Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Međimurju rekordna 223 nova slučaja. Nove mjere u dvije županije, kafići će raditi do 22 sata

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
11.11.2020.
u 13:06

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 70.243 osobe zaražene novim koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.513. Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Preminulo je 28 osoba.

13:05 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 951 obrađenog  testa danas je 317 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 116, Imotskog 23, Kaštela 20, Komiže 1, Makarske 18, Omiša 6, Sinja 25, Solina 12, Starog Grada 1, Trilja 7, Trogira 2, Vrgorca 6, Vrlike 2, Brela 1, Dicma 1, Dugog Rata 5, Dugopolja 6, Hrvaca 2, Jelse 4, Klisa 1, Lokvičića 1, Marine 2, Muća 3, Okruga 1, Otoka 3, Podbablja 17, Podgore 1, Podstrane 5, Prgometa 1, Prološca 10, Runovića 4, Sutivana 2, Šestanovca 1, Zagvozda 1, Zmijavaca 2 i Ciste Provo 4 osobe.  

Od ukupnog broja novooboljelih 119 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 2065 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 112 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 11 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 48 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

VIDEO Porod pod epidemiološkim mjerama: Covid pozitivna trudnica carskim rezom u Karlovcu rodila dječaka!

12:54 – Iz Štampara su priopćili da je, prema podacima koje su dobili iz HZJZ-a, broj oporavljenih osoba u Gradu Zagrebu 14.887, što je 369 osoba više nego jučer.

12:47 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 69 osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije; 17 ih je s područja Šibenika, 11 s područja Drniša, devet s područja Knina, pet s područja Vodica, tri s područja Pirovca, dvije s područja Bilica te po jedna osoba s područja Promine, Tribunja, Primoštena, Ružića i Ervenika. Oboljelo je i osmero korisnika te jedna djelatnica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, podružnica Šibenik. Također, oboljelo je i osam osoba koje trenutačno borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječe se 23 osobe, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutačno je 215 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovan je 91 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 700 osoba. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, na prijedlog Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, donio je Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije, koja stupa na snagu 12.studenoga 2020.

Odlukom se zabranjuje održavanje svih javnih događanja i okupljanja više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše onoliko natjecatelja i službenih osoba koliko je dopušteno prema natjecateljskom propisniku za svako pojedino sportsko natjecanje.

Na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima, kinoprojekcijama i izložbama u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima može biti prisutno najviše 50 osoba uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ograničava se radno vrijeme svih vrsta ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Zabranjuju se posjeti korisnicima ustanova socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja i izlasci korisnika izvan prostora objekata i dvorišta, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Na vjerskim obredima u zatvorenom prostoru broj prisutnih osoba ograničava se s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m2 površine.

Preporučuje se sportskim udrugama i drugim organiziranim skupinama koje ne sudjeluju u službenim natjecanjima da ne održavaju treninge, pripremne vježbe i rekreativne aktivnosti u zatvorenim prostorima.

Preporučuje se organizatorima privatnih okupljanja da ih ne održavaju, a ako se privatno okupljanje ipak održava, preporuča se ograničavanje okupljanja na članove istog ili što manjeg broja povezanih kućanstava.

Preporučuje se da se sjednice predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave održavaju putem videokonferencije ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.
Preporučuje se poslodavcima da organiziraju rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika i uz održavanje minimalnog fizičkog razmaka od najmanje dva metra kad god je to moguće.

12:44 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata uzet je 481 uzorak i evidentirana su nova 223 slučaja zaraze. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1209. Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno se oporavilo 1715 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 70 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 11 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno devet pacijenata. Na respiratoru se nalazi 10 pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osobe, žena stara 78 godina s dodatnim teškim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 pozitivna su tri liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan farmaceutski tehničar. U samoizolaciji se nalazi pet liječnika, 15 medicinskih sestara i jedan bolničar.

12:23 – Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u srijedu nove epidemiološke mjere za Krapinsko-zagorsku i Šibensko-kninsku županiju, u kojima se zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima, a ugostiteljski će objekti moći raditi do 22 sata.

Nove epidemiološke mjere donesene su na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite, a na snazi će biti od 12. do 30. studenoga, izvijestio je Nacionalni stožer. U obje županije zabranjeni su posjeti domovima za starije i izlazak korisnika iz ustanova socijalne skrbi.

U Šibensko-kninskoj županiji na umjetničkim izvedbama može biti najviše 50 osoba, a na vjerskim obredima u zatvorenom prostoru za svaku osobu mora biti osiguran prostor od četiri kvadratna metra.

U Krapinsko-zagorskoj županiji obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom u situacijama u kojima nije moguće održati razmak od dva metra. Na sprovodima su zabranjene karmine i izražavanje sućuti bliskim kontaktom.

Obavezna je evidencija sudionika na okupljanjima na kojima je više od 15 osoba te je zabranjena prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro.

Lokalni stožeri zaduženi su za pojačan nadzor stanovnika u pridržavanju epidemioloških mjera.

12:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 46 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (po 7 iz Vinkovaca i Vukovara, po 3 osobe iz Županje, Vrbanje i Ivankova, po 2 iz Iloka, Lovasa, Nuštra, Ostrova i Otoka, te po 1 osoba iz Bobote, Borova, Bošnjaka, Cerne, Drenovaca, Gaboša, Gunje, Jarmine, Markušice, Podgrađa, Starih Jankovaca, Šarengrada i Tordinaca). Preminula je jedna osoba. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 2851, od kojih je 2264 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 40 osoba. Trenutačno su u županiji 53 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 309 osoba te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 19.956. U samoizolaciji na području županije je 1009 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 64 radnika iz sustava zdravstva (16 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 11 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 42 radnika (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 23 nastavnika i 35 učenika. U samoizolaciji se nalazi 50 nastavnika i 403 učenika.

Video: Ministar Beroš komentirao situaciju u KB-u "Dubrava"

12:10 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a za područje Osječko-baranjske županije testirana su ukupno 382 uzorka, od kojih je 138 bilo pozitivno na koronavirus

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (84), Belišće (9), Đakovo (7), Valpovo (7), Donji Miholjac (5), Beli Manastir (4) i Našice (1). Šest novopozitivnih osoba su s područja općine Bizovac, iz Čepina četiri, Petrijevaca tri te iz Darde dvije. Po jedna osoba je s područja općina Erdut, Đurđenovac, Ernestinovo, Gorjani, Satnica Đakovačka i Vladislavci. 

Trenutačno je na bolničkom liječenju ukupno 171 osoba oboljela od COVID-19, i to 33 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 138 u KBC-u Osijek, od kojih su 24 osobe na respiratoru.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba oboljelih od COVID-19 koje su bile na bolničkom liječenju, a imale su i druga oboljenja. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminula je ženska osoba iz Osijeka rođena 1981. godine i tri muške osobe; iz Čepina rođen 1939. godine, iz Satnice rođen 1958. godine te iz Osijeka rođen 1983. godine. U Općoj županijskoj bolnici Našice preminula je ženska osoba iz Ladimirevaca, rođena 1951. godine. 

Na području Osječko-baranjske županije trenutačno je u samoizolaciji ukupno 5161 osoba, kontakti pozitivnih osoba. 

Policija je provela 42 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi, međutim jedna dojava građana o kršenju samoizolacije osobe iz Osijeka bila je točna.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije danas (11. studenoga 2020. godine) raspravljali su članovi Županijskog stožera civilne zaštite. Između ostalog, rečeno je kako je situacija u školama na području županije zadovoljavajuća. Trenutačno su pozitivna ukupno 132 učenika i djelatnika škola, a 938 je u samoizolaciji. Međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Donjeg Miholjca, a uz suglasnost epidemiologa i Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ-a, od danas do 22. studenoga 2020. godine nastava u Osnovnoj školi Augusta Harambašića i Srednjoj školi ''Donji Miholjac'' u Donjem Miholjcu održavat će se po modelu C, odnosno na daljinu, a potom (do nove odluke) po modelu B.

11:48 – U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja grada Karlovca 34 osobe, Duge Rese 11, Ozlja 3, Cetingrada 1, Draganića 5, Krnjaka 1, Lasinje 1,  Netretića 1, Ribnika 2, Slunja 7, Vojnića 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su  do sada  oboljele 1733 osobe. U samoizolaciji se nalazi 681 osoba.

U OB-u Karlovac na bolničkom liječenju nalaze se 44 pacijenta, 3 su na respiratoru, 2 novoprimljena, 2 otpuštena s bolničkog liječenja. Nažalost , dvije osobe su umrle, ženska osoba u dobi od 75 godina i muška osoba u dobi od 70 godina. U samoizolaciji se nalazi 59 djelatnika bolnice – 48 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih.

U OB-u Ogulin na COVID odjelu leže 22 pacijenta. Preminula je ženska osoba u dobi od 92 godine sa značajnim komorbiditetom. U samoizolaciji se nalazi 28 djelatnika bolnice.

Inspekcija SCZ Karlovac – područje Duge Rese: caffe bar – 4, trgovine – 2. Područje grada Karlovca: trgovine – 2, ugostiteljski objekti – 2, uslužne djelatnosti – 1. Nisu utvrđene nepravilnosti.

11:46 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 74 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o 34 osobe iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, osam iz Metkovića, sedam iz Blata, pet iz Vela Luke, četiri iz Konavala, dvije iz Ploča, po jednoj iz Lumbarde, Opuzena i Orebića te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Ukupno je zaraženo 36 osoba muškog spola, 38 osoba ženskog spola, a za njih 44 utvrđena je epidemiološka veza. Izliječeno je 28 osoba: 11 iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, četiri iz Župe dubrovačke te po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Kule Norinske, Opuzena i Slivnog. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 56 osoba pozitivnih na koronavirus. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, pet bolesnika je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a četiri je na invazivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađena su 253 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 21.432 uzorka. U samoizolaciji su 1062 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 95 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:26 – U Ličko-senjskoj županiji 16 je novooboljelih osoba od COVID-19 od ukupno 88 testiranih u posljednja 24 sata, a u samoizolaciji su 332 osobe.

Od 16 novooboljelih 10 je iz Gospića, po dvije osobe su iz Perušića i Karlobaga i po jedna iz Senja i Otočca. U Gospiću se od COVID-19 liječi 54 osoba i uz njih još 21 osoba u tamošnjem Domu za starije i nemoćne. U Senju je 35 aktivnih slučajeva, u Otočcu 17, Novalji osam, Brinju šest te još po slučaj ili dva u Korenici, Karlobagu, Perušiću i Lovincu.

U Ličko-senjskoj županiji su oboljele 702 osobe, 526 ih je izliječeno, 28 je preminulih, a 148 je aktivnih slučajeva.

11:25 – Za područje Požeško-slavonske županije u srijedu je potvrđeno 30 novooboljelih od koronavirusa, a župan Alojz Tomašević ocijenio je da je situacija stabilna.

"Prosječan broj oboljelih od koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji kreće se između 15 i 20 dnevno. Potrebna oprema nabavlja se redovno i ima je dovoljno", poručio je Tomašević na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite. Tomašević je uputio apel svima koji danas obilježavaju Martinje da se ponašaju odgovorno.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije od početka pandemije registrirao je 935 osoba pozitivnih na koronavirus, a do sada je obavljeno ukupno 14.283 testiranja. "To znači da je oko 6,5 posto testiranih pozitivno. Na razini Hrvatske Požeško-slavonska županija je na osmom ili devetom mjestu", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Od početka pandemije preminulo je 13 osoba pozitivnih na koronavirus, od 26. listopada do 10. studenog preminule su četiri osobe. U županiji je 214 aktivnih slučajeva, 16 je u bolnici. Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija rekao je kako je trenutačno pažnja usmjerena na dom umirovljenika, gdje su zabilježena dva nova slučaja oboljenja kod štićenika. Iz istog doma 17 nalaza djelatnika doma bilo je negativno.

11:09 – Na području Zadarske županije 51 je novooboljela osoba od koronavirusa. Novozaraženi su uglavnom kontakti s dosad zaraženim osobama, a izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Benkovac(6), Biograd (1) i Obrovac(1) te općina Pakoštane (3), Pašman (1), Poličnik (2), Posedarje (3), Preko (1), Privlaka (1), Škabrnja (3), Vir (3) i Vrsi (1).

Među novooboljelima je 19 žena i 32 muškaraca svih dobnih skupina, najmlađa osoba je 2006. godište, a najstarija 1944.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 319 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1146 osoba. Izliječeno je još 67 osoba pa je trenutačno na području naše županije aktivno 627 slučajeva zaraze, 332 ženskih i 295 muških osoba. Od početka pandemije koronavirusom zarazilo se 1686 stanovnika naše županije, oporavile su  se 1042 osobe, a preminulo ih je 17.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 27 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru hospitalizirano je sedam pacijenata s lakšim simptomima.

>> VIDEO Krunoslav Capak: "Svi koji ispadnu negativni na antigenskom testu idu na PCR. Ne dajemo lažnu sliku o zaraženima."

10:21 – Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata oboljelo je 117 osoba, a ozdravilo je 147 osoba, priopćio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo te županije. Najviše novooboljelih bilo je u Samoboru (24), Velikoj Gorici (15) te Zaprešiću (13). Trenutačno je u Zagrebačkoj županiji aktivno 2465 slučaja. U samoizolaciji je devet razreda osnovnih škola te tri razreda srednjih škola.

10:18 – Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu prema podacima HZJZ-a jest 621.

"U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1266 testiranja na SARS-CoV-2, od kojih je 427 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 586 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 823 osobe.

Od 586 obrađenih pozitivnih osoba: 180 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 229 osoba su kontakti oboljelih osoba, šest je osoba doputovalo iz BiH, Crne Gore i Ukrajine. 23 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 54 osobe obrada je još u tijeku. Kod 20 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod četiri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama. 39 djece školske dobi u obradi je od liječnika školske medicine. Obrada za 30 osoba završena je od liječnika obiteljske medicine.

Kod jedne osobe moguće je izlaganje tijekom sportskih aktivnosti. U šest domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi sedam korisnika i dvije zdravstvene djelatnice, a jedan je korisnik nažalost preminulo. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 12 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 15 učenika i jednog nenastavnog djelatnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 264 učenika osnovnih te 301 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

10:06 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 451 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 71 novozaražena osoba s područja županije. Za 59 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (2), Varaždin (1), Dalmacija (1) i Bosna i Hercegovina (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 7 osoba. Izliječene su 44 osobe. Trenutačno je 519 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 599 osoba.

10:05 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 66 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (25), općina Donji Andrijevci (5), općina Sibinj (4), grad Nova Gradiška i općina Gundinci (po 3), općine Bukovlje, Dragalić, Klakar i Okučani (po 2) te općine Brodski Stupnik, Cernik, Gornja Vrba, Nova Kapela, Oprisavci, Sikirevci i Velika Kopanica (po 1). Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

U slavonskobrodskoj bolnici preminula je jedna muška osoba (1930. godište) koja je imala i druge komorbiditete. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 21. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (7 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 46 osoba, a u novogradiškoj bolnici 19 osoba. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1633 osobe (149 osoba više nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije, a građane da na njima ne sudjeluju. Pridržavanje svih donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

9:29 – Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 44 nova slučaja bolesti COVID-19. Stožer apelira na građane da poštuju mjere epidemiološke prevencije. Na ovome području trenutačno je aktivno 259  slučajeva bolesti COVID-19, 36 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 29 osoba.

9:27 – Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 48 novozaraženih osoba koronavirusom

Riječ je o 17 osoba s područja Siska, 13 osoba s područja Kutine, pet osoba s područja Novske, četiri osobe s područja Petrinje, po tri osobe iz Popovače i općine Lekenik te po jednoj osobi s područja općina Velika Ludina, Hrvatska Dubica i  Dvor, priopćeno je u dnevnom izvješću županijskog Stožera civilne zaštite.

Video: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Stožer je apelirao na sve žitelje županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka nacionalnog i županijskog stožera.

9:20 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je 166 novozaraženih osoba, a 168 osoba je ozdravilo. Ukupno je 1277 aktivnih slučajeva COVID -19 bolesti na području županije. Broj aktivnih slučajeva u županiji je ostao isti u odnosu na jučer. Testirana je ukupno 991 osoba. Udio starijih u ukupnom broju zaraženih među starijom populacijom ne raste i iznosi 13%.

Ukupan broj pozitivnih osoba u domovima za starije i nemoćne osobe u PGŽ je s današnjim danom povećan za pet osoba i iznosi 52 pozitivne osobe. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutačno je u bolnici 80 osoba koje se liječe od COVID-19 bolesti, od kojih je 11 na respiratoru, a tri su osobe nažalost preminule.

8:51 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 38 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 12 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, po 5 novozaraženih osoba s područja je gradova Čazma, Daruvar i Garešnica, po 2 novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Velika Pisanica, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Ivanska, Dežanovac, Končanica, Hercegovac, Veliki Grđevac, Zrinski Topolovac i Nova Rača.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutačno su na liječenju 23  pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih je njih 4 na respiratoru. U samoizolaciji je u našoj županiji 689 osoba. U protekla 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom, čime dolazimo do ukupno 30 preminulih osoba povezanih s COVIDOM 19 na području Bjelovarsko-bilogorske županije od početka pandemije.

7:49 – Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, izjavio u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" da je teško reći što se može očekivati u vezi s brojem pozitivnih na koronavirus na tom području idućih dana. Ističe da je situacija jako ozbiljna s obzirom na brojke  proteklih dana, ali vjeruje da će se stabilizirati. Smatra da je jedan od glavnih razloga velikog broja zaraženih proteklih dana bio taj što dio građana nije dovoljno shvatio ozbiljnost virusa.

– Nisu se pridržavali mjera i nisu davali kontakte s kojima su bili. U zadnjih 7 do 10 dana građani su ipak shvatili da to nije šala i počeli su se više pridržavati mjera. Vjerujem da će zdravstveni sustav uspješno odgovoriti na izazove – rekao je Bosilj. Naglasio je da razumije da ljudi moraju živjeti i raditi te da bez toga nema gospodarstva i zdravstvenog sustava. No ponavlja da nema razloga da se netko oglušuje na poruke o pridržavanju epidemioloških mjera.

– Može se živjeti i raditi uz sve mjere, dodao je i kazao kako vjeruje da će cjepivo vrlo brzo doći i u Hrvatsku. Nada se da ćemo se idućeg ljeta već vratiti starim navikama.   

6:40 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak je rekao da se pri organizaciji Kolone sjećanja u Vukovaru vodilo računa da se većina događaja održava na otvorenom. Svi događaji trebaju biti uz propisani fizički razmak i nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom.

Prošlih je godina u Koloni sjećanja bilo više od 60.000 ljudi. Molimo da ih ove godine bude 500 i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, izjavio je Capak nakon sastanka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Ako bude koji sudionik više, nadam se da neće nitko brojati, dodao je. Iznio je glavne elemente epidemiološkog okvira za Dan sjećanja, 17. studenoga, koji su zajednički donijeli zavodi za javno zdravstvo na nacionalnoj i županijskoj razini.

Ne preporučuje se organizirani prijevoz

"Vodili smo računa da se većina događaja odvija na otvorenom prostoru. Obvezali smo sve da nose maske i na otvorenim i u zatvorenim prostorima, ograničili smo ponudu hrane i pića i rad ugostiteljskih objekata do 21 sat. Ne preporučuje se organizirani prijevoz, neće biti ni organiziranog smještaja, a rad ugostiteljskih objekata bit će značajno ograničen i smanjen", rekao je Capak.

Budući da je dopušteno okupljanje do 500 ljudi, komunicirat će se s braniteljskim udrugama i javnošću kako ne bi previše ljudi pohrlilo 18. studenoga prema Vukovaru.

Hodat će se po 5,5 kilometara dugačkoj stazi, a propisan je razmak od dva metra među sudionicima. U jednoj skupini moći će biti najviše 25 ljudi zajedno, a do sljedeće grupe bit će razmak 50 metara.

Capak je pozvao građane da zbog pandemije razmisle o obilježavanju žrtve Vukovara u svojoj sredini, gdje također mogu odati pijetet žrtvama.

Ključne riječi

Komentara 27

NE
Neo001
14:25 11.11.2020.

Kome sada trebaju kafići kada je cijela populacija leve crvene Hrvatske opasno ugrožene po zdravlje. To najviše treba besposličarima, tatinim sinovima koji se do četrdeset godina drže uz mamine skuknje

AB
abokatstir
20:53 11.11.2020.

Sreća je naša što imamo Plenkovića sa svojim timom na čelu države koji se u ovom turbulentnom vremenu mora nositi sa pandemijom i drugim problemima i sa lijevom i drugom nakaradnom bagrom koja svenu podmeće, ruši, truje

Avatar AlPoS
AlPoS
12:43 11.11.2020.

Strašno i tragično je ovo sve kod nas. Kraj toliko više-manje stručnih i priznatih znanstvenika i doktora Stožer nam vodi g. Capak, g. Božinović i slični. Da čovjek ne povjeruje gdje smo mi pali kao narod i društvo, da nam sudbinu kroje osobe koje nemaju nikakvih pravila, utjecaja. Strašno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije