Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dubrovnik

U sklonište udaljeno 200 kilometara odvedeni psi sa Žarkovice, volonteri kažu da su ukradeni

Žarkovica
Foto: Privatni album
1/8
21.10.2015.
u 15:16

I dok Sanitat Dubrovnik tvrdi da je Animalis Centrum do sada zbrinuo životinje izvan Žarkovice, iz Animalisa odgovaraju da su pse sa Žarkovice preuzeli upravo po nalogu Sanitata

Grad Dubrovnik još jednom grubo se poigrao s napuštenim životinjama i volonterima Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, koji godinama skrbe o psima i mačkama pronađenim na gradskim ulicama. Umjesto obećane gradnje azila, Grad je potpisao ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja u skloništu udaljenom 200 kilometara.

- Već godinama tražimo preseljenje sa Žarkovice, gdje nemamo struje, vodu nam donose vatrogasci, otpad i izmet odnosi Čistoća. I veterninarska inspekcija godinama je utvrđivala kako su životinje na Žarkovici u odličnom stanju, ali uvjeti nisu usklađeni Pravilniku. Grad je prema njihovim rješenjima već odavno trebao pronaći kvalitetniji način zbrinjavanja napuštenih životinja. Već odavno je trebao izgraditi azil, a sad su se odjednom sjetili da treba poštivati zakon – kaže Anica Sambrailo, predsjednica Društva.

Dodaje kako je na nedavno održanom sastanku gradonačelnik Andro Vlahušić rekao da gradnja azila počinje uskoro, no očito je, kaže, to bilo još samo jedno u nizu olako izrečenih obećanje. Jednako kao i obećanje da će u azil u Kaštelima ići samo životinje koje se pronađu na ulici, jer se odlukom inspekcije na Žarkovicu one više ne smiju primati. Kako doznaju, pripremljen je dodatak ugovora po kojem će se i pse sa Žarkovice premještati u Animalis Centrum.

Provalili u boks

Iako smo tražili ugovore na uvid, iz gradskih službi dobili smo samo pismene odgovore. Iz Grada tako kažu da je ugovor sklopljen za zbrinjavanje pasa bez nadzora s javnih površina, a iz tvrtke Sanitat dodaju kako je Animalis Centrum do sada zbrinuo samo životinje izvan azila na Žarkovici, iako će ubuduće zbrinjavati i pse sa Žarkovice. Volonteri tvrde da ni to nije istina, a o svemu su obavijestili nadležne institucije.

- Sa Žarkovice su prošli mjesec dva puta odvedeni psi. Prvi puta iz boksa na ulazu u sklonište, u kojem je bilo pet štenadi i tri psa manjeg rasta. Boks je bio otvoren, a kukica i lanac kojim ga zatvaramo bili su slomljeni. Drugi put odvedeno je šest pasa zavezanih na ulazu u sklonište. Ostala su dva psa koja su nas dočekala teturajući, mislili smo da su otrovani, a onda smo pronašli i odbačeni sedalin. Očito smo nekoga iznenadili pa nisu stigli pokupiti sve pse. Obavijestili smo veterinarske ambulante, granične prijelaze, a nakon nekoliko dana saznali smo da su psi u azilu u Kaštelima – kažu volonteri i pitaju se po čijem nalogu su psi odvedeni, jer u gradskim službama su im rekli da nisu izdali nikakav nalog. A još više zanima ih kako su djelatnici azila iz Kaštela prešli granicu na putu do Splita. Psi nisu imali knjižice, a neki od njih nisu bili još ni cijepljeni ni čipirani. Sve su prijavili i nadležnim institucijama.

Foto: Robert Demo

Prema ugovoru koji je grad potpisao, Animalis Centrum za zbrinjavanje jednog psa dobiva 2500 kuna. No, udomitelji nekih od dubrovačkih pasa kažu kako su udomljavanje morali platiti, a imaju i račune koje su dobili. Prema čijem nalogu su odvodili pse sa Žarkovice, zašto dodatno naplaćuju udomiteljima te kako su psi bez papira došli do Splita pitali smo i Animalis Centrum, koji je u vlasništvu dr. Zdenke Filipović.

Pričaju drukčije priče

- Sklonište je djelovalo po nalogu gradske tvrtke Sanitat Dubrovnik d.o.o. i komunalne službe grada Dubrovnika, a o svemu smo obavijestili veterinarsku inspekciju koja je i izdala rješenje o razmještanju životinja sa Žarkovice. Tri puta smo preuzimali životinje. Prva dva puta ispred skloništa preuzeli smo osam pasa koji su se slobodno kretali, a prisutan je bio i nadležni komunalni redar. Treći puta pet pasa predali su nam članovi Društva za zaštitu životinja Dubrovnik ispred lokalne veterinarske stanice. Pri svakom dolasku obavijestili smo Sanitat Dubrovnik, komunalne redare i veterinarsku inspekciju. Preuzeti psi nisu bili čipirani i cijepljeni, a RH je cjelovita država te na putu do Splita nismo prelazili državne prijelaze. Tek prije našeg trećeg dolaska, a po nalogu veterinarske inspekcije, životinje u ilegalnom skloništu Žarkovica cijepljene su, mikročipirane i evidentirane. Nitko od udomitelja nije platio nikakvu naknadu, na vlastitu inicijativu jedan od udomitelja donirao je i podržao kvalitetan rad Zaklade koja podupire rad našeg skloništa - kažu iz Animalis Centruma u svom nepotpisanom odgovoru.

I dok u Gradu tvrde da psi sa Žarkovice do sada nisu premještani, a Animalis Centrum kaže kako u njihovom skloništu ipak ima pasa sa Žarkovice, volonteri i dalje traže odgovore na brojna pitanja - tko je odveo pse sa Žarkovice, gdje će biti napušteni psi dok djelatnici skloništa iz Splita ne dođu po njih i tko će za to vrijeme “otkloniti nelagodu građana u svezi životinja na ulicama grada”? Tko će u kratkom roku spasiti otrovane, napuštene, ozlijeđene životinje, jer oni koju su za to sada i plaćeni udaljeni su 200 kilometara. A s brda iznad Dubrovnika, iz grada u kojem stanuje 350 pasa, odlučno poručuju - ukoliko bude potrebno, svojim životima branit će živote onih o kojima se brinu godinama.

<<letio-lim-s-kontejnera-kucice-zavrsile-na-pola-puta-do-dubrovnika

<<za-pse-u-azilu-na-zarkovici-sakupili-hranu-pokrivace-i-rucnike

Ključne riječi

Komentara 3

MP
marina.polanc
18:57 21.10.2015.

I opet se sve vrti tko ce vecu svotu pokupiti.Koga briga za zivotnje,ta,oni su samo tamo neke napustene zivotnje :-( zalosno da se godinama prepucavaju o toboze brizi za njih. Volontere ionako nitko nistA ne treba pitati,ionako nisu LEGALNI ii nitko ih ne tjera da skupljaju,lijece i daju sve od sebe za spas ostavljenih peseka. U toj truloj drzavi nista bolje nemoze covjek ni ocekivati ! Stvarno se divim svim volonterima,sto jos uvijek imaju snage i bore se za ta ziva i nemocna bica.Svaka vam cast !!

Avatar Jorge
Jorge
19:19 21.10.2015.

Treba uvesti obilazak pasa uz plaćanje karata i eto ti - Vlahušića.

Avatar plejer_as
plejer_as
19:10 21.10.2015.

u ime ljubavi, ove kao prema "životinjama" , a u stvari prema psima, su mnogi i život izgubili... ili se ubili. Ljubav je slijepa...sve je to novac. Volonteri, dragovoljci, dobrovoljci, akcijaši, ... kako već

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije