Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Domovinskom ratu aktivno sudjelovalo 23.080 žena

Ta brojka iznosi pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.
21. listopada 2011. u 16:41 2 komentara 547 prikaza
'13.04.2010., Zagreb - U HND - u se odrzao okrogli stol o registru branitelja pod nazivom Hrvatski branitelji - temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije. Tomislav Ivic,Zoran Komar Photo: A
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

– Želimo i putem ovoga okruglog stola upozoriti na ulogu braniteljica u Domovinskom ratu. Poznata je uloga žene u obitelji, ali mišljenja smo da se o njezinoj ulozi u Domovinskom ratu malo zna te stoga na ovaj način želimo aktualizirati i tu temu – rekla je Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije na okruglom stolu pod nazivom "Uloga braniteljica u Domovinskom ratu" koji je danas održan u Vukovaru.

Prema riječima Zorana Komara, državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena što je pet posto od ukupnog broja branitelja.

– Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obrani Hrvatske, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena – rekao je Komar dodajući da su nakon rata žene braniteljice ostvarile status kakav imaju i branitelji.

Istaknuo je da se Hrvatska može podičiti činjenicom da je imala braniteljice i dodao da se o ulozi žena u Domovinskom ratu danas malo zna i govori.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • luanti:

    toliko je aktivno sudjelovalo sveukupno vojnika a ostali pasivno

  • kroon:

    podatak je tocan...sve su cistile pistolje