Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo izborni
Povratak na članak

U škole se uvodi novi predmet – građanski odgoj i obrazovanje

Ovim programom stvorit ćemo zdravije društvo koje će znati svoje obveze i prava, ali će isto tako znati boriti se protiv korupcije

Komentari 61

DU
Deleted user
16:28 04.06.2012.

mislim da bi bolje bilo uvesti u skole zdravu kuhinju tj skolski vrt gde bi djeca ucila odakle potice hrana i kako se sadi i sije a onda bere i uziva u plodovima samostalnog rada ,danasnja djeca neznaju bas nista o tome a pogotovo iz grada

VL
Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
16:28 04.06.2012.

najprije ih treba naučiti da ne tuku učitelje.

VL
CU
cuma
16:28 04.06.2012.

Vrijeme koje dolazi neće vrednovati ljude spram njihovog građanskog odgoja, nego koliko će imati snage i kondicije, koliko će biti fizički i psihički stabilni, kako bi odgovorili sve žešćim zahtjevima neoliberalnog kapitalizma. Spartanski odgoj će svakako pomoći i za otpor koji će pojedinac morati pružiti u mogućem svjetskom sukobu između rada i kapitala,,,dakle tjelesna i zdravstvena kultura, obrana i zaštita,,,,čovječanstvo se nalazi pre velikim promjenama, koje neće ići bez novog proljevanja krvi, kakav će to stroj moći pobijediti nadnacionalne armije poput NATO-a, a koji upravo, u krajnjoj konzekvenci štiti svjetski poredak!?

VL
GR
Gradinar
16:29 04.06.2012.

Za uvođenje jednoga predmeta u škole u svijetu se godinama rade analize vrhunskih stručnjaka oslonjene na strategiju razvoja zemlje i njenih potencijala. Jovanović je nazad tri mjeseca donio odluku o uvođenju "građanskoga odgoja2 u škole, a već nazad dva mjesecaca počeli su seminari za nastavnike - etike u školama. Otvara se nekoliko pitanja: 1. Zašto upravo nastavnici etike i po čemu su oni kvalificiraniji za osnove građanskoga odgoja od bilo koga drugoga? 2. Kako je moguće donijeti odluku o upućivanju na seminare nastavnika etike, a da se prije toga još nije definirao ni nastavni program i sadržaj novoga predmeta u školama? 3. Zašto upravo "mjesta pod posebnom državnom skrbi" u Hrvatskoj? Na temelju čega se pilot pojekt testira u tim mjestima i - konačno - koja su to mjesta? Slijedi nam vrlo zanimljiv odgovor :-)

VL
GR
Gradinar
16:29 04.06.2012.

Sve zajedno - tragikomično, jer taj čovjek definitivno nije došao kao slon u staklenku, već sa sasvim preciznim zadatkom što mora učiniti, a senzibilan i pažljiv kakav jeste - sjedne, napiše odluku i provodi. Tko ostade ostade! Nikada veća opasnostt nije prijetila Hrvatskoj, čak ni 1990. godine, jer ta opasnost nije imala društvenu legitimaciju kao ova; kao od ove ekipe na vlasti. Više ni malo nema sumnje.

VL
MI
mightymraz
16:31 04.06.2012.

o bogek dragi...jos jedan toliko potrebni predmet s kojim se jos manje umanjuje vaznost kucnog odgoja.

VL
AN
antimafia
16:40 04.06.2012.

Uvođenjem ovog predmeta trebala bi biti smanjena diskriminacija prema djeci koja ne pohađaju vjeronauk u prvom razredu. Pozdravljam.

VL
OV
over
16:46 04.06.2012.

sve sami stručnjaci (mislim na genijalne komentatore); jedan bi dao profesorima tjelesnog da predaju, drugi folozofira o "regionu" (?), treći o rušenju domovine (?), četvrti ....

VL
FI
Fisherman
16:58 04.06.2012.

Imam blizance i vec sad pohadaju skolu sa eksperimentalnim programom i dok druga djeca prijatelja sece po prirodi i uce korisne stvari u zivotu(i smiju se mojima jer oni takve zadatke i jednadbe iz matematike vjerojatno nece vidjeti ni u srednjoj) ja svojima, a cujem od ostalih roditelja da i oni, svaki dan placam instrukcije i jos prolaze sa navucenom cetvorkom a do tog exp.programa prolazili su sa 5.0 po standardnom programu. Toliko o eksperimentiranju na djeci.I sto je najvaznije to su razredi cije se ocijene uzimaju u prosjek za upis u srednju skolu.Sto sad vrijedi mojim klincima sto znaju duplo vise od ostalih osmoskolaca i sa tim cetvorkama kad ce sa tim ocijenama moc upisati neku strukovnu skolu dok ce drugi i dalje upisivati gimnazije.Upropastavaju djecu svojim glupostima i vrijeme je da stanu dok jos to nije neko glavom platio.

VL
PA
paper2cuts
17:07 04.06.2012.

to je uvod u marksizam, samoupravljanje i sl. treba ipak (ponovno) zaposliti sve bivse komunjare koji su zavrsili te uzaludne studije..

VL
AR
arisko
17:09 04.06.2012.

Pametnije bi bilo da se uvodi još jedan strani jezik, pod obavezno, a ne da mladi ljudi izađu iz škole bez znanja stranih jezika, pa nas sramote

VL
Avatar ciril
ciril
17:10 04.06.2012.

Iz ovoga proizlazi da su Hrvati sve do sada bili neodgojeni narod. Napokon smo dobili (barem mi u gradu) gradjanski odgoj. Oni na selu neka jos malo pricekaju pa ce i oni uskoro jos prije ulaska u EU dobiti svojj odgojni predmet. Ne znam kako ce se zvati ali gradjanski odgoj sigurno ne. Zeljko Jovanovic ce vec nesto izmisliti. Lijep pozdrav.

VL
GA
ganga
17:16 04.06.2012.

neke činjenice o kojima niko ne vodi računa; -učenici već imaju pretrpanu satnicu -već se neki predmeti održavaju sedmi ili osmi sat (u mojoj školi) -tko je stručan da to predaje -stručni su svi da to predaju,izgleda -već se iz povijesti,hrvatskog,...ti sadržaji obrađuju- -moguće teme(tolerancija prema onim koji su rušili vukovar,kako le partizanska kapa lijepa,svatko ima pravo na odgoj djeteta,....)

VL
Avatar ciril
ciril
17:16 04.06.2012.

Jednom je jovo Jovanovic - Zmaj napisao: Iz ovog se nesto i naucit dade h**e lijepo zbore a´l nitkovski rade.

VL
HR
hrkomentar
17:17 04.06.2012.

Sve je to već viđeno: Npr. "...Potrebno je, međutim, da se svi srednjoškolci, bez obzira za koje se zanimanje pripremaju, upoznaju s osnovama marksističkog pogleda na prirodu i društvo i da se suoče s marksističkim formuliranim i izvođenim spoznajama o o osnovnim egzistencijalnim i humanističkim problemima naše epohe i suvremenosti'. No ono što intrigira osobito jest "područja posebne društvene skrbi"..

VL
SO
sotokuco
17:36 04.06.2012.

Nema straha, ni TIPS (za one koji ne znaju - teorija i preksa samoupravnog socijalizma), koji je u socijalizmu učen kao predmet, nije od svih napravio komuniste.

VL
RB
rudimir bombardirovic
17:40 04.06.2012.

Sa ovim programom neće se ništa postići, osim dodatnog opterećenja i ovako preopterećenih učenika.Evo vam primjer, u "ugostiteljskoj" školi djeca uče matematiku kao da se pripremaju za "Nobelovu nagradu" iz matematike, ćetiri dana idu u školu i uče sve i svašta a praksu imaju samo jedan dan.

VL
CA
cavecanem
18:07 04.06.2012.

teorija i praksa samoupravnog socijalizma tako se taj predmet zvao u moje vrijeme sram ih može biti, oni će učiti moju i bilo čiju djecu kako da postanu dobri građani, pa to su vrijednosti koje trebaju steći u obitelji, a a ne od učitelja jedan sat tjedno

VL
JA
josip adric
18:07 04.06.2012.

Nisam ni pročitao članak ,ali predlažem ministru da poruši sve škole ,pa ispočetka onda če valjda sve štimati ,opvako opet sumnjam .

VL
DO
doktorica
16:16 04.06.2012.

najprije ih treba naučiti da ne psuju,razbijaju,uništavaju tuđu imovinu,treba ih naučiti kulturi,a ne da bacaju kamenje po prolaznicima,puše i ne poštuju starije....

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.