Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija

U ministarstvima i Vladi 2004 službenika manje

28.09.2014., Zagreb - Uoci obiljezavanja Dana policije na Bocarskom domu odrzan je Tehnicki zbor nakon kojeg su odrzane prezentacije rada policije.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
18.08.2015.
u 14:45

Brojke potvrđuju da za mandata Kukuriku koalicije nije bilo bujanja birokracije

Otkako je Kukuriku koalicija došla na vlast, Vlada i 20 ministarstava dosad su zaposlili 3409 osoba, dok je istovremeno iz njih, uglavnom zbog mirovine ili drugog posla, otišlo 5413 službenika. Tako je ukupan broj zaposlenih u ministarstvima i Vladi u mandatu premijera Zorana Milanovića smanjen za 2004 zaposlenika. Pritom je od ukupnog broja novozaposlenih, pokazuju podaci koje smo dobili od Vlade, njih 2581 primljeno u stalni radni odnos, a 828 dobilo je posao na određeno vrijeme. Broj zaposlenih najviše je smanjen u tri najveća ministarstva – unutarnjih poslova, obrane i financija, i to za ukupno 1890 osoba.

Bez uhljebljavanja

MUP je u protekle tri i pol godine napustilo 2630 službenika, dok je zaposleno njih 1666. Iz Ministarstva obrane je otišlo 413 osoba, a zaposleno je novih 47 ljudi. U resoru Borisa Lalovca, koji osim Ministarstva financija čine i Porezna te Carinska uprava, zaposleno je od 2012. dosad 269 službenika, a službu je napustilo njih 829. Ukupno je u 12 ministarstva, kao i u Vladi, smanjen broj zaposlenih. U Ministarstvu kulture, pak, broj službenika ostao je isti. Ti podaci, kao i oni o ukupnom smanjenju broja zaposlenih u ministarstvima i Vladi, vladajućima su argument u tvrdnji da nije bilo uhljebljavanja stranačkih kadrova.

Kao što smo već pisali, 31 tvrtka u državnom vlasništvu u mandatu Milanovićeve vlade zaposlila je ukupno 5096 novih radnika, dok je iz njih otišlo 13.796 zaposlenika, što prirodnim odljevom što kroz poticajne otpremnine. Tako je za vladavine Kukuriku koalicije, ministarstva, Vladu i 31 državnu tvrtku napustilo ukupno 19.209 zaposlenika, a u radni odnos primljeno je 8505 osoba, što znači da je broj radnika smanjen za 10.704.

– Ako nastavimo tim tempom, za deset do 15 godina mogli bismo s realnom ekonomijom plaćati našu administraciju. U svakom ministarstvu i državnoj tvrtki ima barem 30 posto viška zaposlenih, u što sam se i sam uvjerio kada sam privatizirao Emonu iz Ljubljane u kojoj je bilo čak 40 posto viška – ističe Branko Roglić, jedan od najvećih poduzetnika u Hrvatskoj, poznat kao veliki zagovaratelj reformi. Roglić pozdravlja smanjenje broja zaposlenih, ali drži da to što je napravljeno nije dovoljno već samo početak.

I zaista, u Vladi i 20 ministarstava ukupno su zaposlene 42.764 osobe, pa smanjenje za 2004 službenika znači pad ukupnog broja za 4,7 posto. No, u sedam ministarstava se ipak povećao broj zaposlenih u protekle tri i pol godine, a najviše u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. U resoru Siniše Hajdaša Dončića tako sad radi 50 ljudi više nego 2012. Slijedi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je u plusu za 34 zaposlenika, te Ministarstvo branitelja, u kojem sad radi 27 osoba više nego prije tri i pol godine.

Ekonomski stručnjak Josip Budimir upozorava da bez kriterija ne možemo ocjenjivati koliko su reforme uspješne.

– Ako je nešto malo manje loše ili pak jednako loše kao što je i bilo, to ne znači da smo napravili potez koji zaslužuje pohvalu. Rezultate mjerimo na temelju povijesnih pokazatelja umjesto da se uspoređujemo s konkurentima pa da vidimo koliko nam zaista policajaca treba po broju stanovnika ili da utvrdimo kolika je efikasnost onih koji su ostali u tvrtkama i ministarstvima nakon reformi – ističe Budimir.

Uveli "revolving"

Iz Vlade je otišlo pet službenika, a zaposlena su dva nova. Vlada i ministarstva zaposlili su i još 118 osoba kroz sustav "revolving door", koji je uvela ova Vlada. Osobe zaposlene na taj način dolaze i odlaze iz ministarstava i Vlade s promjenom vlasti jer je riječ uglavnom o savjetnicima i glasnogovornicima. Najviše takvih "revolving" osoba zaposleno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, i to njih 12, a slijede Ministarstvo gospodarstva (10) te Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstvo poduzetništva i obrta (9).

>> Čak 330 državnih službenika nema položen stručni ispit, slijede otkazi

>> Svi na proračunu sada imaju iste jubilarne nagrade

Komentara 3

DU
Deleted user
17:56 18.08.2015.

zasto nam novinari uvijek prijazuju dio slike... molim potpisane novinare da nam daju i brojke u kretanju zaposlenih u drzavnim agencijama vrlo jednostavno broj drzavnih agencija 2012g i danas i broj zaposlenih u istima 2012 i danas... ni to nijee potpuna slika, ali je i znatno sira i realnija nego ove brojke... koje zvuce dobro ali ako su u agencijama zaposlili vise nama koji uplacujemo u proracun nije dobro

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:16 18.08.2015.

nagadjas ili znas?

BJ
Bjelovar112
22:24 18.08.2015.

laz koliko ima novih agencija za savjetovanje po gradskim i zupanijskim upravama niko nije dobio otkaz ali uposleni jesu politicki uhljebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije