Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reciklaža

U godinu dana građani predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja

Zvijezda ulje
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
17.10.2018.
u 16:17

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma

Godinu dana nakon uvođenja nove 'zelene' usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja.

Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju.
 
Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slijede  Varaždinci s 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkom kvartu Maksimir. Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice te zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, s po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.  


 
– Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Trenutačno kompanija razmatra opcije kako bi proširili ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske te smo u tu svrhu aplicirali projekt na LIFE program Europske unije putem kojega se financiraju ekološki projekti – rekla je Vesna Kučan Polak, voditeljica ovog pilot-projekta Ine.  
 
Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji bio goriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

Komentara 1

OB
ObrenM
07:12 18.10.2018.

Koliko jeftinog bio goriva dolazi u gorivo,koje skupo placamo?Automobilske motore nove generacije ne smijes niti krivo pogledati,a kamoli lijevati"buckuris"u spremnik goriva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije