Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sredstva EU

U obnovu i širenje medicinskog instituta ulaže se 232 mil. kuna

Rušenje starih zgrada na Institutu za medicinska istraživanja kako bi mogla početi gradnja nove
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/14
18.04.2020.
u 17:45

Jedna od glavnih djelatnosti Centra u sastavu Instituta bit će rad na inovacijama, čime će se otvoriti prostor za suradnju s gospodarskim subjektima

Pomoćne zgrade Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada na zagrebačkoj Ksaverskoj cesti 2 uskoro će biti srušene – ne zato što su stradale u potresu, već zato što počinje gradnja novog Istraživačko-edukacijskog centra za zdravstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja.

Riječ je o projektu koji je još 2015. godine prijavljen za financiranje iz sredstava EU na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo znanosti, a kojim se infrastruktura spomenutog instituta podiže na znatno višu razinu. To je prije svega nužno jer Institut u Hrvatskoj ima vodeću ulogu u istraživanjima iz područja opće, genetičke i molekularne toksikologije, alergotoksikologije, dozimetrije i zaštite od ionizirajućeg zračenja, radiobiologije, zaštite od kemijskog oružja, radiokontaminacije okoliša, kakvoće zraka, identifikacije zloporabe droga, raspodjele metala te anorganskih i organskih onečišćenja u okolišu, kao i izloženosti ljudi navedenim onečišćenjima i psihogenim čimbenicima te medicine rada. Za financiranje cjelokupnog projekta ulaganja u Institut za medicinska istraživanja (IMI) odobreno je 232,602.280 kuna, od čega će pedeset posto sredstava biti uloženo u nabavu najmodernije znanstvenoistraživačke opreme.

Radovi u dvije faze

Projektom je predviđeno da se prvo izvrši rušenje svih objekata koji su u posljednjih 40 godina dograđivani uz glavnu zgradu Instituta, a na tome mjestu podići će se nova zgrada od pet katova u kojoj će okosnicu činiti novi laboratorijski prostori. Nakon prve faze radova slijedi i rekonstrukcija glavne zgrade, a cijelo to vrijeme dok prva faza bude trajala zaposlenici Instituta nastavit će nesmetan znanstvenoistraživački rad – preselit će se u zgradu Vodoprivrede na Petrovaradinskoj cesti. Kada prva faza bude gotova i počne uređivanje glavne zgrade, zaposlenici će započeti svoj rad u novosagrađenom dijelu.

Rušenje starih zgrada na Institutu za medicinska istraživanja kako bi mogla početi gradnja nove
1/14

Svi građevinski radovi na Institutu za medicinska istraživanja trebali bi biti gotovi do kraja 2021. godine.

Rušenje počelo prije potresa

– S rušenjem objekata na prostoru na kojem se gradi nova zgrada započelo se gotovo mjesec dana prije potresa. Sam potres izazvao je veliku štetu na inventaru i instrumentima – poručili su iz Instituta za medicinska istraživanja.

Nova će se zgrada prostirati na pet tisuća četvornih metara, bit će uređena i multimedijska dvorana, ali i tehnološki park u kojem će startupovi dobiti priliku razvijati projekte u suradnji sa znanstvenicima. Osim temeljnog i primijenjenog istraživanja, jedna od glavnih djelatnosti Centra u sastavu Instituta bit će rad na razvoju inovacija čime će se otvoriti prostor za suradnju s gospodarskim subjektima. Primjer je takozvana e-medicina, koja se već sada razvija i unapređuje u samom Institutu, a liječnicima i pacijentima uvelike bi olakšala rad. Osim toga, moglo bi se raditi na razvoju novih metoda kojima bi građanima uz primjenu novih tehnologija u realnom vremenu bilo omogućeno praćenje kvalitete zraka i drugih korisnih parametara.

– Nakon što smo zadovoljili sve postavljene uvjete, konačno su započeli radovi. Ako ne bude nepredviđenih situacija, s prvom fazom trebali bismo biti gotovi u ožujku iduće godine, a onda se radovi sele na glavnu zgradu. Iako su prve informacije govorile da je ta zgrada u potresu jako oštećena, njezina statika nije stradala pa vjerujemo da ćemo i s radovima na glavnoj zgradi biti gotovi u zadanim rokovima – poručio je Radovan Fuchs, voditelj projekta Instituta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije