Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 stranih ulagača

U Nerežišću na Braču uskoro niče Medical City

Brač,Nerežišće
Foto: Pixsell
1/6
13.06.2015.
u 18:15

Strani investitori ulažu 6 milijardi kuna u zdravstveni kompleks

Zdravstveni turizam u svijetu raste po stopi od sedam posto godišnje, a svoje mjesto na njemu upravo kani pozicionirati najveći strani investitor u toj grani u Hrvatskoj – internacionalna tvrtka sa sjedištem na Malti Croatian Land Holdings Plc. Prema aktualnim planovima, ona će u sljedećih šest godina uložiti u zdravstveni kompleks na Braču koji bi mogao vrijediti više od šest milijardi kuna. Iza ulaganja stoje investitori iz Japana, SAD-a, Velike Britanije, Švicarske i nekih zemalja Dalekog istoka, no nema nijednog hrvatskog investitora.

Najsuvremenije liječenje

Potvrđeno nam je to na sastanku koji je jučer u općini Nerežišća na Braču održan u jeku kompletiranja dozvola potrebnih za početak gradnje infrastrukture. Nazočili su mu glavni akteri investicije, predstavnici investitora i znanstvenici te generalni direktori dviju europskih ionskih onkoloških klinika koje koriste najsuvremeniju terapiju u liječenju tumora tamo gdje je klasična medicina digla ruke. Upravo takva tehnologija koristit će se u budućem kompleksu.

To su Bernd Mösslacher, generalni direktor klinike MedAustron iz Bečkog Novog Mjesta, te Sandro Rossi, generalni direktor klinike CNAO u Paviji kraj Milana. Uime investitora sudjelovao je Christian H. Kalin, predsjednik uprave švicarske kompanije Henley and Partners zaslužne za više od četiri milijarde eura investicija u svijetu, koji predstavlja i grupu investitora koja je dosad u Hrvatsku uložila 60 milijuna eura. Kalin otkriva da je u projekt Brač Medical City uključeno više od 60 međunarodnih privatnih i institucionalnih investitora koji imaju više investicija u Hrvatskoj.

Lokaciju na Braču na kojoj će razvijati projekt jučer su obišli u pratnji načelnika općine Nerežišća Lovre Kuščevića te u društvu uglednog profesora Antonija Zoccolija s najvećeg talijanskog instituta za područje nuklearne fizike, INFN-a, rimskog instituta Istituto Nazionale di Fisica Nucleare. Dio su velike znanstvene mreže koja je omogućila potpuno novi način liječenja tumora kojim se usklađuju sve do sada poznate metode i posljednja, ionska. Ključna sastavnica je uređaj sinkrotron – ubrzivač čestica uz pomoć kojeg se ioni vodika i ugljika ubrzavaju i usmjeravaju milimetarskom preciznošću na tkivo zahvaćeno tumorom. Cijena tog uređaja je minimalno 180 milijuna eura. Razvijaju ga stručnjaci iz cijelog svijeta, a svi su naglasili da je ovo prilika i za hrvatsku znanost i visokoškolsko obrazovanje, kao i za hrvatske liječnike i ostale medicinske kadrove.

Šansa za naše stručnjake

Od projekta se očekuje da će biti snažan zamašnjak lječilišnog turizma, ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj. Planirani kapacitet klinike je 1400 pacijenata godišnje koji će se liječiti u dvije dnevne smjene, dok se u noći ostavlja prostor za znanstvena istraživanja. Dok traje gradnja, istodobno će početi specijalistička edukacija kadrova, u čemu bi i mnogi naši stručnjaci mogli prepoznati svoju šansu. Znanstvenici i predstavnici investitora naglasili su da je riječ o dokazanoj tehnogiji koja daje rezultate tamo gdje drugi načini liječenja tumora ne uspijevaju. Posrijedi je složeni i skupi postupak: trenutačno u svijetu kod manje preciznih metoda od ove cijene liječenja iznose od 100.000 do 250.000 dolara.

Samo bolnički troškovi kod ove metode iznose od 40 do 50 tisuća eura, a terapija traje od tri do šest tjedana, pa se računa da će na Braču godišnje biti ukupno ne manje od 45.000 noćenja pacijenata. Za razliku od postojećih, prije spomenutih klinika koje su u državnom vlasništvu, kao i druge dvije u Njemačkoj i Japanu, klinika na Braču bit će prva privatna onkološka klinika i centar za onkologiju u svijetu, potvrdio nam je hrvatski šef projekta Željko Holik, direktor tvrtke Medis Investments.

Projekt razvijaju na ukupnoj površini od 58 hektara na oko 500 metara nadmorske visine, na južnim obroncima Vidove gore, oko kilometar i pol od obale. Nedaleko se nalazi i bračka zračna luka. To ga čini pažljivo razrađenim i visoko vrijednim, kako za pacijente koji će dolaziti sa svih strana svijeta, tako i za stanovnike otoka Brača. Značajno će pridonositi i lokalnom i državnom proračunu te će se ondje zaposliti, kako se procjenjuje, oko 1300 ljudi. Riječ o petom projektu takve vrste u svijetu, usmjerenom na liječenje onkoloških bolesnika.

>>Hvar i Brač su idealne mediteranske destinacije

>>Zatvara se Zračna luka Brač, vlasnik Andabak otvara stečaj

Komentara 5

JO
josko
17:15 13.06.2015.

Na slici su Ložića, mjesto oko 10 km zapadno od Nerežišća

JO
josko
17:22 13.06.2015.

VL i autori ovog članka.... ako neznate zemljopis Brača, barem konzultirajte Google Maps ili Google Earth. Tamo se vidi gdje su Nerežišća, gdje je Vidova gora, i gdje je ova nova cesta na kojoj su ovi ljudi u fotkama uz ovaj članak. Orjentirno, Nerežišća su "sredina Brača" - otočko središte u Mletačko doba. Tamo sigurno neće ništa biti građeno .... nego u okolici ove lokacije s ljudima na fotkama. A to je nova cesta zapadno od Vidove gore, a jugozapadno od Nerežišća nekih 5 km zračne linije od Nerežišća. Pametan odabir lokacije iz niz razloga.

JO
josko
21:54 13.06.2015.

Napisao sam s tipfelerom ispod.... treba kazati kako mjesto u fotki je Ložišće (falilo slovo š)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije