Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽI PDV

U ratu za svakog kupca cijene trgovaca padaju i prije 1. travnja

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
18.02.2022.
u 22:21

Led probili Konzum i Lidl, no zbog velike konkurencije na našem tržištu ni drugi neće čekati

U ratu trgovaca za kupce sve je dopušteno pa će mnogi cijene spustiti i prije nego što se početkom travnja smanji stopa PDV-a na ključne namirnice, s 13 na 5% na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja, masti i dječju hranu, s 25 na 13% na tampone i higijenske uloške te s 25 na 5% na maslac i margarin. Iz Konzuma su tako u petak najavili da oni već od ponedjeljka 21. veljače spuštaju cijene više od tisuću artikala iz tih kategorija.

– Podržavamo odluku Vlade Hrvatske i kao vodeći trgovački lanac sniženjem cijena i prije službene promjene stope PDV-a dajemo svoj doprinos povećanju kupovne moći naših sugrađana – poručio je predsjednik uprave Konzuma Zoran Mitreski.

Kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji će sniziti cijene u skladu s odlukom Vlade o smanjenju PDV-a i prije nego što ona 1. travnja stupi na snagu, Konzum će, tvrdi se, tom investicijom vrijednom više od 10 milijuna kuna znatno pomoći kupcima da smanje troškove u kućnom budžetu.

K tome, i dalje će jednom mjesečno umirovljenicima osiguravati popust od 10% na ukupan iznos kupnje, poručili su. Prema procjenama trgovaca, cijene u kategorijama na koje "pada" PDV mogle bi pojeftiniti i 15-ak posto, a svoje marže neće dizati. Konkurencija na malom tržištu poput hrvatskoga golema je, a potrošači gledaju na svaku kunu i sve više kupuju na akcijama, s obzirom na to da je s rastom cijena proteklih mjeseci potrošačka košarica osnovnih živežnih namirnica poskupjela i 25%. Nitko se zapravo ni ne usudi poskupjeti sad kad su potrošači usporili potrošnju i boje se inflacije.

Cijene bi trebale najviše pasti kad je riječ o maslacu, na koji se primjenjuje najveća stopa smanjenja PDV-a, dok će za niz artikala poput voća i povrća biti teško pratiti jesu li i koliko pojeftinili jer su sezonalnog karaktera i ovise i o nizu drugih faktora. Pitaju li se poljoprivrednici pri HPK, pravim proizvođačima u sustavu PDV-a smanjenje PDV-a na sadnice, gnojivo i pesticide s 13 na 5% neće značiti ništa, već će značiti samo hobi-poljoprivrednicima. Vlada im daje 200 milijuna, a sjetva je poskupjela za dvije milijarde kuna. Može samo doći do poskupljenja njihovih proizvoda, kazao je za HTV Mato Brlošić. Pitaju li se pak ribari, ni riba neće biti jeftinija.

>> VIDEO Vozači oprez! Netko je na benzinskoj postaji zamijenio pištolje za benzin i dizel...

Ključne riječi

Komentara 2

TE
texviler
07:30 19.02.2022.

laž,tjekom godine digli sve ,sad će kao spustit

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
22:47 18.02.2022.

Sredinom prošle godine staklenka ajvar jednog proizvođača poskupila 50%, a svi pišu o inflaciji od 3-4%. Zato na policama i imaju par staklenki, jer tko bi to kupio. Bit će zanimljivo vidjeti poteze trgovaca kada im padne promet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije