Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U škole se uvodi novi predmet – građanski odgoj i obrazovanje

Ovim programom stvorit ćemo zdravije društvo koje će znati svoje obveze i prava, ali će isto tako znati boriti se protiv korupcije
04. lipnja 2012. u 16:05 61 komentara 885 prikaza
matematika
Foto: Miro Bošnjak

Već od sljedeće školske godine u 12 se osnovnih i srednjih škola s područja posebne državne skrbi kao i područja Zagreba eksperimentalno u nastavni program uvodi novi predmet – građanski odgoj i obrazovanje.

U školama za dvije godine

Novi predmet ima za cilj modernizirati nastavni plan i program, a nakon eksperimentalne faze u svim će osnovnim i srednjim školama, s eventualnim promjenama, zaživjeti za dvije godine. Učenici će tako za cijelog svog školovanja steći znanja o ljudskim, pravnim, političkim, društvenim, kulturološkim, gospodarskim, ekološkim i mnogim drugim znanjima koja će, kako to poručuju brojni ravnatelji, profesori, učitelji samo oplemeniti nastavni program i odgojiti generacije koje su sposobne samostalno i kritički zaključivati.

– Naš je cilj nova škola iz koje će učenici izlaziti ne samo zbog ocjena i napamet naučena gradiva nego sa životnim znanjima – naglasio je ministar Željko Jovanović.

Prvo izboran pa obvezan

Novi predmet bit će za učenike od prvog do 6. razreda osnovne škole integriran u sklopu već postojećih predmeta, dok će u 7. i 8. razredu biti formiran kao zaseban i to izborni predmet koji će se ocjenjivati kao i svi ostali predmeti.

– Profesori su dužni do šestog razreda godišnje organizirati 35 nastavnih sati za teme iz građanskog odgoja i obrazovanja o kojima će poučavati učenike – objasnili su na stručnom skupu profesori. Tek u prvom i drugom razredu srednje škole novi predmet postaje obvezan, neovisno o tome je li riječ o gimnazijama ili strukovnim školama, dok ponovno u trećem i četvrtom razredu srednje škole postaje izborni sadržaj.

– Kroz ovaj predmet razumjet će se poduzetnički duh, bolje shvatiti obveze i zakoni, ali i kako se boriti protiv korupcije. Kad nova generacija izađe iz škola, imat ćemo zdravije društvo bez korupcije – uvjeren je ministar Jovanović.

Učenici će o pravima i odgovornostima najprije učiti od najniže – razredne preko školske, lokalne pa sve do državne i svjetske dimenzije.

– Kroz ovaj predmet potičemo mlade da budu aktivni u društvenim događajima, ali da se znaju nositi s prevrtljivim kriznim vremenima – rekla je Nevenka Lončarić Jelačić.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Deleted user:

  mislim da bi bolje bilo uvesti u skole zdravu kuhinju tj skolski vrt gde bi djeca ucila odakle potice hrana i kako se sadi i sije a onda bere i uziva u plodovima samostalnog rada ,danasnja djeca neznaju bas nista ... prikaži još! o tome a pogotovo iz grada

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  najprije ih treba naučiti da ne tuku učitelje.

 • doktorica:

  najprije ih treba naučiti da ne psuju,razbijaju,uništavaju tuđu imovinu,treba ih naučiti kulturi,a ne da bacaju kamenje po prolaznicima,puše i ne poštuju starije....