Naslovnica Vijesti Svijet

U Rusiji sprženi usjevi, a u Pragu se rastopila aerodromska pista

U Finskoj, gdje se temperatura popela na rekordnih 35 Celzijevih stupnjeva, vlada potpuna nestašica klimatizacijskih uređaja i ventilatora, a slično je i u Njemačkoj i Mađarskoj koje se prže na 37 stupnjeva.
16. srpnja 2010. u 12:40 42 komentara 5 prikaza
heat

Od Rusije pa sve do Španjolske Europa se prži na temperaturama koje gotovo nigdje nisu niže od 35 Celzijevih stupnjeva. Meteorolozi najavljuju da će se vrućine nastaviti i sljedećega tjedna, a razlog je polje niskog tlaka zraka sjeverozapadno od britanskog otočja kombinirano sa zonom visokog tlaka zraka iznad područja Sredozemlja. Posljedica je vrući zrak nad Europom koji stiže iz Afrike pa su temperature u srednjoj i istočnoj Europi pet do deset stupnjeva više nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. 

U moskovskim parkovima može se vidjeti mnoštvo ljudi koji se sunčanu i rashlađuju u fontanama, a putnici koji su putovali njemačkim željeznicama na svoja su odredišta stigli iznemogli jer su u vlakovima otkazali klimatizacijski sustavi. Kako se prozori nisu mogli otvoriti, putnicima nije preostalo ništa drugo nego kuhanje na 50 Celzijevih stupnjeva. Jaka suša, najgora u posljednjih stotinjak godina, u Rusiji je uništila usjeve na deset milijuna hektara. Poljoprivredna industrija u Njemačkoj objavila je da je ove godine izgubila najmanje 30 posto uroda krumpira.

Rashlađivanje u moru, rijekama i jezerima u proteklih tjedan dana bilo je kobno za 230 Rusa koji su se utopili, a liječnici kažu da je glavni uzrok smrti vrućina i pijenje većih količina alkohola na plažama. U Latviji su se iz istih razloga utopile 23 osobe. U Češkoj je vrućina prouzročila probleme u prometu, naime, pista praškog aerodroma toliko je oštećena zbog visokih temperatura da su ga vlasti morale zatvoriti, a istu sudbinu doživjela je i autocesta koja vodi prema Njemačkoj. U Estoniji je nekoliko sjenovitih velikih crkava pretvoreno u prihvatne centre za sklanjanje od vrućine i to uglavnom za starije osobe kojima vrućina najviše škodi. U Finskoj, gdje se temperatura popela na rekordnih 35 Celzijevih stupnjeva, vlada potpuna nestašica klimatizacijskih uređaja i ventilatora, a slično je i u Njemačkoj i Mađarskoj koje se prže na 37 stupnjeva.

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • ^acide;:

  Biće skoro propast sveta ..... nek propadne nije šteta ...... !

 • Avatar pravi alfaman
  pravi alfaman:

  Sad im treba prodat žito ali po deseterostrukoj cijeni, ili nek jedu naftu ove zime...

 • -obrisani-:

  Alfa-zidove Kad vi zidovi prestane terorizirati Palestince onda ce Venezuela davati bezplatnu naftu