Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I Zagreb daje stanove u najam za 20 kuna po četvornom metru

Prvenstvo će imati građani bez stana koji u Zagrebu žive bar deset godina
14. listopada 2013. u 07:41 0 komentara 15301 prikaza
'27.08.2009., Jelkovec-Sopnica, Sesvete - Stanovi izgradjeni u zagrebackom naselju Sopnica-Jelkovec prema zagrebackom modelu stanogradnje. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Prihvate li vijećnici na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine novi prijedlog, već krajem ove godine Zagrepčani bi od Grada Zagreba mogli unajmiti sve stanove kojima je vlasnik Grad.

Iako se točan iznos najamnine po četvornom metru još uvijek ne zna, špekulira se da bi Grad svoju blagajnu mogao napuniti cijenom po kojoj su na tržištu ponuđeni i stanovi u Sopnici Jelkovec – 20 kuna po četvornom metru. Takvom bi se odlukom najamnina stanova potpisivala sa zainteresiranim građanima na razdoblje od pet godina čime se za dvije godine produžuje dosadašnji rok, a u ponudi bi se našli i stanovi oduzeti prijašnjim vlasnicima za jugoslavenske komunističke vladavine za koje još nije dovršen postupak povrata oduzete imovine.

Grad plaća pričuvu

Prođe li takva inicijativa, najmodavac će imati ovlasti provođenja ovrha u slučaju da korisnici stanova ne poštuju obveze te će Grad Zagreb uprihoditi novac najamnine za korištenje stanova s obzirom na to da je Grad sve do pravomoćnog okončanja postupka povrata obvezan plaćati pričuvu i voditi brigu o stanovima kao da im je vlasnik.

Prvenstvo dobivanja prilike za najam gradskoga stana ostvarivali bi oni građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a prije podnošenja zahtjeva za najam u Zagrebu neprekidno žive najmanje deset godina. Način je to na koji Grad Zagreb uz postojeći državni POS program i ponuđenu najamninu u Sopnici Jelkovec pokušava paralelno zaraditi, ali i osigurati još jedan model koji bi građanima omogućio rješavanje stambenog pitanja, poručuju naši sugovornici iz Grada. Zasad je sigurno da će u planirani najam 581 stan u Novom Jelkovcu koje će Grad preuzeti u vlasništvo do kraja godine. Predloženom odlukom o najmu uređeni su odnosi i u slučaju da se supružnici, korisnici unajmljenog gradskog stana, raziđu.

U metropoli se požurili

Sva prava iz ugovora imao bi samo supružnik kojem su povjerena djeca na uzdržavanje i skrb, a drugi bi se roditelj morao iseliti iz stana. Novi prijedlog najma gradskih stanova velika je uzdanica gradskih čelnika koji su se požurili prije novog prijedloga o najmovima na državnoj razini riješiti probleme stanovanja u metropoli. Novi model povoljnog najma razrađuje i država, no on je, kako doznajmo iz Ministarstva graditeljstva, tek u početnoj fazi. Pokrenuti su razgovori s bankama o najmu neprodanih stanova, a kako su poručili iz Ministarstva, takvih je u državi pet tisuća. Prema trenutačnim špekulacijama ti bi se stanovi, npr. od 50 četvornih metara, mogli iznajmljivati za dvjestotinjak eura.

>>Jeftiniji najam stanova u Sopnici Jelkovcu. Evo kada i koliko

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.