štedišama čekajući u redu svoje mirovine. Među štedišama Credo banke, a vrlo ih je malo raspoloženo za bilo kakav razgovor, ipak ne vlada nikakva panika ni strepnja. Svi su ih uvjerili da će svoj novac koji su pohranili u Credo banci dobiti, barem oni čija štednja ne prelazi 400.000 kuna.

Većina štediša Credo banke, koji su jutros pohrlili u poslovnice, svoj novac nisu digli, već su ga samo prebacili u Hrvatsku poštansku banku i Croatia banku.

– Ne bojim se, bila mi je frka kad sam čuo da je likvidirana, međutim, evo, sad ću ipak do svog novca – kazao nam je postariji Splićanin ne želeći otkriti ni svoje ime ni iznos ušteđevine. Ipak doznajemo da su najvećih problema imali obrtnici koji imaju račune u Credo banci. Poslovi su im stali na nekoliko dana, no sad će valjda krenuti. Barem se tako nadaju.

Podsjetimo, ranije je Vinko Radić, direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), najavio da je novac za isplatu osiguran te da ni jedan osigurani depozit neće ostati neisplaćen. Također je apelirao na štediše da 1. prosinca odu u poslovnice banaka u kojima će se vršiti i isplata mirovina. Kako bi se rasteretila gužva u poslovnicama banaka, umirovljenicima je savjetovao da isplatu zatraže na poštanskim šalterima.

Uprava banke ovim je skratila rok za pripremu i isplatu osiguranih depozita DAB-a s tri mjeseca na samo tjedan dana. U banci je ukupno bilo 608 milijuna kuna depozita fizičkih osoba, od čega je 420 milijuna kuna za 10.048 osoba osigurano, a 188 milijuna kuna nije bilo osigurano i neće se isplatiti štedišama. Na računima 1480 trgovačkih društava još je 220 milijuna kuna izgubljenog novca. Najveći dio odnosi se na mala i srednja poduzeća (161,7 milijuna kuna).

Pitanje povrata novca klijenata brokerskih kuća koje su imale račune u Credo banci i dalje ostaje nerazriješeno. Riječ je o svoti od oko 10 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 7

BG
bijesna glista
09:51 01.12.2011.

Hm Ako ovaj probni balon ne prođe u redu, moglo bi biti teških posljedica. Najgori je stampedo. Ako ljudi imaju povjerenje sve se može popraviti, a i novac neće propasti, jer ovi što su štedili, štedit će i dalje, aa muljeri koji su zakuhali nek kusaju i to i svojom imovinom, koja sigurno nije mala, pa neće biti kruha gladni.

KR
kreont
10:48 01.12.2011.

Zanimljiv kriminal na hrvatski način a 188 milijuna kuna nije bilo osigurano i neće se isplatiti štedišama i dalje ostaje nerazriješeno. Riječ je o svoti od oko 10 milijuna kuna Čini mi se da smo mi zemlja puna duhova ia i demona koji samo kradu. Ne postoji niti jedna osoba koja je na adekvatni način osuđena za izdaju i financijsku prevaru. Ovo je super za nastavak trilogije Lord of Rings. A mi smo svi mali hobitsi.

KR
kreont
10:49 01.12.2011.

Koliko sam shvatio štedne kamate i dioničarske dobiti nisu osigurane niti od banke niti od države. Ali zato su krivci i lopovi osigurani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije