Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedno su stradali

U smrt za sitniš: Radnici mjesecima nisu dobili ni lipe

božidar gravara
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
22.03.2012.
u 08:00

Božidar Gravara i Muriz Šumar vjerojatno su se ugušili otrovnim plinovima. Obojica Riječani, iza sebe su ostavili supruge i maloljetnu djecu. Ni treći radnik nije im uspio pomoći

Posljednji radni dan u Zagrebu bio je koban za dvojicu radnika Rijekatanka - 34-godišnjeg Božidara Gravaru i njegova deset godina starijeg kolege Muriza Šumara.

Dali im podršku

Preminuli su u utorak, dan prije nego što su se nakon dvotjednog rada u metropoli trebali vratiti u Rijeku, tijekom čišćenja septičke jame u sklopu proizvodnog pogona Zvijezde, tvrtke u sklopu Agrokora. Što se točno dogodilo u Čavićevoj ulici nešto prije 17 sati na Pešćenici trenutačno istražuje DORH. Iako će se uzrok smrti znati nakon obdukcije u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, kao mogući uzrok smrti navodi se trovanje opasnim plinovima. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", koji su mjerili koncentraciju takvih plinova, priopćili su, međutim, da izmjerene koncentracije nisu kobne po život.

Za sada se pouzdano zna da je Božidar Gravara bez zaštitne maske ušao u kanalizaciju. Unutra je osjetio smrad te krenuo prema izlazu, no prije nego što se uspio izvući, onesvijestio se. Njegov kolega Šumar, koji je bio s njim, pokušao mu je pomoći, ali i on je izgubio svijest. Treći radnik koji je bio s njima, na sreću, uspio je navući zaštitnu masku, krenuo je prema svojim kolegama kako bi ih reanimirao, ali nije uspio. A reanimirati ih nisu uspjeli ni liječnici Hitne pomoći koji su ubrzo stigli u Čavićevu. Prije nego što se utvrde sve okolnosti tragedije iz Rijekatanka nisu željeli komentirati događaj, ali su poslali kratko priopćenje koje je potpisao direktor Milorad Šmitran.

"Svi smo duboko potreseni događajem u kojem su nesretno stradala dva naša radnika. Izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih radnika te smo u ovoj situaciji primarno orijentirani na to da se obiteljima pruži pomoć i podrška koja im je potrebna."

Kako doznajemo od obitelji Gravara, djelatnici Rijekatanka posjetili su ih jučer ujutro. Mladi Božidar, koji je u riječkoj tvrtki radio nekoliko posljednjih godina, bio je oženjen i iza sebe je osim supruge ostavio i malog dječaka.

Plaća kasnila mjesecima

Muriza Šumara, oca dvoje djece, 17-godišnja kći Edita opisuje kao najboljeg oca na svijetu.

– Bio je veseo, druželjubiv i uvijek spreman svima pomoći – rekla je, dodajući kako je bio i vrlo vrijedan.

– Prije je radio u Viktoru Lencu, a posljednjih pet godina u Rijekatanku, u kojem je bio jako nezadovoljan. Najviše se uzrujavao zbog plaće koja je znala kasniti i po šest mjeseci, pa bi stigla polovica iznosa, pa je opet nisu dobivali jedno vrijeme i tako stalno – ispričala je Edita, koja ima i tri godine mlađeg brata.

Iz Zvijezde jučer nismo dobili nikakav komentar vezan uz tragediju, niti nam je poslano ikakvo priopćenje.

Komentara 28

LA
larala
08:25 22.03.2012.

Pocivali u miru i sucut obiteljima

KA
Kakma
08:26 22.03.2012.

To su skupi i opasni radovi i za takvo nesto ne dobijati placu,to je neshvatljivo.Sta je radio taj vlasnik tvrtke sa zaradjenim novcem?Dali je i to islo u HDZ-ove kase?

NE
netkonekad
08:13 22.03.2012.

i opet hrvati čiste govna i umiru a srbinn gazda mislim da ovo više nije sam početnička država partizanskočetničkopartizanski fašisti haraju hrvatskom do kad dok se ne dogodi hrvatski brevik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije