Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veza puca

U dva smo tjedna samo jedan dan e-uputnice izdavali bez zastoja

čekaonica
Foto: Ilustracija: Goran Jakus/PIXSELL
18.09.2015.
u 22:15

Liječnici se žale na Centralni zdravstveni informacijski sustav

– Posljednja dva tjedna nije bilo dana, osim subote, da je Centralni zdravstveni informacijski sustav normalno radio u obje smjene – kaže liječnik obiteljske medicine Zrinko Karlović komentirajući postrožene uvjete izdavanja e-uputnica od 1. rujna. HZZO je svim zdravstvenim ustanovama i liječnicima primarne zdravstvene zaštite nedavno poslao dopis s uputama za uvođenje e-uputnica u specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.

Preko leđa pacijenata

– Ne smije se više ispravljati datume na uputnicama i limitira se njihovo važenje na šest mjeseci. I dalje se potiče pisanje internih uputnica unutar bolnica, ali dok god se ne uvedu striktne kaznene mjere, i dalje će sve ovisiti o dobroj volji pojedinca ili eventualno o organizaciji i naredbama šefa odjela – ističe Z. Karlović i dodaje kako, za razliku od opće medicine, za bolnice gotovo da i nema sankcija. Postroženi su i uvjeti pod kojima se smiju pisati uputnice, a bolnice, kaže, sad traže još više podataka.

– To se, naravno, prelama preko leđa pacijenata jer liječnik koji se želi držati propisa izgleda kao da zakida pacijenta. Nerijetko se pacijent više puta šeće od ambulante do bolnice i natrag – kaže. Liječnici i dalje pišu uputnice u elektroničkom i papirantom obliku, a svako se odstupanje u sadržaju uputnica od 1. rujna prijavljuje. Nastave li se pogreške, slijede i kazne. Završna faza bit će odlazak papira u povijest, osim u izvanrednim situacijama poput nestanka struje. Z. Karlović tvrdi da im upravo smetnje, manje s pucanjem interneta, a češće s povezivanjem s Centralnim sustavom, onemogućuju normalan rad.

Sustav ovisi o bolnici

U HZZO-u na naš upit poručuju da su za ostvarivanje zdravstvene usluge trenutačno i dalje mjerodavne papirnate uputnice, a e-uputnice su "dodatna funkcionalnost".

– Teško je predvidjeti kad će sustav potpuno prijeći na e-uputnice jer sve to ovisi od bolnice do bolnice – kažu u HZZO-u. I dok e-uputnice još nisu zaživjele do kraja, ovih dana najavljeni su i e-kartoni na pametnim karticama.

>> Iz jednostavnog testa doznat ćemo kakve nas bolesti čekaju i lako ćemo ih spriječiti

>> Varga traži da rade više: Neka operiraju i navečer

 

Komentara 1

KA
kajinx
01:53 19.09.2015.

U dva smo tjedna samo jedan dan... Molim Vas, prestanite nas dovoditi do ludila sa novom gramatikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije