Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi u kijevu

U prosvjedu ukrajinske oporbe ozlijeđen i Vitalij Kličko

vitalij kličko (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: mvi/VLM, ba/VLM
04.07.2012.
u 12:33

Oporba smatra da se "regionalizacijom" ruskog jezika ugrožava suverenitet Ukrajine te kako Janukovič samo želi pridobiti glasače prije izbora u listopadu

Stotine prosvjednika predvođenih članovima oporbe sukobile su se s interventnom policijom u središtu Kijeva zbog zakona koji predlaže promjenu statusa ruskog jezika u "regionalni jezik" u dijelovima Ukrajine u kojima se ruski koristi kao materinski jezik. Ta pojava vrlo je česta u istočnom industrijskom dijelu Ukrajine.

Oporbene stranke, čiji su čelnici već od parlamenta zatražili da glasuju o njihovim ostavkama, smatraju da će upotreba ruskog jezika kao "regionalnog" ugroziti ukrajinski suverenitet i 20-godišnju neovisnost nakon raspada Sovjetskog saveza, donosi Reuters. Također smatraju da će službeni ukrajinski jezik koji će se i u službenim dokumentima u tim dijelovima zemlje moći zamijeniti ruskim potpuno istisnuti materinski jezik, a dodaju i kako brzim guranjem ovog zakona u parlament predsjednik Viktor Janukovič želi pridobiti glasače koji se svakodnevno koriste ruskim jezikom prije parlamentarnih izbora u listopadu.

Zbog prosvjednika koji su se okupili u središtu Kijeva, prije nego je predsjednik Janukovič trebao održati govor u povodu uspješnog partnerstva s Poljskom tijekom Europskog nogometnog prvenstva, policija je morala koristiti suzavac i palice kako bi rastjerala razjarenu gomilu. Janukovič je, vidjevši bijesne prosvjednike, odustao od govora hvale i zatražio sastanak s jednim od vođa oporbe koji je parlamentu podnio ostavku.

U prosvjedu je sudjelovalo oko 1000 oporbenih aktivista, a među ozlijeđenima je i Vitalij Kličko, boksač svjetskoga glasa, prenosi BBC. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova rekao je da su prosvjednici napali policiju bocama i sprejevima te kako je desetero policajaca iz elitne postrojbe Berkut završilo u bolnici.

Ključne riječi

Komentara 76

TT
The Time of Troubles 1612
12:57 04.07.2012.

Stotine prosvjednika, sad vidimo sto mogu napraviti stotinu prosvjednika kad imaju podrsku Britanije i Amerike. Isto tako smo vidjeli kako 100 tisuca ne mogu napraviti nista u drugim zemljama, kao Grcka, kad nemaju podrsku Gosodara Kaosa ili Britanije i Amerike.

WA
wahr
13:09 04.07.2012.

Za Ukrajince i Ruse bi bilo najbolje da zivu kao Amerikanci i Kanadjani. Dva naroda u dvije drzave koji nece nikad dati trecemu da ih zarati. Dok god postoji i mala mogucnost da ce neki elementi u Ukrajini dati Britancima i Amerikancima vojne baze na svom teritoriju protiv Rusije, Rusija mora iskoristiti sva sredstva da to spreci.

RB
Robert Bartini Rijecanin
21:13 04.07.2012.

Marsi Primjeni ti tu logiku u Iran...pa ce se raspasti na dvadeset dijelova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije