Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Italiji kartice umjesto gotovine zbog nadzora rada na crno

Predviđena je i velika reforma mirovinskog sustava. Mirovina će se računati prema onome koliko je pojedinac uplaćivao u mirovinski fond.
03. prosinca 2011. u 21:30 9 komentara 17 prikaza
mario monti
Foto: AFP/PIXSELL

Gorku pilulu za ozdravljenje državnih računa priprema Talijanima premijer Mario Monti. Mjere poravnavanja državnih troškova iznosit će 25 milijardi eura. Najveće zahvate Montijevih operacija trebali bi osjetiti najbogatiji Talijani.

Na prvo mjesto dolaze porezi na luksuz, na jahte, na mjesta u marinama, na skupe automobile, kuće... Najviše bi poreza na nekretnine plaćali oni koji imaju tri i više stanova ili vikendica. No, porez na nekretnine, trebali bi plaćati i oni koji imaju samo jedan stan, ali skuplji od određenog iznosa. Još nije dogovoreno koji bi trebao biti minimalni iznos vrijednosti stana nakon kojeg bi se trebalo plaćati porez, ali se pretpostavlja da bi od poreza trebali biti oslobođeni svi koji imaju stanove vrijedne manje od pola milijuna eura.

Povećat će se za dva-tri posto porez na dohodak za one koji godišnje primaju više od 75 tisuća eura (ima varijanta da bi povećani porez trebali plaćati svi s prihodima iznad 55 tisuća eura). Oni sada plaćaju porez po stopi između 41 do 43 posto, a ubuduće bi na svoj dohodak trebali plaćati porez od 43 do 45 posto. Plaću iznad 75 tisuća eura godišnje prijavljuje samo 788.000 osoba, odnosno manje od dva posto poreznih obveznika.

Monti predviđa za sljedeću godinu i rezove u zdravstvenom fondu u iznosu od 2,5 milijarde eura, a u 2013. dodatnih pet milijardi eura. Drži se kako u zdravstvu ima previše nepotrebnih troškova. Uvest će se gotovo isključivo plaćanje kreditnim karticama ili bankomatima. Štoviše, predviđa se ukidanje plaćanja u gotovini svih iznosa viših od 300 eura, kako bi se kontroliralo podrijetlo novca, a na taj način i je li netko zaradio nešto radeći na crno.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • irani:

    Ovo mi izgleda kao odlican pocetni potez, jer odmah udara u sam centar talijanskih problema.

  • jaruzelskia:

    Dakle pretpostavka je da će banke dobiti zakonsku obavezu da izdaju debitne kartice svima koji u ovom trenutku na mogu dobiti debitnu karticu? Npr.U Talijanskim bankama osoba koja je prijavila stečaj ne može dobiti debitnu karticu (jer se to smatra ... prikaži još! kreditiranjem) pa prema tome ne može platiti liječenje?! Jako ‘pametno’! Bravo super Mario!

  • spartak:

    Sad će talijanski bogataši kupti na drugoj strani Jadrana (u susjednoj državi, uskoro također nažalost u EU, ako ne kažem NE na referendumu) ) zemljište i sagraditi vile vrijedne milijune eura. Koristit će položajnu rentu besplatno, a ova glupa država ... prikaži još! će im naplatiti porezić (za njih) jednak onome za naše skromne vikendice iz doba socijalizma