Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko ulaganje

Za razvoj inovacija i medicinska istraživanja nova zgrada vrijedna 35 milijuna €

Foto: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
1/2
02.08.2017.
u 16:57

Novim ulaganjem formirat će se i veće istraživačke grupe za istraživanja u zdravstvenoj i medicinskoj ekologiji i toksikologiji

Zagrebačka Ksaverska cesta 2, adresa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), sljedeće bi godine trebala postati veliko gradilište.

Tada će, naime, bude li sve po planu, početi radovi na uređenju i dogradnji spomenute institucije, vrijedni, barem prema prvim procjenama, 35 milijuna eura. Nužna je to investicija u drugu po veličini javnu znanstvenoistraživačku ustanovu u Hrvatskoj, koja bi spomenuti iznos namijenjen ulaganju u infrastrukturu, a time i u razvoj novih laboratorija i potrebnu im opremu, povukla iz fondova Europske unije.

U središtu čovjek i okoliš

Dapače, rezultati natječaja EU vodstvu Instituta trebali bi biti poznati već ove jeseni, a gradnja i uspostava novog objekta i Istraživačko-edukacijskog centra za znanstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja, odvijala bi se u dvije faze. Prvom bi se fazom na dijelu od postojeće glavne zgrade do kraja parcele IMI-a, točnije benzinske postaje, gradila potpuno nova zgrada, a njezinim dovršetkom u drugoj bi fazi bila obnovljena postojeća zgrada Instituta s uredima i laboratorijima. Svi bi radovi prema prvim postavljenim rokovima trebali završiti u sljedeće tri godine.

Tako bi se izgradnjom novog Istraživačko-edukacijskog centra Instituta za medicinska istraživanja formirale i veće istraživačke grupe za rad u područjima zdravstvene i medicinske ekologije, regulatorne i eksperimentalne toksikologije, profesionalnih bolesti kao i osigurali svi potrebni uvjeti za primjenu istraživanja od molekularne razine do učinaka na čovjeka i okoliš.

– Sam Istraživački centar uspostavit će se kao sastavni dio Instituta čiju će okosnicu činiti znanstvenici, znanstveni novaci i stručni suradnici. Osim temeljnog i primijenjenog istraživanja, jedna od glavnih djelatnosti Centra u sastavu Instituta bit će rad na razvoju inovacija s kojima će se otvoriti prostor suradnji s gospodarskim subjektima – kazao je jedan od glavnih inicijatora za realizaciju ovog projekta, poznati toksikolog i nekadašnji ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Nova će se zgrada, za koju je već osigurana građevinska dozvola, prostirati na pet tisuća četvornih metara, bit će uređena i multimedijalna dvorana, ali i tehnološki park u kojem će start upovi dobiti priliku razvijati projekte u suradnji sa znanstvenicima.

Poput takozvane e-medicine koja se već sada razvija i unapređuje u samom Institutu, a koja bi i liječnicima i pacijentima uvelike olakšala rad ili bi radili na razvoju novih metoda kojima bi građanima uz primjenu novih tehnologija u realnom vremenu bilo omogućeno praćenje kvalitete zraka i drugih korisnih parametra.

Zadovoljeni svi uvjeti

– Zbog svih tih projekata infrastrukturalna i prostorna ograničenost postala je prepreka daljnjem razvoju i napretku Instituta, posebice u dijelu istraživanja i razvoja te ubrzavanja prijenosa znanja prema realnom i obrazovnom sektoru – kazao je Fuchs.

Institut novim ulaganjima ne bi zanemario i područja u kojima su na tržištu odavno prepoznati i jedini, niti bi širenjem ukidao sve dosadašnje usluge – poput odjela koji se bavi teškim metalima ili odjela važnog roditeljima - onoga koji na temelju uzorka vlasi kose otkriva korištenje narkotika i do godine dana unatrag.

Da bojazni od “pobjede” na natječaju za financiranje kompletne obnove Instituta za medicinska istraživanja ne bi trebalo biti, potvrđuje i Radovan Fuchs.

– Osigurali smo svu potrebnu dokumentaciju, zadovoljavamo sve propisane uvjete natječaja i sada čekamo rezultate. Činjenica jest da je ovaj projekt prepoznat kao bitan.

Uostalom iz fondova Europske unije financirala se izrada glavnog projekta za izgradnju i dogradnju Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i to u iznosu od tri milijuna kuna – kaže Fuchs, koji se odnedavno može pohvaliti i počasnim doktoratom koji mu je u svibnju u New Yorku dodijelio Rochester Institute of Technology .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije