Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U privatnom vlasništvu

U Ministarstvu održana rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o najmu stanova

anka mrak taritaš
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
05.02.2014.
u 16:59

Ministrica Anka Mrak-Taritaš obavijestila je da dvomjesečna javna rasprava završava sutra

Na kraju javne rasprave o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova, kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, danas su se sastali predstavnici udruga vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci i predstavnici udruga zaštićenih najmoprimaca sa predstavnicima Ministarstva.

Na početku sastanka, prioćava Ministarstvo, ministrica Anka Mrak-Taritaš obavijestila je prisutne da dvomjesečna javna rasprava završava sutra. Ministarstvo će do kraja ožujka obraditi sve primjedbe, prijedloge i mišljenja zaprimljena u javnoj raspravi. Nakon toga, početkom travnja, organizirat će novu javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Ministarstvo planira tijekom svibnja predložene izmjene Zakona uputiti u vladinu, a potom i u saborsku proceduru na dva čitanja. Mrak Taritaš je naglasila da se Zakon koji Ministarstvo predlaže ne odnosi na nacionalizirane i konfiscirane stanove nego isključivo na stanove u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci. Prijedlog je Ministarstva da se stanovi vrate vlasnicima, a da se zaštićenim najmoprimcima omogući rješavanje stambenog pitanja bilo otkupom nekog drugog stana uz subvenciju Države i lokalne samouprave bilo najmom.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pitanje statusa vlasnika i zaštićenih najmoprimaca prvi je puta bilo otvoreno 2003. nakon toga nije se ništa događalo deset godina. Ministarstvo je odlučilo suočiti se problemom i ponuditi rješenje. Materija je vrlo osjetljiva, a u interesu je sviju strana da se iznađu najkvalitetnija rješenja. Zamjenik ministrice Željko Uhlir iznio je podatak da je Ministarstvo analizom došlo do brojke od 2600 stanova u privatnom vlasništvu u kojima se nalaze zaštićeni najmoprimci. Ministarstvo planira prioritetno riješiti 500 stanova u prve 3 godine po stupanju Zakona na snagu. Status 600 stanova rješavao bi se u razdoblju od 3 do 10 godina a ostalih nakon toga roka. Procjena je da je u te svrhe potrebno osigurati od 800 do 900 milijuna kuna.

Ispred udruge Proljeće koja zastupa interese vlasnika stanova govorili su Ivan Maletić, Nina Berović i Igor Leskovar. Vlasnici ističu da svi imaju pravo na dom pa tako i oni sami. Svi uređeni pravni sustavi štite i garantiraju pravo vlasništva. Smatraju da se pojam društvenog i privatnog vlasništva uvijek razlikovao pa i u socijalizmu. Zalažu se za uvođenje tržišne najamnine i što brže donošenje Zakona jer agonija i jednih i drugih predugo traje. Konačnim rješenjem neće biti u potpunosti zadovoljna niti jedna strana ali problem se jednom mora riješiti.

Ispred Saveza udruga stanara Hrvatske koji zastupa interese zaštićenih najmoprimaca govorili su Sulejman Tabaković, Danica Mirković-Vejvoda i Sasha Lukić. On su se zauzeli za rješenje po kojem bi vlasnici stanova bili obeštećeni a zaštićeni najmoprimci dobili pravo otkupa stana kao nositelji stanarskog prava. Smatraju da je standard za zamjenske stanove prenizak, da etalonska cijena ne može biti mjerilo jer je preniska te postavljaju pitanje obeštećenja dosadašnjeg ulaganja u održavanje stane.

U ime Udruge stanara Hrvatske govorili su Vladimir Severinac i Marijan Babić. Oni se također zalažu da zaštićenim najmoprimcima pripadne pravo otkupa. U suprotnom predlažu da im se ponudi zamjenski stan blizu lokacije stana u kojem jesu. Predlažu brzo rješavanje statusa jer su u stanovima mahom ljudi zrelije dobi. Smatraju da predviđena financijska sredstva neće biti dovoljna.

Na kraju sastanka ministrica Anka Mrak Taritaš zahvalila se svima na odazivu. Iako ovo nije bio prvi puta da se zainteresirane strane sastaju ministrica je istaknula da je bilo važno još jednom poslušati sve argumente i stavove te da će Ministarstvo razmotriti financijske okvire i mogućnosti i s Ministarstvom financija i ponuditi maksimum koji će imati na raspolaganju.

Komentara 5

DO
doktorica
21:29 05.02.2014.

šta se ima toliko pregovarati,vlasništvo je sveto pravo svuda u svijetu,ovi koji su uzurprali tuđe vlasništvo moraju van iz tuđega,a budući da desetljećima badava stanuju valjda su si mogli priskrbiti stan.Ne postoji nikakvo stanarsko pravo,mi smo sada EU,neka im država dade stanove,ima dosta praznih državnih stanova.Nitko ne pita vlasnika kako je on psihički durao dok su se oni valjuškali u njegovom i još bi uvjete neke?!Dosta je!!!

T6
Toni 66
17:12 05.02.2014.

Zakona o najmu stanova, kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja po naređenju iz EU ! kraj citata... Sve ostalo je zna se !

T6
Toni 66
17:14 05.02.2014.

Konačnim rješenjem neće biti u potpunosti zadovoljna niti jedna strana ali problem se jednom mora riješiti, bjedno loše eto da izgleda da se nešto kao radilo napravilo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije