Godinama su se smišljali vicevi o Balkancima koji u parku u Hamburgu, Stuttgartu ili Beču peku janjca ili ćevape. Nije vic, ali svake godine u travnju i svibnju njemački mediji objavljuju upozorenja da treba voditi brigu o tome da se prilikom roštiljanja na terasama i balkonima ne zagorčava život susjedima. Posebno ako se koristi drveni ugljen i krši strogi zakon o zaštiti okoliša i emisiji plinova. I ovoga travnja zaredale su se objave da se kazne zbog ilegalnog roštiljanja mogu popeti na desetke tisuća eura.
Svojedobno je 75-godišnji Bavarac Heinz tužio susjeda koji je gotovo svaki dan roštiljao na svojoj terasi u prizemlju stambene zgrade. Nije mu, kazao je, smetao miris pečenih kobasica, nego dim koji se iz prizemlja dizao do njegova stana na drugom katu. Sud u Wolfratshausenu, nakon što je saslušao desetak svjedoka, presudio je da stanar iz prizemlja nije kriv, no umirovljenik Heinz se žalio višem sudu u Münchenu i pobijedio. Djelomično. Susjed, piše u presudi, smije roštiljati samo četiri puta mjesečno, a vikendom ne smije peći meso na otvorenom dva dana zaredom. Vlasnik roštilja se, inače, na društvenim mrežama žalio da mu susjed šalje policiju svaki put kad mu društvo dođe na roštilj, pa je iz inata počeo peći meso svaki dan.
Nemojmo biti kao nijemci, nije tamo puno stvari idealno kako si ljudi zamišljaju pogotovo oko nekih prava, tamo izbjeglice i pripadnici raznih šarenih grupa mogu sve samo raditi ne moraju to morate vi za njih da oni mogu uživati. Da, ovo sa dimom je malo nezgodno što j je je, malo treba biti oprezan sa tim i da, za prvo navedene smo ki raj na zemlji zato i dolaze kod nas sve više živjeti.