Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković u sklopu radnog posjeta Slavoniji posjetio Belje

„Posebna prednost Fortenova grupe u tome je bila njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja, jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali“ – rekao je Peruško.
28. travnja 2020. u 17:06 4 komentara 284 prikaza
Predsjednik Vlade RH sa suradnicima posjetio Belje
Foto: Belje
Pogledajte galeriju 1/2

U sklopu radnog posjeta Istočnoj Slavoniji, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, zajedno s Marijom Vučković, ministricom poljoprivrede posjetio je poljoprivredni kompleks Mitrovac u Belju, koji obuhvaća farmu mliječnih krava, bioplinsku elektranu i staklenik za proizvodnju rajčica.

Andrej Plenković ANALIZA Plenković je opet poslušao glas struke

Vladinoj delegaciji je predstavljen proizvodni sustav Mitrovac koji se temelji na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava kapaciteta 2000 grla, bioplinske elektrane od 2MWh i staklenika od 4,5 ha. Bioplinska elektrana od dijela sirovine s farme proizvodi električnu i toplinsku energiju koja se u stakleniku koristi za cjelogodišnju proizvodnju rajčice.

Poljoprivredni kompleks Mitrovac tako ilustrira i temeljne odrednice poslovanja Belja - proizvodnju domaće hrane, sljedivost Od polja do stola i održivost, koje su se u ovim izazovnim vremenima, pokazale izuzetno važnima za hrvatsko gospodarstvo.

Kao najveći poljoprivredno industrijski kompleks u Hrvatskoj, Belje ima poljoprivrednu proizvodnju koja prati sve svjetske trendove i može proizvesti dovoljne količine domaće hrane. Belje obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi.

Hrvatska pošta MIJENJAMO NAVIKE U ovim teškim vremenima naizgled male „akcije“ mogu imati važnu ulogu

„S poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljne količine hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz. Belje sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodi domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije“ – rekao je Davor Bošnjaković, direktor Belja plus.

I Vlado Čondić Galiničić, izvršni direktor za Poslovno područje Poljoprivreda u Fortenova grupi te ujedno predsjednik grupacije za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, naglasio je kako je koronakriza pokazala važnost domaće poljoprivredne proizvodnje i na nju povezane prehrambene industrije.

PBZ #OSTAJEMDOMA Imate tvrtku? Ovo su bankarske online usluge koje će vam dati potpuni pregled vašeg poslovanja

„To se saznanje može iskoristiti za jačanje nacionalne poljoprivredne strategije i upravljanje resursima. Sad je potrebno ozbiljno se strukturno odrediti što želimo i možemo proizvoditi u idućem razdoblju odnosno odlučiti se za proizvode u kojima težimo samodostatnosti i u tom se smjeru razvijati. Kao država možemo proizvoditi dostatno mesa, mlijeka, žitarica… jer imamo dosta prostora, iskustva, povijesnih znanja i ljudi koji žele raditi“ rekao je Čondić Galiničić.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe je, između ostalog, Vladinoj delegaciji ukazao na činjenicu da je strateška odrednica Fortenova grupe da razvija regionalnu poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju domaćeg porijekla na svim tržištima na kojima radi, a u nabavci i prodaji stavlja naglasak na proizvode domaćeg porijekla, u korona krizi predstavljala jednu od ključnih poluga u sigurnosti opskrbe tržišta najvažnijim prehrambenim proizvodima.

Fina Nesmetano poslovanje On line predaja dokumentacije spas za građane i poduzetnike u ovom nepredvidivom razdoblju

„Posebna prednost Fortenova grupe u tome je bila njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja, jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali“ – rekao je Peruško i dodao:

„Kompanije poput Fortenova grupe mogu predvoditi jačanje ponude domaćih proizvoda na domicilnom tržištu, ali i u izvozu. Posebno to vrijedi u poljoprivredi i proizvodnji hrane, jer za to imamo sve pretpostavke – naslijeđe, visoku kvalitetu proizvoda i potrošače koji su na takve proizvode navikli i visoko ih cijene. Stoga u intenzivnijem razvoju domaće proizvodnje treba računati na još jaču domaću potrošnju, a to onda postaje i snažan doprinos očuvanju gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u Hrvatskoj“.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

PRATITE UŽIVO
Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Mozda je ovo pogled u buducnost nakon koronavirusa kada se ocekuje da bi ulaganje u poljoprivredu bila jedna od okosnica gospodarskog razvitka

 • Avatar Zarko_Oremovic
  Zarko_Oremovic:

  Ulaganje u poljoprivredu najavljeno je i prije pocetka krize, stoga je ovaj posjet samo nastavak investiranja u Slavoniju

 • Avatar stars
  stars:

  proizvodnja hrane se namece kao prioritet u ovakvoj situaciji, zato ovakav potez vlade i ocekivan