Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subvencije

Siromašni mogu plaćati pet kuna manje od redovne cijene vode

\'karlovac voda....180707 casa, voda, pipa. snimila kristina stedul-fabac\'
Arhivska fotografija
11.01.2013.
u 20:00

Od 1. ožujka 2012. godine na snazi je odluka o cijeni usluga vode za socijalno ugrožene, koji kubik mogu plaćati 9,6 umjesto 14,15 kn

Unatoč sve skupljem životu i rastu cijena komunalnih usluga posve neopaženo je ostala informacija da socijalno ugroženi građani od 1. ožujka 2012. imaju pravo na subvencioniranu cijenu potrošnje vode od 70 litara dnevno po članu kućanstva. Prema Odluci o cijenama vodnih usluga siromašni Zagrepčani koji ostvaruju pravo na pomoć od Grada Zagreba kubik vode mogu plaćati 9,60 kuna, gotovo pet kuna manje od redovne cijene koju plaćaju kućanstva.

Neka dostave potvrde

A ona iznosi 14,15 kuna. Prema podacima Vodovoda i odvodnje u više od 10 mjeseci otkako je odluka na snazi, subvencioniranu cijenu vode koriste tek 64 kućanstva. Prema podacima Centra za socijalnu skrb do 31. srpnja 2012. neku vrstu novčane pomoći ili potpore koristilo je 27,257 siromašnih, no nismo uspjeli dobiti podatke koliki bi bio točan broj kućanstava.

– Obavijestili smo mjerodavne centre da o odluci obavijeste korisnike. Centri izdaju potvrde o imovinskom statusu i trebaju nam dostaviti potvrde – kaže Ana Glavan iz službe za informiranje Vodovoda i odvodnje.

Fiksni dio jednak za sve

Djelatnici centara za socijalnu skrb izvjesili su obavijest o jeftinijoj cijeni vode na hodnicima područnih ureda, no poznata je činjenica da dobar dio korisnika centara za socijalnu skrb nije pismeno i ne zna čitati. Podsjećamo, početkom ove godine zbog Vladine uredbe o visini naknade za zaštitu voda. Tako je u Zagrebu kubik vode skuplji 0,70 kuna, a novac VIO prikuplja za Hrvatske vode. Do posljednje promjene cijena kubik vode stajao je 8,90 kuna za socijalno ugrožene te 13,45 kuna za kućanstva. Osim potrošnje potrošene kubikaže, građani plaćaju i fiksni dio od 18,41 kuna koji se obračunava svim korisnicima mjesečno bez obzira na potrošnju.

>>Bandić se \'oprao\' od poskupljenja vode: Nemam veze s time

>>Kućanstvu koje troši oko 20 kubika vode račun veći za 20 kuna

Komentara 5

SE
sestrićna
20:36 11.01.2013.

narod je gladan a sad će biti i žedan--

LA
larala
20:44 11.01.2013.

po kubiku cijena skace 1 kn i na potrošenih 20 kubika ce racun biti 20 kn....to ocito po linicevoj racunici, pdv koji na 20kn iznosi 5 ce ocito linic platiti....to je isto kao i s onom spikom o pojeftinjenj vodee radi manjeg pdv-a a, ono voda s 12 skoci s manjim pdv-om na 13 kn..... no, zanemarimo i to, ovdje dolazimo do puno zanimljivije cinjenice ....jovanovic uvodi zdravstvenoi odgoj...klinci trebaju steci higijenske navike kaže, samo ja se pitam kako je to moguce ako ce im voda i sapun biti nedostupni jer zahvaljujuci ovoj vladi sve to postaje luksuz...

AA
aabbcc
20:57 11.01.2013.

. Kad sirotan popije 19 litara vode, 20-im ga pocasti grad Zagreb // smijesno !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije