Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suživot s virusom

U Italiji oko 15,5 milijuna osoba svakodnevno radilo, sutra se otvaraju knjižnice

Koronavirus u Italiji
Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS/PIXSELL
1/9
13.04.2020.
u 13:52

Oko 2,3 milijuna tvrtki u kojima radi ukupno 9,3 milijuna osoba, te koje proizvode 1.373 milijardi eura, odnosno 55 posto ukupnog dohotka, ostalo je otvoreno

Italija nije nikada bila u potpunom lockdownu u kakvom je bila pokrajina Wuhan u Kini, pa ni kada je uvedena karantena, a od 14. travnja bit će, osim u nekim pokrajinama kao što su Lombardija i Piemonte, otvorene i knjižnice i trgovine za djecu i novorođenčad.

Prema podacima talijanskog statističkog zavoda (ISTAT), koji su objavljeni nakon donošenja pravila o zatvaranju dijela industrije i uslužnih djelatnosti, više od 50 posto poduzeća ostalo je otvoreno. Oko 2,3 milijuna tvrtki u kojima radi ukupno 9,3 milijuna osoba, te koje proizvode 1.373 milijardi eura, odnosno 55 posto ukupnog dohotka, ostalo je otvoreno. Ako se njima pribroje zaposlenici državnih i drugih ustanova koje su mogle nastaviti raditi onda je to bilo dvije trećine ukupno zaposlenih, oko 15,5 milijuna osoba, koje su svakodnevno radile. 

Ako se uzme u obzir da su neki zaposlenici radili na daljinu iz svojih domova, onda bi se moglo kazati kako je najmanje 10 milijuna, od 60 milijuna Talijana svakodnevno bilo u pokretu. Njima, dakako, treba pridodati one koji nisu odlazili na posao, već samo u trgovinu, na kioske ili ljekarne, onda se lako zaključi kako je uvijek bilo osoba na ulicama, u javnim prijevoznim sredstvima. Dakle, prilika za širenje zaraze je bilo. Od utorka će ih biti još više, jer neće se otvoriti samo knjižnice i u njih neće odlaziti samo oni koji u njima rade, već i oni koji će ih posjećivati, te trgovine dječjom robom, već i još neke proizvodne djelatnosti. Moći će raditi osobe u šumarstvu, u proizvodnji kompjutora, na brizi za parkove i zelenila u gradovima, u trgovini na veliko papira i kartona itd. 

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

No, tko otvara trgovine i poduzeća morat će se pridržavati određena pravila sigurnosti za ljude, odnosno prostori će morati biti čišćeni dva pota na dan, prirodno prozračeni, jamčiti mogućnost pranja ruku, djelatnici će morati nositi zaštitne maske i biti uvijek udaljeni jedan od drugoga, mjerit će se temperatura tijela svakom djelatniku na ulazu u poduzeće itd. 

Zapravo priprema se suživot s virusom. Teško da će se prije konca godine pronaći cjepivo, a do tada nitko nije siguran od zaraze. Dapače, predviđaju se novi valovi zaraze ujesen. A, ovaj koronavirus, ispravno ga se naziva novi koronavirus, ne samo što nije znan, već i gotovo svakodnevni iznenađuje.  

Profesor Alberto Zangrillo, primarijus na intenzivnoj kardiovaskularnoj njezi milanske bolnice San Raffaele, kazao je kako novi-koronavirus ne napada samo pluća, kako se prvotno pomislilo, već i bubrege, srce, ali i mozak. Bolesnicima ostavlja i svoj trag na mozgu, oštećuje ga. Dakle, borba protiv novog-koronavirusa se još više zakomplicirala i morat će se pronaći načini da se s njime suživi dok se naći pronaći pravo cjepivo. Talijanski premijer Giuseppe Conte osnovao je i posebnu komisiju na čelu koje je bivši delegirani upravitelj telefonske kompanije Vodafone Vittorio Colao. Njezina zadaća je predložiti koje industrije i tvrtke i na koji način će moći započeti raditi poslije, eventualno 3. svibnja do kada će trajati ova faza (polu)karantene. 

Ključne riječi

Komentara 5

TE
tek
15:20 13.04.2020.

Ako znamo da Silvio ima problema s brojevima dakle traži se provjera

ET
etizop12
14:42 13.04.2020.

zamisli u zemlji od 60 miliona stanovnika...

Avatar SarahEM98
SarahEM98
19:20 13.04.2020.

Linda, 22. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije