Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK STIGAO

U HAC-u za istražitelje cijeli vikend kopirali tisuće ugovora

uskok
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
20.11.2013.
u 17:46

Izuzeti su svi ugovori i narudžbenice za konzultantske usluge od 2005. dosad

Istražitelji USKOK-a odnijeli su jučer iz sjedišta Hrvatskih autocesta nekoliko tisuća ugovora i narudžbenica za konzultantske usluge koje je ta tvrtka ugovorila, naručila i platila od 2005. do 2013. godine.

I Kalmetina na udaru

Kako bi istražiteljima pripremili sve te ugovore, djelatnici HAC-a morali su raditi cijeli protekli vikend, doznajemo od upućenih. Istražitelji su u sjedište HAC-a došli u petak i zatražili sve ugovore za konzultantske usluge, no kad im je rečeno da se radi o nekoliko tisuća ugovora, onda su dali u zadatak upravi te tvrtke da im ih sve kopira i pripremi. Stoga je u sjedištu HAC-a bio radni vikend jer su morali proći kroz više od 9000 ugovora. I u subotu i u nedjelju radilo se do kasno u noć na listanju, izdvajanju i kopiranju tih dokumenata. Istražitelje zanimaju svi ugovori i narudžbenice koji se odnose na savjetničke usluge, pa tako i one koje su plaćali raznim odvjetnicima. Osim u HAC-u, radni vikend zbog istog razloga bio je i u sjedištu Hrvatskih cesta. I u upravnoj zgradi te tvrtke u Zagrebu u petak su se pojavili djelatnici USKOK-a, a kopanje po ugovorima HC-a proteglo se također na vikend.

Kako su nam rekli upućeni, u HC-u su istražitelji tražili razne ugovore o nabavi i građenju, a navodno ih zanimaju i ugovori o kupnji, odnosno preplaćivanju zemljišta za spojnu cestu od autoceste do luke Gaženica, znanu kao Kalmetina. Prvo su češljani sektori za nabavu i građenje, a zatim sektor za projektiranje. Stoga su svi djelatnici sektora za projektiranje morali biti u tvrtki u subotu u 10 sati ujutro iako im je to inače neradni dan.

Novi dolazak istražitelja u HAC i HC povezuje se s istragom o izvlačenju novca preko tvrtki Igora Premilovca, zbog čega su u pritvoru završili bivši državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković, bivši članovi uprave HAC-a Josip Sapunar i Milivoj Mikulić (koji je bio i pomoćnik ministra Božidara Kalmete te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja), bivši predsjednik uprave HAC-a i HC-a Stjepko Boban te čelnici tvrtki Viadukt i Zagorje Tehnobeton.

Istraga u tijeku

Istražitelji su dosad utvrdili da su oni preko fiktivnih ugovora s Premilovčevim tvrtkama iz HAC-a izvukli oko 30 milijuna kuna. A navodno je većina tog novca izvučena u vrijeme građenja Kalmetine.

USKOK je dodatne dokumente od HAC-a i HC-a zatražio, neslužbeno doznajemo, jer su neki od privedenih u najnovijoj aferi u cestogradnji propjevali. U HC-u i HAC-u nisu ništa htjeli reći o proteklom radnom vikendu u sjedištu tih tvrtki obrazloživši da je istraga u tijeku.

Komentara 1

Avatar CRACKER_JACK
CRACKER_JACK
20:32 20.11.2013.

svim banditima jednak tretman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije