Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji, uskoro stižu još tri

Sveukupno su na području Hrvatske, po projektu preseljenja, obnovljena i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu za 250 osoba iz Sirije, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna iz fonda EU.
17. studenoga 2019. u 10:16 41 komentara 3078 prikaza
Karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dvije sirijske obitelji stigle su u Karlovac. Za njih, kao i za ostalih osam obitelji koje će u grad stići u idućih 14 dana, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje uredio je deset stanova, pa će obitelji, koje su iz svoje domovine pobjegle pred ratom bez ičega, moći početi normalan život. Stanovi su uređeni i namješteni za potrebe obitelji, što je državu stajalo oko milijun kuna, od čega su 75% iznosa bespovratna sredstva iz europskog Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Davor Božinović Davor Božinović: 'Hrvatska politika prema ilegalnim migrantima postala je europska politika'

Obitelji su u izbjegličkom statusu, a u Hrvatskoj su do sada bili u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Iduće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji kako bi mogli početi samostalne živote u gradovima gdje će biti smješteni. Zbog toga će djeca, a u deset sirijskih obitelji u Karlovcu bit će 48 odraslih osoba i 24 maloljetnika, biti upisana u karlovačke osnovne škole, a djeca koja su u dobi srednjoškolaca, ali u migracijama nisu nastavila školovanje, moći će se školovati u karlovačkim srednjim školama ili proći prekvalifikacije. Već je pripremljena dokumentacija i obitelji su upisane kod karlovačkih liječnika koji će, u prvo vrijeme, imati prevoditelje. Odraslima će se pomoći u traženju posla.

Migranti STROGA POLITIKA Vlasti u Bihaću zatvaraju migrante u kampove, kretanje dopušteno samo prema Hrvatskoj

– Riječ je o obiteljima koje su u svojoj domovini školovane, radili su, odgajali djecu, ali su zbog rata morale pobjeći. Više su godina bili u izbjegličkim kampovima u Turskoj, gdje su živjeli vrlo loše, a želja im je doći u zemlju gdje će moći nastaviti normalan život – kazali su nam iz humanitarne organizacije Isusovačke službe za izbjeglice koji su partner Vlade RH i MUP-a u projektu preseljenja. Pozivaju stanovnike gradova u koje obitelji dolaze da ih prihvate bez predrasuda kao svoje nove susjede, jer oni to žele biti.

Prosvjed u Bihaću NEZADOVOLJNI POLITIKOM Prosvjednici u Bihaću tražili zatvaranje migrantskih logora i odlazak ilegalnih migranata

Dodaju kako je deset sirijskih obitelji već smješteno u Sisku gdje prolaze proces integracije s lokalnim stanovništvom. Izbjeglice će i u Karlovcu nastaviti učiti hrvatski jezik. U idućim bi mjesecima tri obitelji s područja Sirijske Arapske Republike trebale biti preseljene i u Dugu Resu. Podsjetimo, prije godinu dana desetak je izbjegličkih obitelji, tražitelja azila iz Kutine, naseljeno i u Slavonski Brod.

Karlo Ressler ULAZAK U SCHENGEN Komisija i Ressler branili Hrvatsku od optužbi da protjeruje migrante

– Obitelji kojima pomažemo u integraciji obitelji su koje su, poput nas, živjele normalne živote dok im snove i planove nije prekinuo rat. Iz svojih su zemalja pobjegli kako bi izbjegli stalna ratna događanja, sukobe i višegodišnju nesigurnosti, pobjegli su sa svim dokumentima, dakle ne skrivaju tko su, a sve kako bi sebi i djeci osigurali bolje sutra – dodaju iz humanitarne organizacije.

Sveukupno su na području Hrvatske, po projektu preseljenja, obnovljena i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu za 250 osoba iz Sirije, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna iz fonda EU.

Migranti Zaoštravanje odnosa Hrvatska će zabraniti ulazak ministrima iz BiH jer huškaju migrante na ilegalni ulazak u RH?

 

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • velikizec:

    Gdje su stanovi za Hrvate koji zive na ulicama i kopaju po smecu? Koliko ce novca mjesecno dobivati te obitelji?

  • ribar110:

    Noćna mora pod krinkom humanosti.Kolektivno ludilo vrhuške.Znam najmanje za dvije obitelji kojima bi ovako nešto bilo potrebno ali oni su Hrvati.

  • enigmus-hr:

    Zasto drzava placa i brine se za osobe za osobe koji nisu njeni drzavljani?