Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda u korist VB

Dječji doplatak nije vam zajamčen ako se selite unutar EU

djeca
Foto: Markus Scholz/DPA/PIXSELL
15.06.2016.
u 06:45

Sud EU priznaje da se tu radi o neizravnoj diskriminaciji, no drži je opravdanom radi zaštite financija države

Građani EU koji žive u drugoj državi EU ipak nemaju uvijek pravo na dječji doplatak kao oni koji su u toj državi rođeni. Proizlazi to iz jučerašnje presude Suda EU u Luxembourgu koji je presudio da Velika Britanija može uskratiti doplatak za djecu i osobni odbitak za dijete građanima Unije koji nemaju boravak na britanskom tlu.

Spor se vodio temeljem tužbe Europske komisije, kojoj su se požalili mnogi građani Unije koji nisu britanski državljani i kojima su nadležna britanska tijela odbila priznati pravo na dječji doplatak. Sud EU priznaje da se tu radi o neizravnoj diskriminaciji, no smatra da je takva diskriminacija opravdana potrebom zaštite financija države članice koja je domaćin stranim radnicima.

Jučerašnja presuda dolazi tjedan dana uoči referenduma o britanskom ostanku u EU ili izlasku. Premijer Cameron zalaže se za ostanak, a ova presuda ide mu u korist jer pokazuje da je moguće restriktivnije tumačiti slobodu kretanja radnika. Britanija je najavila da će, ostane li u EU, kad god je moguće uskraćivati socijalnu pomoć stranim radnicima iz ostalih zemalja Unije. 

>>Isplatu dječjeg doplatka nakratko usporila obrada zahtjeva

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:51 20.06.2016.

Pustite UK da ode inace EU propada. Ovako UK ce otici, a EU ako opstane biti ce jaca nego ikad. AKo ne, i tako nema smisla da umire polako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije