Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gari Cappelli:

U šest mjeseci 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja

Sunčanje
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
01.07.2019.
u 18:16

Iznimno je važno da u prvom polugodištu ove godine njemačkih i britanskih turista nije manje kao što se neko vrijeme predviđalo, sve ide prema planu, kaže ministar

Loše vrijeme i turistički mršavi svibanj, s 300.000 gostiju i 1,5 milijuna noćenja manje nego lani u svibnja, bili su, kako se čini, samo prolazna nepogoda. Taj je podbačaj unio dosta nervoze u turističke redove, ali svih je šest mjeseci ipak na koncu proteklo u plusu, pokazuju podaci elektroničkog sustava praćenja turističkog prometa evISTOR. Od početka godine do kraja lipnja Hrvatsku je posjetilo 6,5 milijuna turista, a registrirano je 26 milijuna noćenja, pohvalio se danas u Funtani ministar Gari Cappelli.

Rast dva do tri posto

– Imamo prvo prolazno vrijeme nakon prvih šest mjeseci, a što smo predviđali to smo i ostvarili. Uz male disbalanse u svibnju zbog vremenskih nepogoda, sve je drugo po planu. Buking je sukladan očekivanjima – kaže ministar turizma.

Sve je po planu, kako u Istri tako i u ostalim dijelovima Jadrana – rekao je Cappelli na marginama stručnog skupa “Investicijski potencijal turističkog zemljišta.”

Sunčanje
1/7

Preciznije, gostiju je tijekom šestomjesečnog razdoblja oko sto tisuća više nego lani za prvih šest mjeseci, a noćenja je ostvareno 600.000 više.

– Iznimno je važno da u prvom polugodištu ove godine njemački turisti nisu u minusu, kao što se neko vrijeme predviđalo da će biti, kao ni britanski gosti. Sve se odvija kako smo predviđali i planirali i računamo s porastima turističkog prometa u ovoj godini od oko dva do tri posto prema lani – smatra Cappelli.

Inače, u Funtani, na stručnom skupu o investicijskim potencijalima turističkog zemljišta, predstavljen je i nacrt prijedloga zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je trenutačno u javnoj raspravi.

Ministar Cappelli je tijekom boravka u Istri bio prisutan i otvaranju porečke gradske plaže Materada – uvala Srgulje, za čije je uređenje grad Poreč od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna kroz natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uložila je, pak, Turistička zajednica grada Poreča.

Uređenje je obuhvatilo obalni dio između naselja Špadići i Materada u dužini od 400 metara, odnosno 2834 četvorna metra, čime ta plaža postaje i najveća plaža koju će grad Poreč ove godine urediti i obnoviti.

Poreč uložio 20 milijuna

Radovi su obuhvatili sanaciju postojećeg sunčališta od betona, postavljen je novi završni pokrov, preuređen sanitarni čvor itd. U samom projektu se posebno vodilo računa o osobama s invalidnošću pa je tako izrađen pristup moru za osobe s invalidnošću i smanjenom pokretljivošću, za njih je prilagođena jedna od novih svlačionica, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invalidnošću i slabim vidom. Inače, Poreč je u protekle četiri godine uložio gotovo 20 milijuna kuna u uređenje gradskih plaža.

Komentara 15

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
14:15 01.07.2019.

Sada katastroficari ljevicarski i prekodrinski postavite svoja defetisticka predvidjanja od lani opet na forum. Znam, sezona ce biti losa, katastrofa, nitko nam nece doci, sve je preskupo, samo gastarbejteri dolaze, u Grckoj je mnooogo lepse bre, Ada Ciganija je sada zadnji krik lele za celu Jevropu, Turska je jeftinjia, Bugarska ce nas umalo prestignuti, Egipat je tako lijep i opet siguran (kao svake godine nakon svakoga atentata)... Znaci sve sto smo vec citali i prosle (opet rekordne) godine u ovo vrijeme.

MA
Markos
14:09 01.07.2019.

I jedne godine propadnu firme za proizvodnju toalet papra i ti propadneš. Jadno.

Avatar babas
babas
23:29 01.07.2019.

Sezona,ne da je loša,već katastrofalna. Hdz je uništio sve,a sada uništava i turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije