Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznavanje jezika

U Hrvatskoj radi 80 stranih liječnika, dozvolu čeka još 10

'13.05.2013., Zagreb - Operacija kraljeznice na neurokirurgiji u Bolnici Sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici. Nova operacijska dvorana.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
22.08.2013.
u 20:00

Uglavnom je riječ o osobama koje dolaze s područja bivše Jugoslavije, Rumunjske, Bugarske, Ukrajine i Poljske

Trenutačno je u hrvatskim bolnicama, uglavnom privremeno, zaposleno oko 80 stranih liječnika, a u posljednjih mjesec dana Hrvatska liječnička komora zaprimila je 10-ak upita stranaca koji bi voljeli raditi u nas. Iako je od Komore suglasnost za rad u inozemstvu te potvrdu da se nisu ogriješili o medicinski etički kodeks u posljednjih mjesec dana zatražilo čak 36 hrvatskih liječnika, interesa stranaca za rad u našim bolnicama ima.

Stranci prolaze kroz filtar

– Uglavnom je riječ o liječnicima s područja bivše Jugoslavije, ali i iz Rumunjske i Bugarske, Ukrajine i Poljske – rekao je predsjednik Komore Hrvoje Minigo.

Koliko će zahtjeva biti pozitivno riješeno ovisi o tome koliko će Ministarstvo zdravlja izdati radnih dozvola za strance, a točan se broj još ne zna.

– Svaki stranac koji želi raditi u Hrvatskoj mora proći kroz filtar pa za rad u Hrvatskoj treba potvrdu iz resornog ministarstva o priznavanju specijalizacije te suglasnost Komore koja pazi da su kvalifikacije liječnika valjane – objasnio je Minigo.

Ipak, unatoč zanimanju stranaca za rad u našim bolnicama, problem u zapošljavanju je i činjenica da stranac mora govoriti naš jezik i položiti ispit znanja, i to na visokom C1 stupnju.

– Uz zahtjev za rad treba priložiti i diplomu škole stranih jezika – otkriva Minigo. Dodaje da tu diplomu moraju donijeti i svi liječnici s područja bivše Jugoslavije. – Baš iz tog razloga najviše interesa za rad u nas iskazuju liječnici koji već znaju naš jezik – istaknuo je. To je i jedan od razloga, kaže, zbog kojih sumnja da će Hrvatska moći zaposliti dovoljno liječnika kojima bi se nadoknadio odlazak Hrvata u inozemstvo.

– Nastavi li se odljev kadra ovim tempom, do kraja godine u inozemstvo će otići i 400-tinjak specijalista – upozorio je Minigo.

Usto, kaže, stranci su uglavnom zainteresirani za rad u velikim centrima, dok sumnja da će ih puno biti zadovoljno radom u malim županijskim bolnicama.

Odlaze mladi liječnici

Dodao je i da iz Hrvatske van odlaze najčešće mladi liječnici, a da i oni posao nalaze u manjim mjestima gdje radne snage na zapadu nedostaje.

– Rad vani nije med i mlijeko, pa iako u EU postoji direktiva o 48-satnom radnom vremenu, a prekovremeni rad se skupo plaća, ima i slučajeva da mladi liječnici potpisuju suglasnosti za rad i više od propisanog, pa nerijetko rade od jutra do sutra – upozorio je.

>> Sad će se napokon vidjeti što rade obiteljski a što bolnički liječnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije