Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kajin dramatično:

U pokušaju državnog udara sudjelovali su neki zastupnici

Damir Kajin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2013.
u 12:13

Stanku je zatražilo više klubova zastupnika, a Kajin je tražio i dolazak ministra unutarnjih poslova

Klubovi laburista, HDZ-a i HDSSB-a na početku sjednice zatražili su stanku zbog jučerašnje odluke Vlade o izmjeni koncesijskog ugovora za Zračnu luku Zagreb. Kako je objasnio laburist Mladen Novak, u medijima kruže kontradiktorne informacije, a po svemu što se može vidjeti takav potez može imati štetne posljedice.

Njihovom zahtjevu za stanku pridružio se i nezavisni Damir Kajin, koji je zatražio da u Sabor dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
– Neka pauza traje sve dok ministar unutarnjih poslova ne dođe zbog teksta u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji "Četiri plana urote protiv državnog vrha", a usudio bih se reći puzajućeg pokušaja državnog udara u kojem su sudjelovali neki zastupnici – rekao je Kajin.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić odobrio je stanku nakon koje je Kajin čitao navode iz Slobodne da su akciju u Vukovaru planirali Stožer za obranu Vukovara i HDZ.
– Ako je točno što piše, a poklapa se s izjavama predsjednika Ive Josipovića, bio je to pokušaj puzajućeg puča – rekao je Kajin i dodao da je to nešto najniže u pokušaju dolaska na vlast. Usporedio je ponašanje u Vukovaru s onim 2001. na splitskoj Rivi te je poručio da je potpuno jasno tko politikom "što gore to bolje" pokušava doći na vlast.

DZ-ov Branko Bačić problematizirao je mijenjanje koncesijskog ugovora za Zračnu luku Zagreb prema kojem će koncesionar biti oslobođen plaćanja koncesijske naknade u slučaju smanjenja prometa. Naglasio je da su i ostale ponude mogle biti povoljnije da su svi ponuditelji na natječaju znali za namjeru Vlade.

– Ne želim time reći da je koncesionar u vrijeme natječaja imao povlaštenu informaciju, ali bojim se da bi se na ovu izmjenu mogli žaliti drugi ponuditelji – rekao je Bačić.
Dodao je da se prebacivanjem naknade od 60 lipa po litri goriva, koje se s financiranja gradnje autocesta prebacuju Hrvatskim željeznicama, zapravo pokazuje da Vlada odustaje od gradnje autocesta, što će posebno pogoditi jug Hrvatske, a smeta mu i što se o namjeri privatiziranja cijelog prometnog sustava doznaje iz usputnih izjava ministra prometa.

Laburist Mladen Novak podsjetio je da Hrvatska plaća naknade koncesionarima za slabi promet na autocestama koje im je dala u koncesiju, pa da će tako u 2014. za autocestu Zagreb-Macelj platiti 95 milijuna kuna, a za Bina-Istru 210 milijuna.

Komentara 72

Avatar comparator
comparator
10:21 29.11.2013.

Nije potrebno raditi neki državni udar jer ova vlast pokazuje svoje pravo lice svakim danom satom i minutom radeći baš sve kako bi se ogadila i onim svojim ekstremnim poklonicima.

AR
argonaut11
10:18 29.11.2013.

Dali je moguće u sabor uvesti obvezu testiranja na alkohol i droge?Kad već saborski zastupnici ne trebaju ispunjavati testove psihofizičke sposobnosti bilo bi korisno da svaki dan pušu u aklotest te svakog koji ima tragova krvi u alkoholu kazniti oduzimanjem mandata.

Avatar skynet
skynet
10:14 29.11.2013.

Jeli to onaj koji stalno nešto moralizira i ukazuje na nečasne radnje svih okolo njega unatoč tome što je sam otišao u mirovinu na jedan dan kako bi dobio onu povlaštenu, višu. Jeli to taj(?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije