Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U rimskoj grobnici našli i kosti zagrljenog para

Pretpostavlja se da su umrli od neke bolesti, a rodbina ih je pri pokopu stavila u taj položaj da budu zauvijek zajedno
02. srpnja 2012. u 17:52 8 komentara 91 prikaza
arheolozi, Vinkovci (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Arheolozi su u središtu Vinkovaca otkrili 62 grobnice od koji jedna masovna sa 11 kostura, a u jednoj je pronađen, najvjerojatnije, zagrljeni bračni par.

Bogati grobovi netaknuti

– Ova se lokacija nalazi na području sjeverne rimske nekropole pa smo i očekivali grobnice, ali ne i ovako velik broj. Datiramo ih između polovice 2. i 4. stoljeća. To su paljevinske grobnice, neke su ukopne rake, a neke zidane grobnice, ali tri četvrtine grobnica su opljačkane. Zanimljivo je da one zidane grobnice, gdje su pokapani bogatiji ljudi, nisu opljačkane, a oni u rakama su opljačkani, s čime se do sada nismo susretali. Grobnice su opljačkane u doba antike i pljačkaši bi iskopali lijes i kosti nagurali sa zapadne strane pa pokupili dragocjenosti. Budući da skeletizacija nastaje nakon 50 godina, a lijes istrune za 200 godina, procjenjujemo da su grobnice opljačkane 50 do 200 godina nakon što su pokojnici pokopani – objašnjava arheolog vinkovačkog Gradskog muzeja i voditelj istraživanja Hrvoje Vulić dodajući kako nalazi u Aninoj 7 donose nove spoznaje u stvaranju slike o životu u rimskim Cibalama.

Vulić kaže da su grobovi uglavnom s jednim pokojnikom, osim grobnice sa supružnicima i masovne grobnice sa 11 kostura.

– Otkrili smo grob u kojem je pokopana dvogodišnja djevojčica i zlatne naušnice, a zanimljiv je i grob gdje je pokopan zagrljeni par. Pretpostavljamo da su umrli od neke bolesti i rodbina ih je pri pokopu stavila u taj položaj da budu zauvijek zajedno. Masovnu grobnicu još istražujemo pa ne znamo o kome se točno radi, jesu li to vojnici koji su poginuli na bojnom polju pa zajedno pokopani ili su ljudi umrli od neke zarazne bolesti. Ukopani su nakon skeletizacije što nije bilo uobičajeno pa ćemo morati obaviti antropološka istraživanja kako bismo otkrili o čemu se točno radi. Za sada još nismo pronašli materijal koji bi upućivao na to tko su pokojnici – kaže Hrvoje Vulić dodajući da su u grobnicama pronašli bogate nalaze: brončane narukvice, narukvice od slonovače, prstenje, medalje, cijele posude.

Na pragu velikog otkrića

U Vinkovcima je otkriven još jedan arheološki lokalitet iznimne vrijednosti koji muzealci označavaju epohalnim te ga drže u tajnosti dok ne počnu iskapanja. Nedavno su geofizičkim istraživanjima precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. stoljeća. Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice.

Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom i brojnim grobnicama. Čitav kompleks proteže se na površini od gotovo hektara, a sama crkva i krstionica s crkvenim dvorištem na više od 4000 četvornih metara.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • ančica:

    ma bože! ča će van ki su, i za ča van to rabi, arheologija je zanimljiva grana, ali ne bi kopala po drugim životima, kad bi kopala iskala bin neke ostatke praživotinja, to mi je nekako interesantnije, još se nezna ... prikaži još!na otkud je postao čovijek otkud je postao prvi majmun, prva ptica, mačka, pas, i ostale životinje dal je netko to ispitivao, to su sve nagađanja.ajd bog pozdrav svima, sretno u iskopima

  • ančica:

    i to još 18 stoljeća.................................................................. prije ajojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

  • robizg:

    Ne shvaćam zašto im ne daju mir? Šta će skužiti iz tog iskapanja više nego znaju. Valjda dnevnice,šta drugo?