Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi smo u svijetu

U KBC Osijek obavljena stota transplantacija bubrega

Lada Zibar
Marko Mrkonjic/PIXSELL
14.02.2016.
u 14:32

- Malo se uopće zna kako je Hrvatska zapravo na prvome mjestu u svijetu po broju obavljenih transplantacija računajući na milijun stanovnika

Početkom veljače ove godine transplantacijski tim liječnika Kliničkog bolničkog centra Osijek obavio je svoju jubilarnu stotu transplantaciju bubrega od konca 2007. kada je izvedena prva. Ostat će zabilježeno da je jubilarni pacijent bio Dragan Jocković (39) koji je tijekom 10 prethodnih mjeseci išao tri puta tjedno na dijalizu. Prema riječima voditeljice transplantacijskog programa za bubreg u KBC Osijek Lade Zibar, inače specijalistice nefrologije, ovo je izniman uspjeh osječke bolnice koji dodatno dobiva na važnosti kada se zna da transplantacije u Hrvatskoj obavlja svega nekoliko bolnica. Osječka bolnica specijalizirala se isključivo za transplantaciju bubrega. U Osijeku je trenutačno najveće dijalitičko srediste u našoj zemlji.

- Malo se uopće zna kako je Hrvatska zapravo na prvome mjestu u svijetu po broju obavljenih transplantacija računajući na milijun stanovnika, a da je prva transplantacija u našoj državi obavljena u Rijeci prije više od 45 godina. Osnovni razlog tome činjenica je da je u Hrvatskoj posložen cijeli program počevši od izvrsnog zakona, preko uvođenja bolničkih koordinatora, pa sve do članstva u međunarodnoj organizaciji za transplantaciju organa Eurotransplant. Ne smiju se zaboraviti nikako niti stručni liječnici koji sve to rade, kaže Zibar

Dodaje i kako su kroz godine iskustva transplantacije bubrega u osječkoj bolnici postale rutinska operacija nakon koje pacijenti vode normalan ili gotovo normalan život. Pojašnjavajući kako se obavlja cijeli proces Zibar kaže kako pacijenti na dijalizi dolaze na listu čekanja poslije čega se samo čeka odgovarajući organ koji najčešće stiže iz Hrvatske ali može i iz drugih zemalja članica Eurotransplanta. Kada se pronađe odgovarajući organ sve se mora raditi vrlo brzo. Inače, kompjutorski program  analizira podatke pacijenata na čekanju i donora kako bi se pronašao par koji najbolje odgovara i tako smanjila mogućnost da organizam odbaci novi organ. Kako se radi govori i da u Hrvatskoj na listi čekanja za transplantaciju bubrega ima nekih stotinjak osoba, a u osječkoj bolnici njih 14. 

Jocković je tako transplantaciju čekao samo pet dana (od trenutka kad je uvršten na listu čekanja), a zabilježen je i slučaj od prije par godina kada pacijent u KBC Osijek transplantaciju nije čekao niti jedan cijeli dan proveden na listi čekanja. 

-Planiramo i dalje nastaviti istim tempom ali svakako i dodatno se educirati i podići kvalitetu. Želja nam je da što većem broju pacijenata izađemo u susret i omogućimo im dalji normalan život koliko je moguće. Potvrđuje to primjer i od prošlog mjeseca kada je jedna naša transplantirana pacijentica rodila. Ovi naši uspjesi važni su i za pacijente iz cijele Slavonije i Baranje koji znaju da im se u KBC Osijek nudi kvalitetna zdravstvena skrb i stoga ne moraju putovati dalje nego sve potrebno dobiti blizu svoga doma, zaključuje Zibar. 

>>Nigerijski guverner optužen za krijumčarenje organa u suradnji s Hrvatskom i Kosovom

Komentara 3

OB
Objektivno...
17:43 14.02.2016.

Bravo... Zanima me samo zašto se Crveni križ ne počne baviti i dobrovoljnim davateljima bubrega? Ako Crveni križ za dozu krvi od HZZO dobije desetak eura kolko bi tek dobio za jedan bubreg? To bi tek bila super šljaka

RO
Rocky15
18:44 14.02.2016.

valjalo bi ga i ovoj plavuši presaditi ili bolje usaditi

MX
Mister X
20:16 14.02.2016.

Za svaku pohvalu, naravno ništa nebi bilo od toga da nismo super super financirani od Eu...Nadalje i da ne uzimamo masovno organe u Hrvatskoj / zahvaljujući rijetkom zakonu na cijelom svjetu./...Hvaliti se o broju transplatacija je ok. ali je kukavićkiki ne reći cijelu istinu....Koliko dugo žive i koliko ih ima preživjelih od tih 100 ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije