Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojeftinjenje

U Osijeku uskoro niže cijene vode

\'voda...slavonija...slavonski brod...070208... voda-slavina snimio:ivica galovic\'
Ivica Galović/PIXSELL
08.07.2013.
u 13:06

Osječani koji su do sada plaćali račun 87 kuna, od listopada bi trebali platiti 78 kuna

Osječani će najkasnije od listopada plaćati za gotovo 10 posto nižu cijenu vode u domaćinstvima. Obračun će krenuti u rujnu, a uplatnice će stići u listopadu. Pokazala je to i peticija koju su prije izbora pokrenuli HDZ-ovci, a na koju je svoj potpis sa zahtjevom za snižavanje cijene stavilo više od 10.000 građana.

Nalog je Vodovodu Osijek dao novi gradonačelnik Ivica Vrkić.

– Zadatak je Vodovoda da ono što će u ovoj računici izgubiti, kroz restrukturiranje i unutrašnje snižavanje troškova poslovanja to pokriju – rastumačio je Vrkić.

Konkretno, Osječani koji su do sada mjesečno trošili do pet kubičnih metara vode i plaćali račun 87 kuna, od listopada bi trebali platiti 78 kuna. Građani kroz čije je slavine mjesečno istjecalo do 10 kubika od sada će plaćati 133 kune.

– Provođenje odluke i snižavanje cijena bit će bolno za društvo. To ne znači otpuštanje radnika nego skidanje troškova u dijelu proizvodnje jer na oko 700 zaposlenih u tvrtki svaki peti radnik ima vozilo, a svaki treći mobitel – rekao je član Uprave osječkog Vodovoda Slobodan Tolj. Do kraja godine u ovoj osječkoj tvrtki prema zakonskim odredbama trebaju izdvojiti nekomunalne djelatnosti, poput gradnje.

– Restrukturiranje je zakonska odredba koju moramo provesti. Morat ćemo imati dvije tvrtke kćeri – zaključio je on.

– Sredstva za to nisu osigurana u gradskom, ni u državnom proračunu. Događa se da se zbog šnicle ubija vola – reagirao je bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo na najavu pojeftinjenja vode.

Grad je do sada, dodaje, imao prosječnu cijenu vode u Hrvatskoj.

– Da je bilo mogućnosti za smanjenje, mi bismo to učinili. Očekujem ili da se smanji razvojni potencijal Vodovoda za osam milijuna kuna ili da se osigura novac u proračunu. U suprotnom, Vodovod će biti bačen na koljena – poručio je Bubalo.

Kada je došao na vlast, zatekao je, kazao je, 42 milijuna kuna dubioze u toj gradskoj tvrtki. Krive su tome, naveo je, među ostalim i "odluke koje su donosili Anto Đapić i HDZ".

>>Siromašni mogu plaćati pet kuna manje od redovne cijene vode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije