Naslovnica Vijesti Hrvatska

U doba izbora Kujundžić ne želi udarati po džepu pacijenta

Kontrola rada, ali i nabave lijekova, čišćenja i opreme naglasak je reforme
17. ožujka 2017. u 14:11 1 komentara 233 prikaza
Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se raspravlja o njegovu ratnom putu, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić angažiran je na drugoj fronti. “Glanca” reformu zdravstva, mjere kojima prvenstveno mora zaustaviti gomilanje minusa. Trenutačno taj minus gazi prema osam milijardi kuna. Do sada je ministar Kujundžić puno puta u javnosti ponovio da nije čovjek od velikih riječi, ali je prvi koji je izgovorio tu veliku brojku. Pa nije preko noći zdravstveni dug dvostruko porastao, nego je Milan Kujundžić, izgleda, skinuo rukavice i otkrio realan podatak.

Prije godinu dana govorilo se i pisalo o dugu manjem od tri milijarde kuna čije je vraćanje njegov prethodnik dr. Dario Nakić najavio kroz štednju. Prvi u “šparnom planu” bili su, podsjetimo, pacijenti koji su zbog pada Vlade izbjegli naplatu na Hitnoj. Hoće li i kako uspjeti ovogodišnji plan reforme u kojoj su na prvi pogled pacijenti pošteđeni, a istovremeno se spašava dvostruko zaduženiji sustav nego samo godinu prije?

Milan Kujundžić SASTANAK S RAVNATELJIMA BOLNICA Kujundžić: Neki više vještače i rade za sebe nego za bolnicu 12.11..2013., Zagreb - Dr. Andrija Hebrang, bivsi ministar u Vladi HDZ-a i saborski zastupnik.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL TKO JE U PRAVU? Hebrang protiv Kujundžića: Jedan sat u oslobođenom Lipiku. To je njegov ratni put

Nije ovo sigurno prva Vlada u kojoj se raspravlja o smanjenju ili ukidanju nekih prava pacijenata, ali takva je odluka uvijek na kraju politička. Posebice u godini lokalnih izbora bilo bi to politički netaktično, a i sam je Kujundžić otvoreno protiv takvih prijedloga gdje se iz džepa pacijenata na brzinu može sanirati pokoja rupa. Prebacio je lopticu s druge strane pa tako i u planu zacrtava strože kontrole rada svakog pojedinog liječnika, učinkovitosti, dežurstava. Na prvu se ni to ne čini ništa novo, svjedočili smo i (doduše jednokratnim) dodjelama diploma onima najučinkovitijima koji su zaboravljeni skupa s tim planom čim su se kamere ugasile. Kontrola rada, ali i nabave lijekova, čišćenja, opreme naglasak je Kujundžićeva plana koji i on sam izbjegava nazivati reformom. No, kako ga god nazivao, činjenica je da taj popis nestrpljivo čekaju i Vlada i Europska komisija. Kritike mu zasigurno slijede, a valjat će razlučiti one interesne od činjeničnih. Krajnji će rezultat u svakom slučaju nositi potpis ovog ministra.

>>Donosimo ključne mjere reforme zdravstva! Evo što će se sve kontrolirati

>> 10 problema koje Kujundžić još nije ni pokušao riješiti

>> Epidemiolog dr. Kaić: Cijepljenje protiv ospica mora biti obavezno! Kujundžić: Od običnog acisala može se umrijeti

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • xy244:

    naj nezahvalniji posao ,bilo gdje u evropi je ovo ministarstvo-nema macke koju farmacija nije onesposobila.