Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brže intervencije

Dobra vijest za onkološke bolesnike: U Klinici za tumore više nema čekanja za operacije

Klinika za tumore Zagreb
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
08.12.2023.
u 17:12

Pacijenti na onkološke operacije u Klinici za tumore više ne trebaju čekati već na zahvat idu odmah, objavio je.doc. Robert Šeparović, predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Samo ovaj tjedan u Klinici u Ilici operirano je 12 pacijenata s tumorima glave i vrata, 14 ginekoloških pacijenata, 11 s kolorektalnim tumorima, 12 s karcinomom želuca, jedan s rakom jetre, dva pacijenta s rakom pluća i 38 pacijentica s rakom dojke, naveo je prof. Danko Velimir Vrdoljak, pročelnik Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike.

U prvih 11 mjeseci ove godine operirano je ukupno 3050 karcinoma i obavljeno je još 4800 malih operacijskih zahvata, među njima bilo je 1273 pacijentica s karcinomom dojke, 320 kolorektalnih karcinoma, 160 operacija karcinoma abdomena, 30 karcinoma pluća, 12 zahvata na pacijentima s karcinomima jednjaka te 188 sarkoma i melanoma.

"U našoj Klinici operira se 45 posto pacijentica s karcinomom dojke i 25 posto svih bolesnika s karcinomom debelog crijeva u Hrvatskoj, a imamo svega dva posto komplikacija nakon operacija. Svi naši bolesnici dobiju imunoterapiju" – naglasio je prof. Vrdoljak i pojasnio da su od 1. ožujka počeli s torakalnom kirurgijom i opreacijama pluća budući da je u Hrvatskoj krenuo program ranog otkrivanja raka pluća. Sljedeće godine očekuju 100 operacija karcinoma pluća.

U KBC Sestre milosrdnice više nema dijagnostičke pretrage na koju se čeka više od 270 dana, a još 23. listopada bilo je 17 takvih pretraga. Ministar Vili Beroš kazao je da će do kraja godine bolnice u Hrvatskoj ispuniti cilj i smanjiti liste čekanja za te postupke na manje od 270 dana.

Zgradu Klinike za tumore staru 50 godina nakon potresa nije isplativo popravljati, procijenili su stručnjaci pa je odlučeno da će i ona u potpunu rekonstrukciju, kazao je prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice. Nakon sklapanja financijske konstrukcije tih radova objavit će se natječaj i nakon toga bi u dvije godine trebala niknuti nova zgrada Klinike. Do tada će u Vinogradskoj završiti rekonstrukcija pa će na toj lokaciji obrađivati pacijente iz Tumora, kao što Klinika za tumore trenutno zbrinjava pacijente iz Vinogradske.

VIDEO Doula Anita o najgorim trenucima na poslu: 'Najteže je biti podrška majkama kojima je dijete preminulo. To su snažne žene'

Komentara 2

PV
prcko.vita
20:49 08.12.2023.

Znam samo da na žalost onkoloških bolesnika svaki dan sve više, kada znamo da nam je svima najvažnije zdravlje, onda možemo sami zaključiti da bi trebalo još više ulagati u kvalitetno zdravstvo. Lako poslije za stadione i folklor, dajte da ljudi imaju pristup kvalitetnom zdravstvu, jer bez zdravlja ništa.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
19:29 08.12.2023.

Laž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije