Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Gračanima u dvadeset grobnica zakopana 783 tijela

Žrtve su dovođene iz zatvora i logora u Zagrebu, u kolonama, i muškaraci i žene, neki su bili vezani žicom... Nema podataka da je itko preživio
22. listopada 2012. u 10:52 64 komentara 581 prikaza
grobnice (1)
Foto:
Pogledajte galeriju 1/4

Ured za komunističke zločine, nakon pozitivne sondaže terena, danas u zagrebačkim Gračanima počinje otkopavanje jedne od masovnih grobnica u koje su u svibnju 1945. pokopane grupe \"narodnih neprijatelja\", streljanih bez suda i označavanja grobišta. Lokacija se zove Krivićev brijeg, a prema evidenciji Miroslava Haramije – koji je 1945. kao zdravstveni inspektor obavljao asanaciju likvidiranih te desetljećima čuvao dokumentaciju o lokacijama – sastoji se od dviju grobnica u koje je pokopano 60 žrtava (40 + 20). Grobište se nalazi u bivšem voćnjaku koji je u privatnom vlasništvu i koji vlasnik već 67 godina ne obrađuje, odnosno \"ne dira\".

Organizirane egzekucije u Gračanima počele su sa 10. na 11. svibnja 1945. Prema iskazima lokalnog stanovništva, žrtve su dovođene iz zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu. Nema podataka da je itko preživio. Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice JA koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih na ulazu u Park prirode Medvednica i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani. M. Haramija evidentirao je sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija) te zabilježio broj pokopanih žrtava (783).

Nakon što su partizani ušli u Zagreb, suočili su se s problemom jer u gradu je u tom trenutku bilo gotovo milijun ljudi, a samo iz BiH 250.000 izbjeglica, o čemu svjedoči depeša OZNA-e Hrvatske od 16. svibnja 1945. kolegama u BiH. Iz depeše Aleksandra Rankovića iz Vrhovnog štaba JA od 15. svibnja izbilo je nezadovoljstvo.

\"Iznenađuje nas ova neodlučnost za čišćenje Zgb-a od zlikovaca. Radite suprotno od naših naređenja jer smo rekli da radite brzo i energično i da sve svršite u prvim danima...\", poručuje Ranković. Nakon depeše smjenjuje odgovorne i likvidacije se ubrzavaju.

 "Mi govorimo: Smrt ustaškim

 "Mi govorimo: Smrt ustaškim koljačima..."

O kakvom se trenutku radilo, dokazuje i govor Slavka Komara (Vjesnik, 13. svibnja 1945.):

– Ne možemo da govorimo "Dolje Pavelić" ili "Dolje ustaše". Mi govorimo "Smrt Paveliću, smrt ustaškim koljačima... možemo li imati milosti prema zvijerima (ne možemo!), prema ljudima koji su aktivno pomagali ustaški pokret... takvima kažemo "smrt njima" (tako je!). Mi se nadamo da ni zagrebačka omladina neće imati smilovanja...

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • crna vrana:

    Vladajuća nomenklatura ne želi u Bleiburg, jer se tamo nije kao ništa dogodilo. Neka za ovaj Dušni dan dođu u Gračane i zapale svijeće, tu su se šumski banditi po bravarovu nalogu nedvojbeno iživljavali nad nedužnim hrvatskim pukom samo zato ... prikaži još! jer nisu podržavali njihovu nakaradnu ideologiju. Pozivam i Knezovića, Makovića i ostale apologete Titove ostavštine iz gradske Komisije za imenovanja trgova i ulica da dođu s cvijećem i svijećama, a poslije toga da lijepo odrede stručno povjerenstvo koje će na utemeljenim i dokazanim povijesnim činjenicama i svjedočenjima odlučiti o promjeni naziva najljepšeg zagrebačkog trga. Sramotno je gospodo da smo jedini u cijeloj civiliziranoj Europi koji nismo nedvojbeno osudili komunističku totalitarnu vladavinu. Nikakvi dobri Brozovi potezi ne mogu opravdati njegovu zločinačku politiku zvjerskog likvidiranja političkih protivnika.

  • ANATOMISLAV:

    ciji je to ponos..titovi pionira..najveci zlocinca sa prokletog balkana????

  • U-Ras:

    Pojedine veće djevojčice i mlađe žene držane su stanovito vrijeme na životu, da bi u svojevrsnom "gračanskom bordelu VI ličke divizije" pružale seksualne usluge partizanskim časnicima, koji su u tu svrhu džipovima dolazili iz grada. Neke od njih uspjele su ... prikaži još! gračanskim seljacima doturiti papirić s porukom upućenom obitelji ili prijateljima. U navedenom je "bordelu", nakon mnogostrukog silovanja i neopisiva mučenja, život okončala Grozda Budak. Partizanke su joj stolarskom pilom pilile udove vrlo polako odrezak po odrezak, potom su joj isjekle prsnu kost i izvukle srce, te na kraju još uvijek živ torzo nabile na kolac i ispekle na žaru. Izvor ovih podataka, načelnik Vojnog suda II armije Dr Gabrijel Divjanović, tvrdio je, štoviše, kako je svaki akt opisanog mučenja snimljen fotoaparatom, te su on i Vlado Ranogajec uoči smaknuća snimke pokazali ocu žrtve Dr. Mili Budaku.