Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječji doplatak

U Francuskoj i na sjeveru EU djeca su 'mali bogovi'

djeca
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
08.03.2017.
u 16:02

Dok je kod nas prosječan doplatak za djecu iz obitelji s niskim prihodima 365 kn, 12.000 hrvatske djece iz Njemačke prima 192 €.

Vlada je prošli tjedan najavila uvođenje dječjeg doplatka za svu djecu od 2018., što je inače prvi u prosincu za Večernji list najavio državni tajnik za demografiju Marin Strmota, rekavši da dječji doplatak ne smije biti socijalna pomoć, što sada jest. Dječji doplatak je pravo sve djece u nizu zemalja EU, i to najviše onih koje nemaju problema s natalitetom, a prate ga brojne naknade za obitelji s djecom.

Zato je lako imati više djece u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Finskoj, Irskoj, Norveškoj, u kojima države čine sve da roditeljima olakšaju život. Kod nas je dječji doplatak sveden na socijalnu pomoć obiteljima, kojima prihod po članu kućanstva ne prelazi 1663 kune. Prosječni doplatak za djecu u siječnju je bio 365 kn. S druge strane, nešto manje od 12.000 djece iz Hrvatske kojima roditelj radi u Njemačkoj dobiva doplatak od 192 eura mjesečno iz te zemlje. Stoga će uvođenje “mršavog” doplatka za svu djecu u Hrvatskoj bez niza drugih povlastica teško spriječiti iseljavanje mladih.

Njemačka razmišlja, prema pisanju Deutsche Wellea, da za djecu stranih radnika iz EU koja ne žive u toj zemlji doplatak prepolovi na 96 eura, kao i Austrija. U Austriji sva djeca imaju pravo na dječji doplatak pa je on za djecu do 3 godine 111 eura, za djecu od 3 do 10 godina je 119 eura, a za djecu od 10 do 19 godina 138 eura. U rujnu svake godine školska djeca od 6 do 15 godina dobiju i 100 eura.

Školskoj djeci 100 eura

U Austriji se doplatak povećava ovisno o broju djece, a nakon drugog djeteta imaju pravo na dodatak za svako dijete ako je dohodak obitelji manji od 55.000 eura godišnje. U Francuskoj, koja već stoljeće vodi pronatalitetnu politiku, djeca su “mali bogovi”, što se vidi po izdvajanjima za njih. Maksimalno je olakšan financijski i sa stručnom pomoći život obiteljima koje imaju djecu s invaliditetom. Svi Francuzi imaju pravo na dječji doplatak, ali nakon drugog djeteta, a iznos ovisi o broju djece i prihodima obitelji.

Doplatak za dvoje djece je maksimalno 130 eura, za troje 296 eura, a za četvero 463 eura. No, on je tek jedna od povlastica za obitelji s djecom. Osim jednokratne naknade za rođenje i posvajanje djeteta od 923, odnosno 1846 eura obiteljima s troje djece u dobi od 3 do 21 godinu ovisno o prihodima plaća se i mjesečni dodatak od 168 eura. Isplaćuje im se i mjesečni paušal od 82 eura. Djeci koja su bez oca ili bez majke bez obzira na prihode obitelji mjesečno se isplaćuje i 100 eura. Imaju i dodatne beneficije za djecu do tri godine. Plaćaju i dio troškova stanovanja obitelji, a ovisno o prihodima obitelji, Francuzi dobiju i dodatak za školu za djecu u dobi od 6 do 18 godina, od 362 do 395 eura.

I Slovenija bolja od nas

I Belgija jamči doplatak svakom djetetu do 18., koji raste s dobi i brojem djece. Tako prvo dijete od 12 do 18 godina ima pravo na 184 eura doplatka, drugo na 243 eura, a treće te dobi na 302 eura. Doplatak za dijete siroče je 346 eura po djetetu. I Belgija daje potporu za rođenje prvog djeteta 1223 eura, za drugo 920 eura, za posvajanje djeteta 1223 eura. Ima i dodatke za djecu nezaposlenih, samohranih roditelja te dodatke u jednoroditeljskim obiteljima s troje djece. I u Luksemburgu se doplatak plaća za svako dijete, pa je 186 eura mjesečno za prvo dijete, 441 eura za dvoje djece, 803 eura za troje djece. Imaju i dodatke na obiteljske naknade za djecu po dobi, potporu za rođenje djeteta u tri obroka od po 580 eura te dodatak za povratak u školu koji je za dijete od 6 do 11 godina 113 eura.

U Irskoj pravo na doplatak od 140 eura imaju sva djeca te dodatke obiteljskim prihodima ljudi koji rade skraćeno i brinu se o djeci i onima slabije plaćenima te za samohrane roditelje. Švedska, Finska, Norveška također imaju doplatak za svu djecu, ali i niz drugih beneficija za roditelje. U Sloveniji pravo na doplatak imaju djeca ako mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi 643 eura, a doplatak za djecu je mnogo veći nego u nas – 252 eura za dijete.  

>>Dramatične priče iz napuštenih hrvatskih sela: 'Sve je propalo. Jedino dođu vukovi...'

>>Država će plaćati prvi posao nakon škole 2400 kuna mjesečno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije