Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U jednom danu hrvatskim nebom preletjela čak 2504 zrakoplova

EK je u 2012. godini odredio cilj u kašnjenjima od 0,7 minuta po letu na razini cijele Europe, dok smo mi taj broj u vrlo kratkom roku prepolovili te on sada iznosi 0,3 minute po letu, kaže direktor
23. kolovoza 2012. u 11:02 4 komentara 613 prikaza
\'avion croatia airlines\'
Foto: Arhiva VL

Čak  2504 zrakoplova preletjela su u jednom danu, 18. kolovoza, nebom Lijepe Naše. Riječ je o rekordu od osnutka Republike Hrvatske. Rekordan je bio i 7. srpnja kada je zračni prostor preletjelo čak 2418 zrakoplova uz samo 1934 minute kašnjenja. Usporedbe radi, donedavni rekord ostvaren 6. kolovoza 2011. imao je 2336 preleta i 5488 minuta kašnjenja, izvijestili su u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Ističu da je ostvaren porast kapaciteta od 11 posto, dok je kašnjenje po letu smanjeno sa 0,53 minute na 0,3 minute, u usporedbi s istim razdobljem u 2011. godine.

Dok HKZP posljednjih mjeseci bilježi sjajne rezultate, kontrole letenja u regiji bilježe pad zračnog prometa od 3 do 8 posto. Porast broja letova u nadležnosti HKZP-a rezultirat će i odgovarajućim financijskim učincima, a rezultat je postignut optimalizacijom uprave i menadžmenta. 

– HKZP je jedan od regionalnih lidera u davanju usluga kontrole letenja. Europska komisija u 2012. godini odredila je cilj u kašnjenjima od 0,7 minuta po letu na razini cijele Europe, dok smo mi taj broj u vrlo kratkom roku prepolovili te on sada iznosi 0,3 minute po letu. Ostvarili smo i znatan porast kapaciteta što ćemo iskoristiti za  privlačenje korisnika naših usluga. Ovaj je rezultat izuzetno vrijedan zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju i dokazivanja vrijednosti i kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga. Ovakvim rezultatima spremno dočekujemo nove izazove na jedinstvenom europskom nebu – rekao je novi direktor HKZP-a Nino Karamatić.

Karamatić je najavio da HKZP u 2013. godini planira nastaviti s ovim trendovima kako bi se još više učvrstila regionalna pozicija HKZP-a prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

UPLETEN U AFERU JANAF
Tko je zapravo gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić?
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
  • Blender:

    Svim budalastinama Hrvatska je na prvome mjestu pa tako i sa zagadivanjem zracnog prostora, kreteni predvode nasu Drzavu i upropastavaju ju svaki dan sve vise!

  • Libela:

    Države se bore za prelet aviona iznad svog teritorija jer time dobro zarađuju.

  • Charlemagne26:

    "Čak 2504 zrakoplova preletjela su nebom Lijepe Naše" Osim nebuloznog i nepotrebnog koristenja "lijepe nase" (da, krasna je, nema sto...samo citajte danasnje clanke o stanju u zemlji), pokazujete i nevladanje hrvatskim jezikom. Moze se reci "proletjela nebom" ili "preletjela nebo", ... prikaži još!, ali ovo sto vi pisete nema veze s mozgom....