Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROZIVAJU NADLEŽNE

Urušio se dio iločkih zidina starih preko 500 godina

Iločke zidine
Foto: Čitatelj
1/3
09.03.2023.
u 12:49

Dio zidina koji se urušio potkopan je nedavno tijekom radova na konstrukciji, a građani sumnjaju da je moguće kako projekt nije izveden po svim pravilima struke

Tijekom protekle noći urušio se dio starih zidina Grada Iloka koje su izgrađene još tijekom 15 stoljeća. Prema navodima mještana urušio se nekoliko metara starih zidina, a sumnja se kako je glavni razlog toma njihovo potkopavanje tijekom radova na rekonstrukciji. Na sreću tijekom urušavanja nitko nije stradao niti je ozlijeđen ali ono što brine je da bi se urušavanje moglo nastaviti i dalje.

O urušavanju dijela zidina kontaktirali smo i Muzej grada Iloka čija ravnateljica Maja Barić je rekla kako izražava žaljenje za nebrigom za očuvanje kulturne baštine i što je došlo do urušavanja dijela zidina. -Na tome projektu je angažiran cijeli niz stručnih osoba koji skrbe o projektu pri čemu muzej nije imao nikakav izravan uvid u tijekom i način radova nego je to imao isključivo Grad Ilok – rekla je Barić.

Neslužbeno u Iloku doznajemo i kako su se gradske vlasti upozoravale da se vrši potkopavanje zidina a da u isto vrijeme ti dijelovi nisu ni na koji način poduprti i osigurane da ne dođe do ovako nečega. Iločani s kojima smo razgovarali kažu kako je svakom laiku jasno da se ovakve zidine, koje su tu stajale više od 500 godina i prijetilo im je urušavanje, moraju dodatno osigurati.

-Način kako su zidine poduprte, a što se vidi na fotografijama, je smiješan. Pitam se gdje su izvješća nadzora, izvođača radova, statičara, restauratora i svih drugih koji su uključeni u ovaj projekt. Zbog čije nebrige se sve ovo dogodilo? Ovo je primjer nebrige i nepažnje koja se već godinama tolerira na istoku Hrvatske. Je li postojala sinergija između izvođača, nadzora, grada i svih drugih službi angažiranih na projektu restauracije – samo su neka od pitanja koja postavljaju Iločani.

Iločke zidine
1/7

Burne su reakcije i na službenoj Facebook stranici Grada Iloka gdje građani također ukazuju na nebrigu, nepažnju pa i kulturocid koji se noćas dogodio u Iloku. Navode kako su te zidine izdržale brojne ratove, Turke i stotinu drugih stvari ali da će im pojedinci doći glave. Isto tako od gradonačelnice se traže konkretni odgovori kako je došlo do ovoga nemilog događaja i tko je odgovoran za njega.

-Za sada ne znamo uzroke urušavanja ali djelatnici nadzora su na terenu tako da ćemo za par dana imati neki zaključak zašto je došlo do ovoga. Radovi na rekonstrukciji obavljali su se baš na tome dijelu zidina. Urušilo se nekih desetak metara zidina, a problem je što bi se urušavanje moglo nastaviti i dalje pa stoga apeliram na građane da ne prilaze tome dijelu – rekla je kratko gradonačelnica Iloka Marina Budimir.  

U međuvremenu je na službenoj Facebook stranici Grada Iloka stavljena poruka kako je neovlaštenim osobama strogo zabranjeno približavanje građevinskoj zoni oko zidina zbog opasnosti urušavanja te da se ukaže djeci i omladinu na oprez. Predsjednica Gradskog vijeća Iloka Renata Banožić tvrdi kako su gradske vlasti upozoravanje ne potkopavanje kao i da je ona kao predsjednica Gradskog vijeća od nadzora tražila izvješće ali i da ga nije dobila nego je upućena na gradonačelnicu.  

Inače, rekonstrukcija zidina dio je projekta „Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku“ vrijednoga preko 67 milijuna kuna od čega 50,4 milijuna kuna su bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Ključne riječi

Komentara 6

ZO
Zoran
15:40 09.03.2023.

Dosta su i trajale

KD
Karl.Donitz
15:22 09.03.2023.

Samo sumnjaju???????????????

Avatar mrbr
mrbr
14:45 09.03.2023.

Preporučam svima posjet Iloku i razgledanje obrambenih zidina sa kulama, dok ih nisu skroz srušili. Inače Ilok je poznat i po nadimcima mali Dubrovnik i Dubrovnik na istoku. Kad bi se ovo dogodilo sa dijelom dubrovačkih zidina pola Svijeta bi se diglo na noge. Užas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije