Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Penava: Zašto otkazati Kolonu sjećanja kada je Zagrebu na Trgu bilo 1000 ili 500 ljudi

Pozvao je građane koji će doći u Vukovar da odaberu za dolazak druge dane, prije i poslije 18. studenoga.
10. studenoga 2020. u 21:11 9 komentara 1544 prikaza
Postavljene skulpture Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/9

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u utorak kako nisu postojali argumenti da se ove godine ne održi Kolona sjećanja u Vukovaru s obzirom da nije proglašen lockdown u državi zbog pandemije, te se  okupljanja održavaju i na drugim mjestima.

Kao gradonačelnik Vukovara koji stoji iza te kolone, imao bih snažne argumente da se usprotivim tome da Kolone sjećanja ne bude u situaciji kada je sada na Trgu bana Jelačiča u Zagrebu 1000 ili 500 ljudi, izjavio je Penava nakon sastanka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Ugur Sahin i Özlem Türeci iz njemačke kompanije Biontech OBOGATILI SE PREKO NOĆI Ovo je njemački bračni par koji sad hvali cijeli svijet: Stvorili su cjepivo protiv korone

Sastanak  je održan s ciljem određivanja potrebnih epidemioloških mjera kako bi se sudionicima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara  pružila maksimalna moguća sigurnost u uvjetima pandemije.

"Svi koji nemaju prijeku potrebu doći zbog svojih dubokih emotivnih razloga, neka poštuju aktualni trenutak kako se u Vukovaru ne bi našla prevelika masa ljudi što je potencijalno eksplozivna situacija s aspekta širenja virusa i mogućih posljedica", rekao je Penava.

Pozvao je građane koji će doći u Vukovar da odaberu za dolazak druge dane, prije i poslije 18. studenoga. 

"Želimo omogućiti dolazak u Vukovar onim ljudima kojima to puno znači i kojima je taj dan svetinja. Treba voditi računa da nam ne trebaju eksplozivne situacije druge vrste", rekao je Penava.

Prilikom utvrđivanja epidemiološkog okvira za Kolonu sjećanja utvrđene su kritične točke na kojima će se obratiti posebna pozornost - kod bolnice i kod memorijalnog groblja, preporuka je da grupe budu od 25 ljudi, razmak među osobama dva metra, a među grupama 50 metara.

Ove godine to će  biti jako razvučena kolona, u kontroliranim uvjetima, uz osigurane zaštitne maske, mjerenje temperature, dezinfekcijska sredstva i covid-redare koji će paziti da se svi pridržavaju razmaka i mjera, istaknuo je gradonačelnik.

Zagreb: Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošetala je gradom u društvu svog ljubimca bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o životu nakon operacije: 'Imam još mjesec dana teških restrikcija'

U Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji moći će sudjelovati maksimalno  500 ljudi, a svi će sudionici prilagođenog programa Dana sjećanja morati nositi maske i poštivati fizički razmak, izjavio je novinarima nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je nakon sjednice Vijeća da se pri organizaciji Kolone sjećanja u Vukovaru vodilo računa da se većina događaja održava na otvorenom. Svi događaji trebaju biti uz propisani fizički razmak i nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom, dodao je.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • zbisko:

    Opet ovaj Penava. Kao kamenčić u cipeli

  • blackpetar:

    nitko nije rekao da je je okupljanje u Zagrebu uredu, sva struka je rekla da je to katastrofa, a ti si dečko gradonačelnik Vukovara pa bi ti trebalo biti u interesu da se ako ništa drugo građani tvog grada ne ... prikaži još! zaraze, ali tko će propustiti priliku koja se pruža jednom godišnje da se svima soli pamet a sa druge strane gradonačelnik si tog grada godinama i ništa nisi napravio

  • Tikatanca0406:

    Glup i gluplji... natjecanje hrvatskih politucara i stozera! Bas me zanima tko ce biti pobjednik?!