Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zaražen i dogradonačelnik Ogulina Daniel Vukoja, nema temperaturu i osjeća se dobro

Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
08.07.2020.
u 18:16

Beroš je kazao da se virus ne bi širio kad bi se svi ljudi pridržavali epidemioloških mjera

U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 934. Među njima je 91 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Jedna je osoba preminula.

17:50 – Iako su svi nalazi pristigli za građane testirane u Karlovcu negativni, jedan uzorak uzet u Ogulinu, pristigao je danas kao pozitivan na Covid 19.

Kako doznajemo, riječ je i Danielu Vukelji, dogradonačelniku Ogulina, koji je i javno objavio, smatraju to moralno ispravnim, da je pozitivan, te je zamolio građene da se drže epidemioloških mjera, obzirom na činjenicu da je virus svuda oko nas i nitko ne zna gdje se može zaraziti. On sam je kod kuće bio i prije pojave prvih simptoma, povišene tjelesne temperatrure koju je dobio u nedjelju, nako čega se podvrgao testiranju i nije dolazio na posao. Ipak, dio djelatnik gradske uprave i sam gradonačelnik Dalibor Domitrović bit će u samoizolaciji, što, kazao je prvi čovjek grada, neće omesti funkcioniranje gradske uprave.

Dogradonačelnik Vukelja poručio je da se osjeća dobro i da više nema povišenu temperaturu.

14:13 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi srednjih godina koja ne pokazuje nikakve simptome, a virus je otkriven na preventivnom testiranju prije planiranog operativnog zahvata u Općoj bolnici Varaždin.

- Upravo ovaj posljednji otkriveni slučaj pokazuje koliko je bitno preventivno testirati i na taj način štititi najosjetljivije sustave, bolnički i sustav socijalne skrbi, odnosno njihove korisnike i zdravstveno osoblje. Samo jučer je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije analizirao 112 uzoraka, što također potvrđuje koliko je važno bilo osigurati tu uslugu u samoj županiji i provoditi testiranja neovisno od Zagreba - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

S obzirom da kod posljednje zaražene osobe trenutno nije poznat izvor zaraze, polazi se od lokalne transmisije.

Ovo je sad četvrti aktivni slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, a budući da dvije osobe imaju blagu kliničku sliku, a druge dvije osobe su bez simptoma, nijedna od njih nije na bolničkom liječenju nego su izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin. Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 28 osoba.

- Sveukupno je od početka pojave koronavirusa u našoj županiji evidentirana 51 zaražena osoba i još sedam osoba statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta - kažu u Stožeru.

14:06 - Ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 53 nova slučaja. Više pročitajte OVDJE.

14.00 - Još su tri novozaražene osobe na području Zadarske županije, a dovode se u vezu sa zaraženom mlađom ženskom osobom o kojoj smo jutros izvijestili, stoji u priopćenju.

13:49 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika koja je vjerojatni kontakt ranije poznatog slučaja, te muškoj osobi srednjih godina iz Dubrovnika za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza.Imamo i 3 izliječene osobe, dvije iz Dubrovnika i jedna osoba iz Župe Dubrovačke. I dalje su hospitalizirane 4 osobe u OB Dubrovnik.

Od početka pandemije na analizu je poslano 4204 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 109 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:44 – Još je jedna osoba oboljela od koronavirusa na području Krapinsko-zagorske županije u kojoj je trenutačno u samoizolaciji 111 ljudi. Novooboljeli je iz Krapinskih Toplica.

12:42 – Zaraza koronavirusom potvrđena je u srijedu kod sedam osoba iz Brodsko-posavske županije, među kojima je jedna došla iz inozemstva, a za jednu zaraženu osobu od šest povezanih s javnim i privatnim okupljanjima na području županije još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdio izvor zaraze.

Uz jedan slučaj iz inozemstva, šest slučajeva zaraze povezano je s javnim i privatnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Dvije pozitivne osobe povezane su s čobanijadom u Podcrkavlju, s koje je već potvrđeno više pozitivnih slučajeva, a tri s jednim privatnim okupljanjem na području županije s kojeg je već potvrđeno nekoliko desetaka zaraženih osoba. Jedna pozitivna osoba također je bila na jednom privatnom okupljanju, ali za nju još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdio izvor zaraze. 

Od početka epidemije dosad je zaraženo 90 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji, a jedna je umrla. U toj županiji od COVID-19 trenutačno se liječi 45 osoba.

Zbog novog vala epidemije koronavirusa, od sutra će ponovno raditi COVID ambulante pri domovima zdravlja u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški. 

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije pozvao je sve organizatore javnih skupova da se suzdrže od njihove organizacije i održavanja. Skupovi koji će biti organizirani moraju se održavati uz maksimalno poštovanje mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

12:31 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su osobe novooboljele od zarazne bolesti COVID-19, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Jedna je osoba s područja grada Kutine, jedna je s područja grada Novske i jedna iz Siska. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije. Od 17. lipnja 2020. godine do danas trideset i dva su pacijenta u ovoj županiji kod kojih je dijagnosticirana zarazna bolest COVID-19. Pet pacijenata su s područja grada Zagreba, šest pacijenata s područja grada Petrinje, trinaest pacijenata s područja grada Kutine (dvanaest pacijenata povezana su sa zajedničkom proslavom u lokalnom OPG-u), tri pacijenta s područja grada Siska, jedan pacijent s područja Hrvatske Kostajnice, jedan pacijent s područja Donjih Kukuruzara, jedan pacijent s područja Dvora, jedan pacijent s područja grada Novske i jedan pacijent je s područja Martinska Ves.

11:15 – U Zagrebu je zabilježeno 13 novih slučajeva. Pet su kontakti s oboljelima, a za šest se ne zna točno gdje su se zarazili

11:10 – U Kutini je do sada zaraženo 12 osoba, a zaraza je krenula sa zabave. Više pročitajte OVDJE.

11:07 – Na području Zagrebačke županije do srijede, 8. srpnja 2020. do 11 sati evidentirano je 189 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o dvije osobe više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutačno aktivna 53 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

11:04 – U Karlovačkoj županiji danas nema novooboljelih od COVID-19. Svi nalazi su negativni. U županiji je trenutačno 20 oboljelih.

11:00 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri su osobe pozitivne na COVID-19. Svi su iz Šibenika, a riječ je o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i muškarcu mlađe životne dobi. Sve tri novooboljele osobe bile su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom.

U ovom trenutku 20 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je devet u Kninu, tri na području Vodica, šest u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu. Jedna oboljela osoba hospitalizirana je na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostale imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 131 osoba, od kojih je 111 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije. Od jučer je testirano 20 osoba.

10:32 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 201 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je šest novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19 infekciju. Četiri su osobe iz Splita, jedna osoba iz Kaštela i jedna osoba iz Sinja. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli nalaze u obradi, kao i njihovi kontakti. U samoizolaciji je 257 osoba. Jedna pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

10:15 – Tijekom protekla 24 sata u sklopu epidemiološke obrade kontakata obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno su u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizirana 193 uzorka briseva na COVID-19 te je potvrđeno pet pozitivnih.

U tri slučaja radi se o uvezenom slučaju, kontaktu na području Zagreba. Kod jedne osobe radi se o kontaktu s pozitivnom osobom.

U jednom slučaju radi se o poslovnoj osobi koja je vezana za građevinske radove na objektu stare ginekologije Opće bolnice Pula i studentskog kampusa. Epidemiološkom obradom i izvidom potvrđeno je da bolničko osoblje nije kontakt oboljele osobe. Opća bolnica Pula obavlja nesmetano sve redovne poslove. 

9:52 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih osoba pozitivnih na COVID-19 (dvije osobe iz Đeletovaca, dvije iz Vinkovaca i jedna iz Cerne). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije jest 84, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutačno su u županiji tri osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirane su 82 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 3006.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 290 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je jedno kršenje samoizolacije. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su dva zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 39 radnika (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika).

9:39 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 136 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to po jedan iz Đakova, Našica i Osijeka. Novopozitivni su kontakti već evidentiranih oboljelih, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije trenutačno je 254.

U KBC-u Osijek ukupno je hospitalizirano 23 pacijenta, dva više nego dan ranije, a jedna je osoba na respiratoru. Epidemiolozi su jučer odredili samoizolaciju za 15 kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom sada su ukupno 773 osobe.

Ni jučer policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 48 samoinicijativnih provjera sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi.

9:33 – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u srijedu je izvijestio o jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, dok su iz bolnice na kućno liječenje puštene četiri osobe.

Tijekom posljednja 24 sata s bolničkog liječenja u kućnu izolaciju i nastavak liječenja puštene su četiri osobe, tako da su u požeškoj bolnici još četiri osobe oboljele od koronavirusa. U toj županiji trenutačno se od koronavirusa liječi 68 osoba, navodi Stožer.

