Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U prekršaju su jer su im istekle osobne, a zahtjevi još u obradi

Žive i rade u Omišu 16 godina, tu su im djeca rođena, a na Kosovu nemaju ništa i nikoga.
25. ožujka 2010. u 08:25 2 komentara 4 prikaza
'Dalmacija - 02.12.2008., Split, Hrvatska -  muhamet ahmeti, semina, namira ahmeti, adilja i agim smajljii Photo: Vanja Zubcic - Vecernji list'
Foto: 'Vanja Zubcic - Vecernji list'

Dvije kosovske obitelji, Smajlji i Ahmeti, koje više od 16 godina žive i rade na području Omiša, prošle su godine zamalo izgnane iz Hrvatske, a ovih dana opet proživljavaju istu agoniju.

– Istječe im godinu dana produljenog boravka. Da bi ga opet dobili, njihov poslodavac ponovno mora ishoditi radne dozvole, namiriti sva potraživanja države i mora biti likvidan. Međutim, najveća im je prepreka samovolja službenika – kaže Semina Lončar, predsjednica CERD-a, udruge za zaštitu ljudskih prava.

Imali su tvrtke

Muhamet i Namira Ahmeti imaju dvoje djece rođene u Hrvatskoj, a jednako kao Agim i Adilja Smajlji strahuju kako će se morati odseliti, iako na Kosovo ne žele i nemaju kamo otići.

Obojica muškaraca bila su vlasnici građevinskih firmi, uredno su radili i plaćali doprinose do 2008., kada se promijenio zakon i kada kao stranci više nisu mogli imati tvrtke. Od tada traje njihova borba za legalan ostanak u Hrvatskoj. No, omiška im policija to otežava, tvrdi Lončar.

Porođaj na naplati

– Upravo su u postupku njihovi novi zahtjevi za boravkom sljedećih 12 mjeseci, no omiška policija je protiv njih pokrenula nove prekršajne postupke, i to zato što su im nedavno istekle osobne iskaznice, a nove još nisu dobili jer im još nisu riješeni zahtjevi za produljenje boravka! – kaže Lončar.

U subotu navečer na vrata Ahmetijevih pokucao je službenik omiškoga Prekršajnog suda zbog neplaćenih bolničkih troškova od 2830 kuna za porođaj gospođe Naimire iz 2002 godine.

– Oni nisu nikakvi kriminalci, samo mladi ljudi koji rade i htjeli bi ostati u Hrvatskoj. Što je razlog takve nesnošljivosti prema drugim nacionalnostima? – pita se Lončar, koja će pomoć tražiti i od Europskoga suda.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • covjek:

    Maaaa daaaa,treba useliti sve šiptare s Kosova i dati im novčanu pomoć.Tražili ste Kosova Republjik pa idite sad tamo i prosperirajte.Vi gđo. Lončar slobodno udomite i namirujte sve \"ugrožene\" i \"obespravljene\" društvene skupine na svoj trošak.Ja ću ipak prije stati ... prikaži još! iza hrvatskog poduzetnika koji u ovim teškim vremenima jedva spaja kraj s krajem,a iza njega ne stoji nikakva plaćenička organizacija s puno slova. :P

  • Avatar sebastian
    sebastian:

    To je tipican slucaj kako drzava je** narod u mozak, pokrenula nove prekršajne postupke, i to zato što su im nedavno istekle osobne iskaznice, a nove još nisu dobili jer im još nisu riješeni zahtjevi za produljenje boravka! Tu su ... prikaži još!u idioti teski, koga oni zaje****** !!!??