Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

U Petrovsko dvije prve i jedna druga nagrada za haiku

'18.06.2010., Krapina - Osnovna skola, Petrovsko. Ucenik 5. razreda Darijo Husnjak dobitnik je 1. nagrade za haiku poeziju na kajkavskom narjecju. Dario Husnjak s mentoricom Marijom Bolsec.  Photo: Ma
'Matija Topolovec/PIXSELL'
23.06.2010.
u 17:25

Haiku stih na kajkavskom "Oblak se spustil, verhi brijagof se još vidiju" učenice Maje Peček proglašen je najboljim.

Učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića u Petrovskom redovito sudjeluju na manifestaciji Haiku dan Dubravka Ivančana koja je ove godine u Krapini održana 12. put. Manifestacija je to koju u spomen na Dubravka Ivančana, književnika i haiku pjesnika rodom iz Krapine, organiziraju Pučko otvoreno učilište Krapine i Društvo hrvatskih haiku pjesnika.

– Naši učenici postižu izvrsne rezultate i ove godine ponovio se uspjeh – ponosi se svojim učenicima Marija Bolšec, učiteljica hrvatskoga jezika.

Prvu nagrada za haiku na književnom jeziku u kategoriji dječjih radova dobio je Dario Hušnjak za haiku stih koji glasi "Perje puno kiše, noge u mlaki vode drhturi ptica". Drugu nagradu za haiku na književnom jeziku dobila je učenica Ana Mužar. Najbolji haiku na kajkavskom napisala je Maja Peček, učenica petog razreda. Ona je u haiku stihu ovjekovječila trenutak tmurnog neba u svom Petrovskom pa je napisala: "Oblak se spustil, varhi brijagof se još vidiju".

– Jako sam zadovoljna što učenici žele sudjelovati. Mi to radimo tijekom cijele godine. Uvijek ih potičem da pišu haiku stihove pa tako skupimo i stotinjak radova. Odaberem najbolje i pošaljem ih na natječaj – kaže učiteljica Bolšec.

Učenik Dario također ne krije zadovoljstvo što je uhvatio trenutak i napisao haiku stih. Zanimljiva mi je ta pjesnička forma, vrlo jednostavna a tako puno govori – kaže Dario. Svi se radovi šalju pod šiframa pa komisija ne zna tko je autor. Tek nakon odabira najboljih otvaraju se kuverte s imenima. Na natječaj za Haiku dan pristiglo je oko 600 radova iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Nagrađene haiku radove ilustrirala je slikarica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić, a cijelu manifestaciju svojim dolaskom podržao je i Yoshio Tamura, veleposlanik Japana u RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije