Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamjena za duhan

U godinu dana na zdravstvenoj analizi bilo je samo dvadeset e-cigareta iz uvoza

e-cigareta
02.06.2015.
u 17:00

Od Hrvata su veći pušači duhana u Europskoj uniji samo Grci i Bugari

Prema istraživanju Eurobarometra, Hrvatska je treća u Europi po postotku pušača u odnosu na broj stanovnika. Cigarete i ostale duhanske proizvode puši 33 posto Hrvata. Iznad nas su samo Bugarska s 35 posto te Grčka s 38 posto. I dalje je najviše pušača u južnoj Europi. Od hrvatskih pušača koji su odlučili prestati pušiti u posljednjih 12 mjeseci, njih pet posto pokušalo je to postići e-cigaretom. Taj proizvod probalo je 12 posto Europljana, pet posto više nego 2012. godine. E-cigaretu redovito koristi jedan posto Hrvata, tj. tri posto sadašnjih i jedan posto bivših pušača ili – 55.000 građana Hrvatske. Pušača elektroničke cigarete u Europi je dva posto.

Motivatori pri odabiru e-cigarete su njezin okus, cijena i količina nikotina. Prema podacima Financial Timesa za 2013. godinu, svjetsko je tržište e-cigaretama vrijedilo više od tri milijarde dolara. No, koliko je ono za Hrvatsku nemoguće je procijeniti – e-cigarete i repromaterijal vezan uz njih nemaju tarifnog broja. Njih se svrstava pod anorganska složena otapala i razrjeđivače za lakove i slične proizvode ili pod antikorozijske pripravke koji sadrže amine kao aktivnu komponentu. Kako nam kažu u Upravi za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravstva, uporaba elektroničkih cigareta nije regulirana, jer se pušenje definira kao uporaba duhanskih ili ostalih proizvoda. Jedan od brojnih prodavača e-cigareta napominje da je to prilično velik problem.

Jeftinije i – nepoznato

– Trudimo se da e-cigarete i materijal za njih koji uvozimo i prodajemo imaju barem europske certifikate. Prodavači s internetskih oglasnika o tome se ne brinu previše te prodaju svoje proizvode često nepoznatog porijekla po znatno nižim cijenama od nas koji smo uredno registrirani kao tvrtke i za sve uredno plaćamo porez – kaže naš sugovornik. E-cigarete koje se distribuiraju iz EU u Hrvatskoj se ne kontroliraju, kažu nam u Ministarstvu zdravstva, budući da je riječ o jedinstvenom tržištu, a ti su proizvodi pod nadzorom u zemljama odakle dolaze. Nadziru se proizvodi koji dolaze iz trećih zemalja, a često veći uvoznici e-cigareta i njihovih punila u RH imaju pribavljene certifikate sa svim potrebnim podacima i sastojcima izrađenim u renomiranim europskim laboratorijima ili njihovim predstavništvima u Kini i ostalim trećim zemljama. Nadzor nad uvozom elektroničkih cigareta iz trećih zemalja, kažu u Ministarstvu zdravstva, provodi granična sanitarna inspekcija. Uzorci se dostavljaju na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te Duhanski institut. Ipak, kažu u tih institucijama, takvih je analiza u posljednjih godinu dana bilo manje od 20 i svi su uzorci prošli kontrolu. Terenskog nadzora nema, osim kada se neko od punila za e-cigarete nađe na stranicama RAPEX-a, europskog sustava za brzo obavješćivanje o pojavi opasnih neprehrambenih proizvoda. Do sada, kažu u Ministarstvu zdravlja, takva punila nisu pronađena na hrvatskom tržištu. Od sljedeće godine puno će se toga promijeniti kada su e-cigarete u pitanju.

Precizni podaci

Europska unija donijela je lani nova pravila kojima se reguliraju svi duhanski proizvodi ali i e-cigarete, a Hrvatska će, kažu u Ministarstvu zdravlja, svoje propise tome prilagoditi do svibnja 2016. godine.

– Mijenjat će se Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a promjene se naročito odnose na označavanje e-cigareta. Proizvođači e-cigareta bit će odgovorni za proizvodnju u skladu s pravilima o sigurnosti, kvaliteti i pakiranju. Prije stavljanja novih proizvoda na tržište morat će o tome obavijestiti države članice, i to tako da obavijest uključuje podatke o proizvođaču, sastojcima i emisijama, dozama nikotina, proizvodnom postupku te izjavu da proizvođač preuzima punu odgovornost za kvalitetu i sigurnost proizvoda. Također će morati godišnje izvještavati nadležna tijela o obujmu prodaje navedenih proizvoda, korisnicima, njihovim sklonostima i trendovima, a morat će se pridržavati i posebnih pravila oglašavanja, kažu u Ministarstvu.

>> Što se sve događa vašem tijelu kada prestanete pušiti?

Komentara 1

AA
aabbcc
22:30 02.06.2015.

..odlučili prestati pušiti u posljednjih 12 mjeseci, njih pet posto pokušalo je to postići e-cigaretom. _____ PA NAPISITE da od onih koji su pokusali 5 %, da su i prestali 97-99 % koristiti duhanske proizvode.. a ako nisu evo imm prilika da se jave ako nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije