Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska politika prema ilegalnim migrantima postala je europska politika'

Iz dana u dan europski najviši dužnosnici izražavaju duboku zahvalnost zbog svega što hrvatski policajci rade sprječavajući nelegalne migracije, profesionalno i požrtvovno – rekao je
12. studenoga 2019. u 15:31 4 komentara 429 prikaza
Davor Božinović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

"Europa koja štiti svoje građane“ jedan je od četiri prioriteta programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Predstavili su ga na konferenciji održanoj na splitskom FESB-u  Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, predsjednik HVZ-a Ante Sanader i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH. 

Dražen Bošnjaković SMRT KRISTIANA VUKASOVIĆA Klub Nezavisne liste mladih: 'Ministar Bošnjaković oprao je ruke od odgovornosti'

-Split je odabran zbog statističkih podataka, visoke razine sigurnosti građana i turista, zato što županija ima 148 km kopnene granice s BiH, koja je vanjska granica EU, kao i zbog sjedišta protupožarnih snaga u Divuljama – pojasnio je Božinović.

Ustvrdili su kako je Hrvatska spremna za predsjedanje i izrazili uvjerenje da ćemo ga dobro iskoristiti kako bismo osnažili svoju poziciju unutar EU-a, ali i europsku u Hrvatskoj. Bit će organiziran 161 događaj, od čega 28 na najvišoj razini, što je sigurnosni izazov kojim ćemo moći odgovoriti.

Među prioritetima predsjedanja navedeni su povratak cjelovitom i učinkovitom funkcioniranju Schengenskog prostora, umrežavanje informacijskih sustava, kao i sveobuhvatna i održiva migracijska politika.

Ilustracija TRAGIČNA NESREĆA Četvorica migranata nestala u Dunavu, pokušali se prebaciti na hrvatsku obalu

-Prije dvije i pol godine uspjeli smo nametnuti da se o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti počne razgovarati, tu je najveći potencijal migrantskog vala. Iz dana u dan europski najviši dužnosnici izražavaju duboku zahvalnost zbog svega što hrvatski policajci rade sprječavajući nelegalne migracije, profesionalno i požrtvovno – rekao je između ostalog, Davor Božinović. Kaže kako je temelj hrvatske politike sprječavanja ilegalnih migracija postao temelj i europske politike.

Dražen Bošnjaković govorio je o zakonima koji će biti u postupku donošenja za vrijeme hrvatskog predsjedanja, a Ante Sanader je iznio podatke kako su naši vatrogasci uzor europskima. Najavio je osnivanje Centra za obuku vatrogasaca u Splitu, čija izgradnja bi se trebala financirati i europskim sredstvima. Na obuku će dolaziti Nijemci, Albanci, Kosovari.

Mirko Šundov je rekao kako je težište Hrvatske za vrijeme predsjedanja na jačanju europske obrambene suradnje.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • prajdali100:

    Ma ne mogu vjerovati !!!! Tisuće migranata prolaze kroz nas kao kroz švicarski sir,po Sloveniji ih ganjaju ko zečeve a mi smo,gle čuda,primjer čitavoj Europi.Svašta.

  • hrvatinic1:

    slovenci i mađari smiju stititi granice a mi ne ..cija je ovo zemlja...mislim da je nasa zemlja zemlja hrvata...

  • Deleted user:

    Problematiku imigranata, a najmanje izbjeglica, valja jasno rasčlaniti:ja kao građanin Republike Hrvatske jednostavno ne želim da se zemljom prošetavaju bilo pojedinci ili grupe koje su nelegalno nogom stupile preko granične crte. Država je dužna osigurati svim institucionalnim sredstvima i fizičkim ... prikaži još! preprekama sigurnost svojih građana i imovine. Po hitnom postupku donijeti postrožene mjere za sve koji su uhvaćeni u djelatnostima trgovine i sverca ljudima. Što na tome rade Ministri i policije i pravosuđa? EU koliko je zakuhala situaciju i na dalje se pravi nemuštom. Hrvatska ne smije dopustiti da se tapša i gladi, pa nije Hrvatska kućni ljubimac. Hrvatska je ozbiljna država i nije joj se potrebno bilo kome umiljavati.