Na području Požeško-slavonske županije u samoizolaciji se nalazi 526 osoba. Na koronavirus od početka pandemije u ovoj županiji ukupno je testirano 2337 osoba.

9:31 – PGŽ bilježi četiri nova slučaja korone, od kojih su dva kontakti zaraženih s maturalne zabave, a dva su indikacije liječnika i njihovi kontakti se provjeravaju tijekom današnjeg dana. Nema prodora virusa u KBC Rijeka – svi brisevi iz bolnice su negativni, a riječ je o ukupno njih 68.  

9:04 – Jedna je novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi čije se  kretanje utvrđuje. Do danas su ozdravile još dvije osobe.  Aktivan nadzor provodi se nad 182 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 93 uzorka. Na respiratoru je jedna osoba te jedna na odjelu za COVID zadarske Opće bolnice.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno  kršenje mjere samoizolacije.

8:18 – Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 15 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađeno ukupno 1467 uzoraka. Od početka pandemije COVID-19 na području Virovitičko-podravske županije 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga ih se osam oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražene, a jedan muškarac je preminuo.

7:50 – Dvoje novopozitivnih u Đakovu, što čini ukupno 174 oboljelih. Taj je grad, podsjetimo, žarište koronavirusa postao prije nešto više od dva tjedna. U samoizolaciji je tada bilo oko 1200 ljudi, a taj se broj sada prepolovio.

7:26 – "Kod svih koji su popustili mjere u svijetu porastao je broj, pa tako i u Hrvatskoj. I u Češkoj i u Austriji porastao je broj zaraženih. Trebamo što ranije otkriti izvor zaraze i kontakte. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo situaciju pod kontrolom", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u "Dobro jutro, Hrvatska".

Mjere

"Kod nas je sve počelo s uvozom infekcije, naši građani su putovali pa su prenijeli infekciju na obitelj, prijatelje. Kasnije su krenula ova obiteljska okupljanja. Imamo dva vjenčanja na kojima je veliki broj oboljelih. Moramo educirati ljude. Sve stoji na stolu i razgovaramo o mjerama. Restrikcije nisu dobre. Nismo kazali da ćemo zabraniti vjenčanja, nego da ćemo malo smanjiti broj, ali sam dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki. Zabrane stvaraju revolt i građani se onda još manje drže mjera", kazao je Capak.

6:55 – Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini su graničnih prijelaza moguća duža čekanja, upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

6:50 – Ako se u Hrvatskoj bude povećavao broj zaraženih na svadbama, ozbiljno se razmišlja o tome da se donese odluka po kojoj bi se za početak ograničio broj sudionika na tim proslavama, doznaje se od ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Mi ćemo i dalje pratiti situaciju i ako ona bude eskalirala, odnosno bude li se povećavao broj zaraženih, morat ćemo nešto napraviti. Do same zabrane imamo mogućnost ograničavanja broja osoba na svadbama, no ja se iskreno nadam da do toga neće doći", rekao je za Hinu ministar Beroš.

Još jedanput je ponovio da se virus ne bi širio kad bi se svi ljudi pridržavali epidemioloških mjera.

Dodao je kako ne žele biti restriktivni, nego, kao i u slučaju klubova, žele krenuti s nekim drugim mjerama, a ako one ne budu dale rezultat, morat će se nešto napraviti. Ako broj zaraženih na svadbama eskalira, nema druge nego uvoditi određene mjere, ocijenio je ministar Beroš. 

"U klubovima u kojima smo isto imali određen broj zaraženih konkretno smo započeli s nadzorom, što je rezultiralo boljim pridržavanjem pravila, pa, barem za sada, već nekoliko dana iz klubova nemamo novooboljelih", rekao je na kraju ministar Beroš.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
07:34 08.07.2020.

A i ta vjenčanja kod nas su uglavnom utrke u tome tko će imati više svatova. ako ih nije barem 400 vjenčanje ne dolazi u obzir. Vrijeme je da se odmaknemo od tih glupih običaja i svedemo to na razumne mjere kao što je to na zapadu gdje se i najb0ogatiji vjenčavaju sa max. 200 uzvanika.

DU
Deleted user
07:49 08.07.2020.

Koja je razlika između svadbe i proslave izbora u stožeru što se tiče okupljanja ljudi?

Avatar vratar1
vratar1
11:03 08.07.2020.

vec ste se i virusu popeli na jedan od njegovih qur@ca!....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije